Szerző: Koi Tamás

2011. november 23. 10:25

Nagyot gurított itthon az Opera Mini

Óriásit nőtt hazánkban az Opera Mini mobilos böngésző népszerűsége az elmúlt egy évben, részben a szolgáltatók promócióinak, részben pedig a kis képernyős internethasználat iránt élénkülő érdeklődés miatt.

Robbanásszerű növekedést ért el hazánkban a harmadik negyedév végére a norvég Opera Software böngészőprogramja, az Opera Mini. Az alkalmazás, mely szigorúan véve nem is tekinthető böngészőnek, egyre több hagyományos készülékre kerül fel, melyek így korlátozottan ugyan, de alkalmassá válnak az internetes tartalomfogyasztásra.

Élen a Nokia C3 és a Facebook

A Java-alapú, gyártófüggetlen alkalmazással letöltött oldalak száma hazánkban az Opera saját statisztikái szerint tavaly szeptember végéhez képest 745 százalékkal nőtt, az egyedi felhasználók száma 166 százalékkal bővült, miközben a program, illetve az Opera szerverei által forgalmazott adat teljes mennyisége a tavalyi közel négyszerese volt. A statisztikák szerint itthon egy felhasználóra  átlagosan 740 oldalletöltés, illetve 13 megabájt adatforgalom jutott, egy oldalletöltés pedig átlagosan 17 kilobájtnyi adatforgalmat generált.

A fejlesztőcég által közzétett adatok az adott országok Opera Mini felhasználói körében legnépszerűbb weboldalait és mobilkészülékeit is listázzák. Ezek szerint itthon a mobiltelefonokon leggyakrabban megnézett weboldal a Facebook, a Google keresőoldala és a YouTube, de közvetlen ezután jön az Index negyedikként, a tartalomszolgáltatók közt emellett a listán szerepel hatodikként az Origo is. Hazánkban a három legnépszerűbb, Opera Minit futtató telefon három különböző gyártótól származik, a listát a Nokia C3 vezeti, a második a Samsung GT-S5230, a harmadik az LG GS290.

A szolgáltatók ajánlásával

Az Opera Mini hazai sikere mögött részben a szolgáltatók promóciói, illetve a small screen internethasználat iránt felélénkült érdeklődés áll. A magyarországi operátorok közül a Telenor tavasszal sikeres kampányt épített az Opera Minire (Klikk), mellyel több tízezer felhasználót nyert meg magának, de a Vodafone éppúgy ajánlotta ügyfeleinek letöltésre a norvégok böngészőjét.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A multiplatformos program gyakorlatilag az összes okostelefon-platformon elérhető, a tömörítési eljárással dolgozó, és a proxyalapú elérés miatt az adatforgalommal kifejezetten takarékosan bánó alkalmazás azonban értelemszerűen elsősorban azok körében közkedvelt, akik nem akarnak, vagy nem tudnak havonta több ezer forintot kifizetni egy olyan internetes opcióra, mely szabadabb felhasználást tesz lehetővé. Ezek a felhasználók jellemzően olcsóbb készülékekkel is rendelkeznek.

Az Opera Mini részben a fentiek miatt elsősorban azokon a piacokon népszerű, ahol a mobiltelefon használata csak most kezd terjedni, a hálózatok minősége, illetve a kereslet-kínálat pedig nem teszi lehetővé, hogy minden régióban gyors, szélessávú mobilnet legyen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról