Szerző: Dojcsák Dániel

2011. november 29. 11:14

Felrúghatja a Siri a Google keresőpiaci dominanciáját

A Google elnöke, Eric Schmidt úgy látja, az Apple Siri jelentős fejlesztés, ami komolyan fenyegetheti a keresőóriás üzletét. Ugyan egyelőre csak a trösztellenes bizottsági meghallgatáson védekezik ezzel a Google, de előfordulhat, hogy a Siri valóban felforgatja a keresőpiacot.

“Az Apple Siri egy jelentős fejlesztés, az iPhone-on hangaktiválás segítségével elért válaszok a keresőpiac innovációját demonstrálják” - mondta Schmidt egy szenátusi meghallgatáson, ahol egy trösztellenes albizottság szeptemberben kezdődött vizsgálatában kell megvédenie a céget. “A Google-nek számos erős kihívója van és néha nem látjuk előre a versenyfenyegetést, amit az információelérés új módszerei jelentenek.”

Több mint hangfelismerés

A Siri az iPhone 4S beépített mikrofonját használja arra, hogy a felhasználó utasításait befogadja, ezt követően pedig az okostelefon szoftvere az Appl cloudjának támogatásával elvégzi a megfelelő feladatokat és az eredményt hanggal képes is visszaadni. Az interakció természete pedig lehet egy egyszerű beállítás, egy hívás, de akár egy webes keresés is. Így a hangvezérlés immár nem csak az okostelefonon belüli eseményeket kezelni, de belép a webes világba is.

A Google beismerése, önsajnálata persze nem meglepő, sőt, nagyon is koncepciózusnak tűnik. Schmidtet ugyanis az amerikai szenátusi jogi bizottság trösztellenes albizottsága idézte be több Google-riválissal együtt, hogy a Google internetes keresőpiaci erőfölényéről értekezzenek. A konkurensek természetesen azt állítják, a Google visszaél helyzetével, sőt, a szenátus előtt elhangzott olyan vád is, hogy a keresőcég nem fair módon játszik és a találatokat is manipulálja.

Google-killer

Schmidt a meghallgatáson kiemelte, hogy a Sirit több tanulmány is úgy említi, mint az Apple belépési pontját a keresőpiacra, egyesek konkrétan “Google-gyilkosnak” titulálják. Továbbá a Google-vezető visszavonta, teljesen hibásnak tartja azokat a korábbi állításokat, miszerint az Apple és a Facebook nem versenytársai a keresőpiacon a Google-nek. “A közösségi hálózatok fontossága a felhasználók online élményeiben jelentősen megváltozott az elmúlt évben. A fogyasztók válaszokat akarnak a kérdéseikre, amikor webes kereséseket indítanak, de a közösségi keresés komoly kihívója lett ennek a területnek”. Mivel az embereknek mindegy, milyen formában kapják meg ezeket a válaszokat, ezért a közösségi oldalakon feltett kérdés és az arra érkező válaszok pontosan ugyanazt a szerepet töltik be, mint egy Google keresés és annak találati listája.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t?

A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t? A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Az Apple októberben bemutatott Siri szolgáltatása ugyanerre a területre érkezik. A felvásárlással megszerzett Siri technológia ráadásul még némileg vissza is van butítva, a fejlesztők eredeti megoldása sokkal több adatbázisban volt képes kutatni és sokkal komplexebb feladatokra is alkalmas volt. Jelenleg azonban nyilván fontosabb volt a stabil és lehetőleg minél kevesebb hibával való működés, számított, hogy mennyire szórakoztató a funkció.

Az első bemutató még csak meglengette a perspektívákat, de az Apple máris a további fejlesztésekről beszél. A beszédfelismerés és a válaszok hamarosan több nyelven is megjelennek, illetve az egyelőre csak Amerikában elérhető térképes és helyi keresések is elérhetővé válnak világszerte. Amennyiben az Apple valóban a tőle megszokott módon futtatja fel ezt a területet, akkor a Google-nek tényleg van némi félnivalója.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról