Szerző: Dojcsák Dániel

2011. november 17. 13:54

Kedves a független zenészekkel a Google Music bolt

A különböző variációk után úgy tűnik, hogy a Google is megtört a kiadók előtt és a megszokotthoz hasonló alapelvekkel működő zeneboltot mutatott be a végleges Musicban. Körülbelül ugyanazt, mint amit az Amazon MP3 és az Apple iTunes tud már, kiegészítve persze a közösségi funkciókkal.

A legnagyobb különbség a szokványos zenebolt réteg felett, hogy a Google lehetőséget ad minden előadó számára arra, hogy egy saját oldalt hozzon létre, üzemeltessen és szerkesszen. Ez kissé hajaz az azóta már földbe állt MySpace logikájára, ahol a zenész és rajongója között egy hivatalos oldal ad közvetlen kapcsolatot. A Google-ös előadói oldalra feltölthetőek a zenék is, és ugyanitt történhet az eladás is. Mivel a rendszer nem csak a nagy kiadók előtt nyitott, hanem bármilyen zenész előtt, ezért óriási lehetőség a Google Music a független zenészeknek, szerzői kiadással operáló előadóknak. Habár a teljes üzlet hasonlít a már meglévő zeneboltokra, ezzel a kitétellel jelentős a megkülönböztetés.

Kultúra tégely

Igaz, a Google ezzel egy komoly feladatot vett magára, hiszen a tervezett földrajzi terjeszkedéssel több millió apró-cseprő zenekarral áll majd valamilyen adminisztratív kapcsolatban, ennyi potenciális forrása lehet az ügyfélszolgálathoz, jogi osztályhoz és technikai személyzethez érkező kéréseknek. Bizonyára jönnek majd a szerzői jogi visszaélések, vagy éppen a lopott bankkártya adatokkal saját szerzeményeket vásárló trükközők is. A félelmek ellenére a Google ebben az esetben bizonyítja, hogy még mindig nem felejtette el a “Don’t be evil!” alapelvet és a nagy kiadók mellett támogatja a zenei kultúrát ápolgató kisebb előadókat.

A szolgáltatás a weben a music.google.com címen érhető el, a dalok vásárlása viszont össze lett drótozva az Android Markettel. A katalógus egyaránt elérhető asztali és mobilos környezetből is, a Google egyre inkább elmossa a különbséget a különböző eszközök között. Nem meglepő, hogy a Google+ is markáns szerepet játszik a zenehallgatás közösségi élménnyé tételében, a számok szabadon megoszthatóak, “küldhetőek” a többi Google+ felhasználónak.

Hálózatos ajánlás

A megosztást fogadó felhasználók legalább egyszer meghallgathatják ingyenesen a zeneszámot, illetve a független zenészek további ingyenes hallgatási lehetőséget is biztosíthatnak a muzsikáikhoz. Minden megvásárolt zeneszám a cloudban tárolódik, úgy ahogyan a Music Beta szolgáltatáshoz hozzáférők azt már május óta tapasztalhatják. Egy felhasználó maximum 20 ezer számot tölthet fel saját gyűjteményéből, amiket aztán maximum 10 különböző eszköz felé streamelhet.

Változás, hogy a mostantól a feltöltött számokat újra le lehet tölteni, így akár adathordozóként is működik a Google Music. Korábban a feltöltött számokat csak streamelni lehetett, letölteni nem. A felhasználók kedvenc zenéiket így biztonságban tudhatják, nem kell többé félni a merevlemez meghibásodástól, véletlen törléstől.

4-ből 3 nagy kiadó már bent van

Idő közben a kiadókkal való egyezkedés is előrébb jutott. A Warner ugyan még nincs benne a paktumban, de a másik három nagy kiadó, az EMI, a Sony és a Universal már szerepelteti a Google Music boltban a kínálatát. Rajtuk kívül a Merlin, ami több ezer kis kiadót képvisel világszerte, szintén bent van és sok független, kisebb kiadó is megjelent. A hivatalos induláskor 13 millió zeneszám érhető el, ami felveszi a versenyt a többi rendszerrel.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A még kimaradt előadók, jogtulajdonosok az “Artist Hub-on” keresztül tölthetik fel zenéiket egy 25 dolláros díj megfizetése után. Ugyanitt állíthatják be a zeneszámaik árait, az előadói oldalt és itt tölthetik fel az egyéb tartalmakat is. A 25 dolláros beszállón kívül nincs más egyéb díj, az eladások után pedig a szokásos 30 százalékot kéri el a Google.

Csak az USA

Ahogyan a Google a Telenorral az alkalmazásokra kötött olyan megállapodást, amivel az ügyfelek bankkártya nélkül, a mobilszámla terhére vásárolhatnak, úgy az egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető Google Music tartalmaiból az amerikai T-Mobile ügyfelek mazsolázhatnak úgy, hogy a következő havi számlájukon jelennek meg a vásárlások tételként. Ez a megoldás bizonyára a számláikat a szüleikkel fizettető tinédzserek kedvence lesz.

A webes felület már most is elérhető az USA-ból, az Android alkalmazás pedig néhány napon belül jelenik majd meg a Market kínálatában.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.