Szerző: Dojcsák Dániel

2011. november 14. 09:54

Kipróbáltuk: Samsung Galaxy Note - az új PDA

A Samsung azt hirdeti, hogy új kategóriát hozott létre, ami egyáltalán nem igaz. Mindössze a nagy okostelefonos forradalom közepette leporolták a “PDA” koncepcióját, kicsinosították, 2011-kompatibilissé tették, felvértezték az új technológiákból adódó képességekkel és szoftverekkel, és lám, itt a csoda.

A Galaxy Note-ot meglátva mindenkinek tágra nyílik a szeme, pedig a Dell Streak is hasonló készülék volt. Az 5,3 hüvelyk képátlójú kijelzővel már nagyon közel vagyunk a legkisebb, 7 hüvelykes tabletek méretéhez, de mégis megmarad az az érzésünk, hogy egy kéziszerszám van a kezünkben. Az egykezes használat már határeset, viszont a Note még mindig elfér zsebekben, tokokban, táskákban ugyanott, ahol eddig a mobilunkat, okostelefonunkat tartottuk.

Óriás szörny

A célközönség meghatározása nehéz feladat, az viszont biztos, hogy a high-tech szörny nem tömegeket szólít meg és nem általános felhasználásra termett. Sokkal inkább azok számára lehet izgalmas, akik üzleti ügyekben, vagy más miatt folyamatosan mozgásban vannak, a mobiljukat viszont többnyire nem hanghívások bonyolítására használják. Dokumentumok kezelése, szerkesztése, tartalomfogyasztás, komplex alkalmazások kezelése, online kommunikáció: mindez sokkal kényelmesebb egy 1280x800 felbontású (285ppi) kijelzőn. A Samsung mérnökei jól eltalálták a legnagyobb kis méretet, a technológiai fejlődésnek köszönhetően pedig a tokozás sem drabális, a Note nem vastag. Egy korábbi 4 hüvelykes, de mély készülékkel azonos érzés kézben tartani.

Az anyaghasználatból is süt a felső kategória, minden illesztés a helyén van, a hátsó érdes borításnak tapintása kellemes és a káva teljesen összeolvad a Super AMOLED kijelzővel, az előllap oldal egy óriási munkalap, épp annyi kávával, hogy kézbe fogva ne érjünk bele a kijelzőbe. A Gorilla Glass üveg kiállja a karcpróbát, de a többi felület sem sérül könnyen a tesztek szerint.

Gyors mobilnet nincs, minden más masszív

A hardver tekintetében sem spórolt a dél-koreai gyártó, a teljesítményért a kétmagos, 1,4 GHz-es Exynos rendszerchip felel Mali-400MP grafikus gyorstóval. Belső memóriából 16 illetve 32 gigabájt áll rendelkezésre, a Note kamerája 8 megapixel felbontású. A szokásos szenzorokon felül találhatunk (nem minden modellben) teljes értékű NFC-chipet, tévévkimenetet, direct Wi-Fi képességet. Az egyetlen gyenge pont talán, hogy a Note nem támogatja sem a DC-HSPA+, sem az LTE szabványokat, így a mobilinternet használatakor be kell érni a HSDPA sebességgel, akkor is, ha a szolgáltatók 2012-ben ennél már sokkal többet kínálnak majd. A nagy kijelző alá viszont befért egy izmos akkumulátor, a 2500 mAh elegendő szuflát biztosít egész napos nyomkodáshoz is. Mivel az AMOLED kijelző fogyasztása megzabolázható, ezért a nagy kijelző nem viszi el a szokásos 1500 mAh-en felüli kapacitást előnyét.

Mindez pedig belefért egy 9,7 milliméter vastag házba, ami alig 1 milliméterrel több, mint a szupervékony Galaxy S II (8,5) vagy a Sony Ericsson Xperia Arc (8,7). A Note súlya is teljesen elviselhető, 178 gramm, a mostanság megszokott 110-130 grammos csúcskategóriás okostelefonokhoz képest mindössze 50 gramm többletet kell elviselni. Ez azt jelenti, hogy hosszú ideig kézben tartva sem lesz kényelmetlen, akár filmezünk, akár dolgozunk, az eszköz “tartható”.

Szoftveres felszereltségét megnézve, a szokásos Galaxy vonallal megegyező dolgokat találjuk a Note-ban. Ugyanúgy 4.0-ás TouchWiz van az Android 2.3 felett mint a Galaxy S II-n, ugyanazok a szoftverek köszönnek vissza, ha valakinek újdonság lenne, akkor böngéssze át korábbi Galaxy tesztjeinket.

Rajzolgatás

A hűha érzést a már-már elfeledett stylus adja a Note felhasználóinak. A Samsung által S-Pennek keresztelt mutatóeszköz egy ilyen méretű kijelzőn hasznos társ lehet. A kezelőfelületek is tökéletesen használhatóak a kapacitív ceruzával, a rajzolgatás és írás lehetőségét pedig az extra programok adják, amik kihasználják ezt. Eddig eszünkbe nem jutott volna okostelefonon kapacitív kijelzőre rajzolni, ujjal az nem lenne valami hatékony.

A mobil jobb alsó sarkából - kissé nehézkesen - előhúzható ceruza finom, aprólékos rajzok, kézírás készítésére is alkalmas. Az S-Pen en találunk egy gombot is, amit a rendszer különböző funkciókra használ, bárhol készíthetünk például egy screenshotot a gombot megnyomva és a ceruzát a kijelzőhöz érintve, amin aztán kedvünkre firkálhatunk. Hasznos dolog, ha egy térképen, weboldalon vagy más képen szeretnénk megmutatni valamit egy üzenet címzettjének.

A Note-ot megmutattuk körülbelül egy tucatnyi embernek, többek közt olyanoknak is, akik tudnak is rajzolni. Az élmények általánosságban pozitívak voltak. Nagyon sok múlik a rajzolószoftveren is, amivel a HTC Flyerhez képest sokkal kényelmesebb ecseteket, színeket és egyéb beállításokat választani és használni. A nyomásérzékeny ceruzával ráadásul lehet vékonyabb-vastagabb erősebb-gyengébb vonalakat húzni. Az egyetlen probléma, ami valószínűleg szoftverrel, kalibrációval orvosolható, hogy a rajzolt pont nem ott jön létre, ahol gondolnánk, körülbelül egy milliméteres offszet tapasztalható a ceruza hegye és a lerakott pont között. Ennek iránya épp attól függ, hogy jobb-vagy balkezesre állítottuk a szoftvert.

A stylus második reneszánsza

A ceruza használatát szokni kell, az kétségtelen. Még azoknak is, akik még aktív használói voltak a Windows Mobile-t futtató PDA-knak vagy okostelefonoknak. Pár nap után viszont könnyűvé válik és könnyen előfordulhat, hogy egy hosszabb olvasáshoz, webezéshez, facebookozáshoz vagy akár játékhoz is elővesszük a stylust. Az óriás kijelzőn egyébként is nehéz melléütni a virtuális billentyűzeten, de a ceruzával még precízebben tudunk navigálni. Főleg azoknak lesz ez kellemes újdonság, akik egyébként irtóznak a touch felületektől, vagy a azoknak a nőknek, akiknek hosszú körme van.

Az S-Pen továbbá egy ígéret is, ugyanis a Samsung valamikor a következő hónapokban megnyitja az SDK-ját, így a fejlesztők alkalmazásaikban támogathatják majd ezt a beviteli eszközt. Egyelőre nehéz elképzelni, hogy mit lehet majd belőle kihozni, mindenesetre néhány mókás app biztosan születik belőle.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Note összteljesítménye egyébként hozza ugyanazt, amit egy Galaxy S II-nél megszoktunk. A nagyobb felbontást kompenzálja az erősebb processzor, a játékoknál és egyéb grafikus alkalmazásoknál nem tapasztaltunk visszaesést sebességben, folyamatosságban. A szintetikus tesztek eredményeiben lehet mindössze felfedezni némi visszaesést. Az Android szoftver kapcsán szintén nem sok újat lehet mondani és nem is túlzottan érdemes, hiszen a gyárilag telepített Gingerbread helyett záros határidőn belül érkezik a 4.0 Ice Cream Sandwich, ami jelentős ugrás felület, menük és a szolgáltatások terén is.

Az 1280x800 pixeles felbontás a legtöbb alkalmazásnál nem okozott problémát, a megfelelően elkészített alkalmazások jól tudták skálázni a nagyobb felületet, igaz néhány, főleg egyszerűbb programnál a kijelző harmada üresen maradt. A nagyobb fejlesztők palettáján lévő alkalmazások közül viszont több felkínálta, hogy töltsük le a HD-verziót, amit valószínűleg tabletekre optimalizáltak.

Van helye a polcon

A körülbelül 170 ezer forintos ár teljesen reális. A tabletekhez képest ugyan ez magas, de az iPhone 4S, illetve a Galaxy S II listaárához képest egyáltalán nem sok, sőt. A Galaxy Nexus érkezése előtt a geekek szívét bizonyára nem dobogtatja majd meg túlzottan, nem is nekik szól, hanem azoknak az “ipari” felhasználóknak, akik zsebre akarnak rakni egy számítógépet, de a tablet túl nagy nekik. Nehéz lenne azt jósolni, hogy a Note sikeres tömegtermék lesz, viszont a Samsung kínálatában biztos helye van a kategóriának, betömve a rést az Android 4.0-tól szoftveresen megegyező tabletek és okostelefonok közt.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.