Szerző: Koi Tamás

2011. november 24. 14:35

Kartellezés miatt gigabírság a lengyel mobilpiacon

Európai viszonylatban is kiugróan magas bírság megfizetésére kötelezte a lengyel versenyhivatal a helyi mobilpiac szereplőit, amiért ellehetetlenítették a mobiltévé beindulását.

A lengyel versenyhivatal (UOKiK) hatalmas összegű, összesen 113,7 millió zlotyi (ez napi árfolyamon számolva csaknem 8 milliárd forint) bírságot szabott ki a helyi mobilpiac négy nagy szereplőjére, a Polkomtelre, a Polska Telefonia Cyfrowára, az Orange Lengyelországra, valamint a P4-re. A hivatal határozata szerint a négy piaci szereplő kartellmegállapodást kötött annak érdekében, hogy megakadályozzák a mobiltévés szolgáltatások terjedését az országban.

Összezártak

A meglehetősen nagy port kavart ügy 2009-ig nyúlik vissza, az illetékes lengyel hatóság ekkor írt ugyanis ki tendert a DVB-H (Digital Video Broadcast - Handheld) szabványú mobiltévés szolgáltatás biztosítására. Ezen a tenderen a négy inkumbens mobilszolgáltató konzorciuma is részt vett, végül azonban az Info-TV-FM nevű műsorszóró nyerte el a frekvenciahasználat jogát.

A UOKiK tavaly szeptemberben indított vizsgálatot a négy mobilszolgáltatóval szemben, miután a versenyhivatal megrendelésére végzett médiamonitoring során gyanússá vált, hogy a mobilcégek a nyertes pályázat tartalmát nyíltan támadták, valamint rossz színben tüntették fel az Info-TV-FM-et. A vizsgálat lezártával a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a hivatal megállapította, hogy a négy operátor a legfelsőbb szinten egyeztetett arról, hogy a pályázat nyertesét lejárassák, emellett a cégek megállapodtak abban is, hogy nem kötnek a DVB-H szolgáltatás elindítását támogató szerződéseket a nyertessel.

A versenyhivatal álláspontja szerint a szolgáltatók két és fél éven át tartó összezárása teljesen ellehetetlenítette a mobiltévés szolgáltatás lengyelországi esélyeit, emellett egyértelműen versenykorlátozó hatása volt, ami végeredményben a fogyasztókat károsította meg azzal, hogy nem használhatták a mobiltelefonjukat tévézésre. A négy mobilszolgáltató közül az Orange Lengyelországra 35 millió, a Polska Telefonia Cyfrowa-ra 34 millió, a Polkomtelre 33,4 millió, a P4-re pedig 10,7 millió zlotyi bírságot vetett ki az UOKiK. A határozat ellen fellebbezhetnek a szolgáltatók.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A cégek fellebbezésében minden bizonnyal központi szerepet kap majd az az érvelés, miszerint a DVB-H alapú mobilszolgáltatás egyébként is halálra volt ítélve. Mára gyakorlatilag teljes Európa lemondott a mobiltévéről, más kérdés, hogy ennek részben éppen az az oka, hogy a kezdeti lelkesedés ellenére a mobilszolgáltatók és a mobiltelefon-gyártók mégsem láttak fantáziát a technológiában.

Itthon is meghalt

A DVB-H szolgáltatásra itthon is írtak ki pályázatot, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jogelődje, a Nemzeti Hírközlési Hatóság 2008-as tenderét az Antenna Hungária nyerte meg, mely kötelezettséget vállalt arra, hogy a "B" jelű multiplexen mobiltévés szolgáltatást indít. A mobiltévés sugárzás végül soha nem lépett túl a tesztüzemen, és éppen nemrég kapott engedélyt az Antenna Hungária az NMHH-tól arra, hogy a multiplex kapacitásait DVB-T sugárzásra használja fel.

Itthon a HWSW tudomása szerint soha, semmilyen vizsgálat nem indult azzal kapcsolatban, hogy mi vezetett valójában a mobiltévés szolgáltatás kudarcához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.