Szerző: Folyó Gergely

2011. október 28. 12:01

EA: Bombasikernek ígérkezik a Battlefield 3

Az Electronic Arts közzétette pénzügyi évének második negyedére vonatkozó helyzetjelentését. Bár az elmúlt három hónapot veszteséggel zárta a vállalat, a következő hetekben több nagyágyúja is bemutatkozik, ami pozitívvá teheti az év végi mérleget.

Nem okozott meglepetést az Electronic Arts, az óriáskiadó a már jól bejáratott címeivel aratott, miközben a digitális értékesítésből származó bevételei is bővültek. A vállalat a szeptemberben véget ért második pénzügyi negyedéve után 715 millió dolláros bevételről számolt be, ami nemcsak a várakozásait múlja felül, de 13,3 százalékkal többa tavalyi év hasonló időszakának forgalmánál is. A megnövekedett költségei miatt végül 374 millió dollár üzemi veszteséget könyvelhetett el az EA, kiváltképp a marketingre (222 millió dollár) és kutatás-fejlesztésre (318 millió dollár) fordított összeg húzta vissza a kiadó számait.

Felkészülnek a harcra

Mindez nem okoz különösebb gondot, az Electronic Arts ugyanis a pénzügyi év második felében, jövő márciusig több olyan sikervárományos címet megjelentet, amik várhatóan nyereségessé teszik az egész éves működést. A kiadótól sosem állt távol az intenzív marketingkampány, de ezt az éppen ma megjelent Battlefield 3 és a karácsony előtt érkező Star Wars: The Old Republic című MMORPG esetében is tovább fokozta a vállalat.

A Battlefield 3 feladata nem kisebb mint a Call of Duty uralmának megdöntése, az EA szerint 3 millióan rendelték elő a játékot és 10 millió példányt szállítottak le az üzleteknek, ami rekord a cég történetében - az elemzők egyébként úgy tartják, hogy a Battlefield 3 nem éri utol a Call of Duty: Modern Warfare 3-at, sőt utóbbi kétszer annyi eladott példánnyal büszkélkedhet majd. A Star Wars világában játszódó MMO a legnagyobb idei PC-s dobásnak ígérkezik az EA szerint, ami a Sims-sorozatot is tető alá hozó vállalattól nem kis teljesítmény.

A legutóbbi negyedév abszolút slágercíme a FIFA 12 volt, ami a tavalyi résznél 25 százalékkal teljesített jobban. Nyolcmillió példányt szállítottak le belőle alig egy hónap alatt, miközben a FIFA 11-ből eddig összesen 16 millió kópia került boltokba. A további sikerjátékok között találjuk még a Madden NFL 12-t (3 millió példány), a Battlefield: Bad Company 2-t (11 millió), valamint az NCAA Football 12-t, az NHL 12-t és a The Sims 3-at is.

Bejött a digitális biznisz

A bevétel tekintélyes része, mintegy 234 millió dollár immár a digitális forgalomból származik, ami nemcsak több profitot, de remek lehetőségeket is tartogat a vállalat számára. Az EA erőteljesen presszionálja a Valve-féle Steammel konkuráló Origin szolgáltatását: a letölthető klienssel is rendelkező rendszerben nemcsak játékokat vásárolhatnak a játékosok, hanem játszhatnak, exkluzív kiegészítőket kereshetnek, továbbá barátkozhatnak is. Az Origin ma már 6 millió felhasználóval rendelkezik, versenyképességét pedig mi sem mutatja jobban, hogy a kiadó ma bejelentette: mostantól külsős kiadók, a Warner Bros. Interactive, a THQ és a Capcom játékai is megvásárolhatók nála.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Facebookon is tarolt az EA, az augusztusban elindult The Sims Social a második legnépszerűbb játék a közösségi oldalon, az AppData szerint a napi 8 millió és havi 40 millió felhasználóját csak a Zynga által futtatott CityVille tudja felülmúlni - a játékot egyúttal megválasztották a GamesCom legjobb böngészős programjának. Az Electronic Arts várakozásai szerint az üzleti év végére 1 milliárd dollárra duzzadhat a digitális forgalma, ami az összes bevételének nagyjából a negyedét jelenti.

A kiadó a jelentés után változtatott az év végi becslésein, 3,825-4,025 milliárd dollár helyett 4,050-4,2 milliárd dollár bevételt vár, részvényenként pedig 15-36 centes eredményre számít. A Battlefield 3 és a Star Wars: The Old Republic mellett olyan játékok jelennek még meg az EA szárnyai alatt a következő hat hónapban mint az új Need for Speed, a Bullfrog-féle Syndicate felújított változata, a Mass Effect harmadik része, az SSX és az új FIFA Street.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról