Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 9. 10:18

Platformszolgáltatóvá válik a SalesForce.com

A szolgáltatásként nyújtott ügyfélkapcsolati megoldást értékesítő SalesForce.com kiterjeszti kínálatát és jövőre adatbázis-szolgáltatást is nyújt az ügyfeleinek a Database.com oldalon. A vállalat emellett bejelentette a Heroku platformszolgáltatás megvásárlását is.

A szoftverszolgáltatások irányából a platformszolgáltatás felé nyit a SalesForce.com, a jövőre induló Database.com egy adatbázis a felhőben, amelynek technológiai alapjai az Oracle Database-en nyugszanak. A Database.com elindulása lényegében azt jelenti, hogy a SalesForce.com alatt működő relációs adatbázist önálló szolgáltatásként is elérhetővé teszi a vállalat, az árazás felhasználószám, rekord és tranzakciószám alapján történik.

A Database.com-ra számos különböző nyelven lehet fejleszteni, beleértve a Javát, C#-or, Rubyt és PHP-t, emellett támogatott számos alkalmazásplatform, a SalesForce.com saját Force.com-ja, a Vmforce, az Amazon EC2, a Google AppEngine, a Microsoft Azure, valamint a Ruby on Rails-fejlesztők által kedvelt Heroku, amelynek 212 millió dolláros készpénzes felvásárlását éppen tegnap jelentette be a SalesForce.com.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

"A cloud adatbázisok hatalmas piaci lehetőséget rejtenek, ezek teszik lehetővé a kezdettől fogva a felhőbe tervezett, mobil és közösségi vállalati alkalmazások megszületését" - mondta az évente szokásos Dreamforce konferencián Marc Benioff, a SalesForce.com elnök-vezérigazgatója. "A Database.com, amelyben több mint 87 ezer ügyfelünk bízik, most először lesz elérhető önálló szolgáltatásként, hogy felgyorsulhasson ezeknek az alkalmazásoknak a fejlesztése."

Nem érdemes egyelőre arra számítani, hogy a helyben telepített Oracle adatbázisok felhasználói tömegesen vinnék az adataikat a felhőbe, mondta a Dreamforce rendezvényen Tim Campos, a Facebook műszaki vezetője. Sok vállalat fél a felhőbe vinni az adatait a veszélyektől tartva, bizonyos iparágakban pedig a jogi környezet teszi ezt lehetetlenné. Maga a Facebook is helyben üzemeltetett Oracle adatbázisokat használ, mondta el Campos. A Database.com egyébként ISO 27001, SAS 70 Type II és SysTrust biztonsági tanúsítványokkal rendelkezik.

A SalesForce.om-féle cloud adatbázis ugyanakkor jó szolgálatot tehet fejlesztéskor, teszteléskor, illetve új típusú, kimondottan mobil eszközökre, például okostelefonokra és tabletekre tervezett vállalati alkalmazások alapjaként. A fejlesztőknek nem szükséges egy helyi adatbázis telepítésével, frissítésével, mentésével foglalkozni. A Gartner szerint idén 68,3 milliárd dollár lesz a cloud-szolgáltatások globális piaca, 2014-re ez 148,8 milliárd dollárra fog emelkedni.

Brendan Barnicle, a Pacific Crest elemzője a Bloombergnek kifejtette, a SalesForce.com szolgáltatáskínálatának bővítésével elérte, hogy a vállalati IT-vezetőknek egyre inkább oda kelljen figyelnie rá. A vállalat forgalma tavaly 1,3 milliárd dollár volt, de az elemzők szerint a következőben már a 2 milliárd dollárt is elérheti.


A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról