Szerző: Koi Tamás

2011. november 22. 14:21

Bizalmat szavaz a Google TV-nek a Samsung

Nem lefutott még a Google TV projekt, hiába emlegetett nemrég kudarcot a platform mögött álló egyik legnagyobb nevű gyártó, a Logitech.

A finisbe értek azok a minden bizonnyal maratoni hosszúságú tárgyalások, melyek a Google és a Samsung közt zajlottak a keresőcég tavaly bejelentett tévés platformjának, a Google TV-nek a támogatása kapcsán. A küszöbön álló megállapodás értelmében a dél-koreai szórakoztatóelektronikai multi rövidesen bemutatja első olyan tévékészülékeit, melyek az Android-alapú tévés platformra épülnek.

Nem halt meg

A Google TV a nagyobb iparági szereplők közül eddig egyedül a Sonyt, valamint a Logitechet tudta megnyerni, előbbi a Samsung megoldásához hasonlóan a tévé vezérlőszoftverébe szervesen integrálja a szolgáltatást. A Logitech egy set-top boxot dedikált külön a Google TV-nek, ez a Revue, mely kapcsán alig pár hete adott közzé egy meglehetősen lehangoló nyilatkozatot. A cég első embere november közepén közölte, leállítja a veszteségessé váló Revue gyártását és fejlesztését.


A soha meg nem jelent Samsung Google TV eszközök egyike

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Samsung tévés divíziójának vezetői a jelek szerint más véleményen vannak a Google TV-ben rejlő potenciált illetően: Boo-kin Joon, multi illetékes vezetője ma újságírók előtt közölte, a Samsung jövő év elején érkező Google TV megoldásai különbözni fognak az eddig piacon lévő rendszerektől, bár hogy pontosan miben rejlik majd a különbség, arról nem árult el részleteket. A Samsung egyébként már idén januárban bemutatta első olyan szórakoztatóelektronikai berendezéseit (egy Blu-ray lejátszót és egy set-top boxot), melyeken a Google TV futott, ezek a termékek azonban azóta sem kerültek a boltokba.

Jön az OLED

A szakember hozzátette, a Samsung a jövő januári Consumer Electronics Show alkalmával több olyan tévékészüléket is bemutat, melyek az újabb generációs, olcsóbban és nagyobb méretben előállítható OLED-technológiájú panelt tartalmaznak. A cég régóta alkalmazza a szerves fénykibocsájtó diódákra épülő technológiát a kisebb, jellemzően mobiltelefonokba szerelhető panelek esetében, tömeggyártásba azonban még nem kerültek olyan Samsung tévék, melyek OLED-panellel lettek volna ellátva.

A koreai cég illetékese a tévépiac jövő évi várható teljesítményéről a gazdasági problémák dacára optimista képet festett: Joon szerint a globális tévépiac jövőre mintegy 10 százalékot nőhet majd, a Samsung növekedése pedig ennél is nagyobb lehet. A tévégyártók malmára hajtja a vizet a jövő évi londoni olimpia is, melyhez közeledvén ismét felpöröghet a kereslet az újabb lapostévék iránt, emellett a nagyobb vásárlóerővel rendelkező piacokon a tévék csereciklusainak elérése is katalizálja az eladásokat.

a címlapról