Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 2. 13:27

Behozza hátrányát a processzorfejlesztés terén Kína

Különleges szuperszámítógépet állítanak üzembe Kínában: a Sunway BlueLight MPP fantázianevű rendszerben kínai fejlesztésű 16 magos RISC processzorok dolgoznak.

Egy kínai szuperszámítógép épülése ma már nem megy ritkaságszámba, a legfrissebb, júniusi Top 500 listán 61 kínai gép található, amivel az ország a második az Egyesült Államok mögött. A Tianhe-1A tavaly ősszel még a világranglistát is vezette, jelenleg a második legnagyobb teljesítményű számítógép a világon 2,56 petaflops sebességgel a Linpack benchmark szerint, a Nebulae-Dawning pedig a negyedik.

A Top500 listán levő kínai rendszerek közös jellemzője, hogy amerikai és európai versenytársaikhoz hasonlóan szinte kizárólag amerikai technológiát használnak - a Xeon és Opteron processzorokat, a Tesla és Radeon GPU-kat az Intel, az AMD és az NVIDIA szállítja. Ebből a szempontból különleges a most épülő Sunway BlueLight MPP, amely saját, teljes egészében kínai fejlesztésű processzorokra alapoz.

A világ legnépesebb országának félvezetőtervező- és gyártóipara jelenleg igen fejletlennek tekinthető és a szigorú amerikai exporttörvények miatt ez csak akkor változhat meg, ha az ország "házon belül" hajtja végre a szükséges fejlesztéseket. Az első lépések látszólag jó irányba történnek, az 1 petaflopsos Sunway BlueLight MPP rendszerben 16 magos ShenWei SW-3 (SW1600) processzorok dolgoznak, ezek a teljes egészében kínai fejlesztésű chipek 64 bites felépítésű RISC magokat tartalmaznak saját utasításkészlet-architektúrával.

A kínai Jiangnan Computing Lab által fejlesztett ShenWei chipekről kevés információ érhető el a nyugati sajtóban,a Wikipedia szócikke szerint magonként 2-2 lebegőpontos és egész végrehajtóegységgel rendelkeznek, a fixpontos futószalag hossza 7 fokozat, a lebegőpontosé pedig 10. Az L1 cache 8+8 kilobájtos, az L2 pedig 96 kilobájt mindössze, ami feltehetően az ország rendelkezésére álló félvezetőgyártási technológia fejletlenségéből adódó kompromisszum - a ShenWei SW-3 lapkák a világ élvonalától messze lemaradva 65 nanométeres csíkszélességgel készülnek. A processzorok órajele 900-1200 MHz körül van, négycsatornás DDR3 memóriavezérlővel rendelkeznek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új kínai szuperszámítógép összesen 8700 ilyen processzort tartalmaz, ami 1 petaflops körüli elméleti maximális teljesítményre elegendő, a mérnöki-tudományos számítástechnika világában etalonként kezelt Linpack benchmark alatt a gép hatékonysága mintegy 74 százalék, vagyis a Linpack teszt szerint a teljesítménye 740 teraflops körül lehet, amivel az országban a harmadik, a világon pedig a tizenharmadik legerősebb gép jelenleg. Minden processzorhoz 16 gigabájt DDR3 memória csatlakozik, ami összesen 150 terabájt operatív tárat jelent, a gép összesen 2 petabájtnyi háttértárral gazdálkodhat.

A gép rendkívül kompakt kialakítású, egy 1U kivitelű keretben négy alaplap található egyenként 2 processzorral, ami összesen 128 magot és 128 gigabájt memóriát jelent. Ezeket a csomópontokat QDR InfiniBand interfész kapcsolja össze. A Sunway BlueLight MPP kiemelkedően energiahatékony, ekkora teljesítmény eléréséhez mindössze 1074 kilowattos maximális teljesítményfelvétel párosul, ami kiemelkedően jónak számít ebben a kategóriában - a Tianhe 4040, a Nebulae-Dawning 2560 kilowattot fogyaszt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról