Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 2. 13:27

Behozza hátrányát a processzorfejlesztés terén Kína

Különleges szuperszámítógépet állítanak üzembe Kínában: a Sunway BlueLight MPP fantázianevű rendszerben kínai fejlesztésű 16 magos RISC processzorok dolgoznak.

Egy kínai szuperszámítógép épülése ma már nem megy ritkaságszámba, a legfrissebb, júniusi Top 500 listán 61 kínai gép található, amivel az ország a második az Egyesült Államok mögött. A Tianhe-1A tavaly ősszel még a világranglistát is vezette, jelenleg a második legnagyobb teljesítményű számítógép a világon 2,56 petaflops sebességgel a Linpack benchmark szerint, a Nebulae-Dawning pedig a negyedik.

A Top500 listán levő kínai rendszerek közös jellemzője, hogy amerikai és európai versenytársaikhoz hasonlóan szinte kizárólag amerikai technológiát használnak - a Xeon és Opteron processzorokat, a Tesla és Radeon GPU-kat az Intel, az AMD és az NVIDIA szállítja. Ebből a szempontból különleges a most épülő Sunway BlueLight MPP, amely saját, teljes egészében kínai fejlesztésű processzorokra alapoz.

A világ legnépesebb országának félvezetőtervező- és gyártóipara jelenleg igen fejletlennek tekinthető és a szigorú amerikai exporttörvények miatt ez csak akkor változhat meg, ha az ország "házon belül" hajtja végre a szükséges fejlesztéseket. Az első lépések látszólag jó irányba történnek, az 1 petaflopsos Sunway BlueLight MPP rendszerben 16 magos ShenWei SW-3 (SW1600) processzorok dolgoznak, ezek a teljes egészében kínai fejlesztésű chipek 64 bites felépítésű RISC magokat tartalmaznak saját utasításkészlet-architektúrával.

A kínai Jiangnan Computing Lab által fejlesztett ShenWei chipekről kevés információ érhető el a nyugati sajtóban,a Wikipedia szócikke szerint magonként 2-2 lebegőpontos és egész végrehajtóegységgel rendelkeznek, a fixpontos futószalag hossza 7 fokozat, a lebegőpontosé pedig 10. Az L1 cache 8+8 kilobájtos, az L2 pedig 96 kilobájt mindössze, ami feltehetően az ország rendelkezésére álló félvezetőgyártási technológia fejletlenségéből adódó kompromisszum - a ShenWei SW-3 lapkák a világ élvonalától messze lemaradva 65 nanométeres csíkszélességgel készülnek. A processzorok órajele 900-1200 MHz körül van, négycsatornás DDR3 memóriavezérlővel rendelkeznek.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az új kínai szuperszámítógép összesen 8700 ilyen processzort tartalmaz, ami 1 petaflops körüli elméleti maximális teljesítményre elegendő, a mérnöki-tudományos számítástechnika világában etalonként kezelt Linpack benchmark alatt a gép hatékonysága mintegy 74 százalék, vagyis a Linpack teszt szerint a teljesítménye 740 teraflops körül lehet, amivel az országban a harmadik, a világon pedig a tizenharmadik legerősebb gép jelenleg. Minden processzorhoz 16 gigabájt DDR3 memória csatlakozik, ami összesen 150 terabájt operatív tárat jelent, a gép összesen 2 petabájtnyi háttértárral gazdálkodhat.

A gép rendkívül kompakt kialakítású, egy 1U kivitelű keretben négy alaplap található egyenként 2 processzorral, ami összesen 128 magot és 128 gigabájt memóriát jelent. Ezeket a csomópontokat QDR InfiniBand interfész kapcsolja össze. A Sunway BlueLight MPP kiemelkedően energiahatékony, ekkora teljesítmény eléréséhez mindössze 1074 kilowattos maximális teljesítményfelvétel párosul, ami kiemelkedően jónak számít ebben a kategóriában - a Tianhe 4040, a Nebulae-Dawning 2560 kilowattot fogyaszt.

a címlapról