Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 25. 09:59

PostgreSQL a cloudban a Salesforce.com leányától

Önálló felhős adatbázis-szolgáltatást indított a Salesforce.com által egy éve felvásárolt Heroku, amelyhez a technológiai alapokat a PostgreSQL biztosítja.

2007-ben indult el a Salesforce.com tulajdonába került Heroku cloudplatformja, amelyhez adatbázis-szolgáltatást is igénybe lehetett venni. Mostantól nem csak a Heroku cloudon futó alkalmazások, hanem bármilyen program használhatja a felhős adatbázist, amely a PostgreSQL nílt forrású szoftverre épül - a Salesforce.com saját cloud-adatbázisa, a Database.com alapja az Oracle Database.

A Heroku Postgres adatbázis bármilyen platformon, akár a cloudban, akár a helyi szerveren vagy egy netre csatlakozó PC-n, okostelefonon, tableten futó alkalmazásból elérhető,a népszerű programnyelvekhez és fejlesztési keretrendszerekhez (Rails, Django, PHP, Java) a kapcsolódási stringeket automatikusan generálja a szolgáltatás, az erőforrások kiosztása azonnali. "A szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek az adatbázis adminisztrálása helyett a termékük fejlesztésére koncentrálhatnak" - vázolja a felhős adatbázisok előnyeit a Heroku.

Biztonságos?

A Heroku adatbázisfelhője globális elosztott replikákkal védi az ügyféladatokat, amelyekről naponta készül snapshot, az írás előtti logolásnak köszönhetően pedig egy esetleges katasztrófa esetén az utolsó ismert állapotból "vissza lehet játszani" a tranzakciókat - a Heroku Postgres 60 másodpercenként vagy 16 megabájt új adat írása esetén archiválja a write ahead logot. Lehetőség van csak olvasható adatbázis-replikák (ún. followerek) vásárlására is, amelyekkel nem csak az adatbiztonság növelhető, hanem a lekérdezések futtatásakor a terhelés elosztására is használhatók.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A vállalat négykilences (99,99%) rendelkezésre állást vállal a szolgáltatásra, ami évente kevesebb mint 9 óra nem tervezett leállást jelent. A Heroku a felhős adatbázis 2007-es indulása óta elvégzett 19 milliárd tranzakcóval próbálja meg érzékeltetni a szolgáltatás robusztusságát, amely naponta mintegy 400 millió újabb tranzakcióval gyarapodik - a cég blogbejegyzése szerint az adatbázis-szolgáltatás "a harctéren már bizonyított".

Hatféle előfizetési csomagot kínál a szolgáltatáshoz a Heroku, ezek nem a méretükben, hanem a cache méretében, vagyis lényegében a teljesítményükben különböznek egymástól. A legkisebb csomag a havi 200 dolláros Ronin, ahol a cache 1,7 gigabájtos, a legdrágább pedig a havi 6400 dollárért kínált Mecha, amely 68 gigabájtos adatbáziscache-sel rendelkezik. Minden csomag 2 terabájtos tárhelyet biztosít az előfizető számára, a számlázás pedig másodperc alapon történik.

Egyre több a felhős PostgreSQL

A szolgáltatás alapját a nyílt forrású, közösségi fejlesztésű PostgreSQL adatbázis (9.0.5) biztosítja, amelyet saját bevallása szerint a vállalat nem módosít, nem "forkol", így a Heroku Postgrest választó ügyfelek bármikor elmigrálhatják adataikat, ezt semmilyen technikai akadály nem gátolja. A PostgreSQL-re épül a VMware által nemrég bejelentett felhős adatbázis, valamint az EnterpriseDB adatbázisfelhője is, amely extra képességekkel, köztük webes kezelőfelülettel, automatikus terheléselosztással és failoverrel, illetve Oracle PL/SQL kompatibiltással egészíti ki a PostgreSQL-t.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról