Szerző: Folyó Gergely

2011. október 28. 12:01

EA: Bombasikernek ígérkezik a Battlefield 3

Az Electronic Arts közzétette pénzügyi évének második negyedére vonatkozó helyzetjelentését. Bár az elmúlt három hónapot veszteséggel zárta a vállalat, a következő hetekben több nagyágyúja is bemutatkozik, ami pozitívvá teheti az év végi mérleget.

Nem okozott meglepetést az Electronic Arts, az óriáskiadó a már jól bejáratott címeivel aratott, miközben a digitális értékesítésből származó bevételei is bővültek. A vállalat a szeptemberben véget ért második pénzügyi negyedéve után 715 millió dolláros bevételről számolt be, ami nemcsak a várakozásait múlja felül, de 13,3 százalékkal többa tavalyi év hasonló időszakának forgalmánál is. A megnövekedett költségei miatt végül 374 millió dollár üzemi veszteséget könyvelhetett el az EA, kiváltképp a marketingre (222 millió dollár) és kutatás-fejlesztésre (318 millió dollár) fordított összeg húzta vissza a kiadó számait.

Felkészülnek a harcra

Mindez nem okoz különösebb gondot, az Electronic Arts ugyanis a pénzügyi év második felében, jövő márciusig több olyan sikervárományos címet megjelentet, amik várhatóan nyereségessé teszik az egész éves működést. A kiadótól sosem állt távol az intenzív marketingkampány, de ezt az éppen ma megjelent Battlefield 3 és a karácsony előtt érkező Star Wars: The Old Republic című MMORPG esetében is tovább fokozta a vállalat.

A Battlefield 3 feladata nem kisebb mint a Call of Duty uralmának megdöntése, az EA szerint 3 millióan rendelték elő a játékot és 10 millió példányt szállítottak le az üzleteknek, ami rekord a cég történetében - az elemzők egyébként úgy tartják, hogy a Battlefield 3 nem éri utol a Call of Duty: Modern Warfare 3-at, sőt utóbbi kétszer annyi eladott példánnyal büszkélkedhet majd. A Star Wars világában játszódó MMO a legnagyobb idei PC-s dobásnak ígérkezik az EA szerint, ami a Sims-sorozatot is tető alá hozó vállalattól nem kis teljesítmény.

A legutóbbi negyedév abszolút slágercíme a FIFA 12 volt, ami a tavalyi résznél 25 százalékkal teljesített jobban. Nyolcmillió példányt szállítottak le belőle alig egy hónap alatt, miközben a FIFA 11-ből eddig összesen 16 millió kópia került boltokba. A további sikerjátékok között találjuk még a Madden NFL 12-t (3 millió példány), a Battlefield: Bad Company 2-t (11 millió), valamint az NCAA Football 12-t, az NHL 12-t és a The Sims 3-at is.

Bejött a digitális biznisz

A bevétel tekintélyes része, mintegy 234 millió dollár immár a digitális forgalomból származik, ami nemcsak több profitot, de remek lehetőségeket is tartogat a vállalat számára. Az EA erőteljesen presszionálja a Valve-féle Steammel konkuráló Origin szolgáltatását: a letölthető klienssel is rendelkező rendszerben nemcsak játékokat vásárolhatnak a játékosok, hanem játszhatnak, exkluzív kiegészítőket kereshetnek, továbbá barátkozhatnak is. Az Origin ma már 6 millió felhasználóval rendelkezik, versenyképességét pedig mi sem mutatja jobban, hogy a kiadó ma bejelentette: mostantól külsős kiadók, a Warner Bros. Interactive, a THQ és a Capcom játékai is megvásárolhatók nála.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Facebookon is tarolt az EA, az augusztusban elindult The Sims Social a második legnépszerűbb játék a közösségi oldalon, az AppData szerint a napi 8 millió és havi 40 millió felhasználóját csak a Zynga által futtatott CityVille tudja felülmúlni - a játékot egyúttal megválasztották a GamesCom legjobb böngészős programjának. Az Electronic Arts várakozásai szerint az üzleti év végére 1 milliárd dollárra duzzadhat a digitális forgalma, ami az összes bevételének nagyjából a negyedét jelenti.

A kiadó a jelentés után változtatott az év végi becslésein, 3,825-4,025 milliárd dollár helyett 4,050-4,2 milliárd dollár bevételt vár, részvényenként pedig 15-36 centes eredményre számít. A Battlefield 3 és a Star Wars: The Old Republic mellett olyan játékok jelennek még meg az EA szárnyai alatt a következő hat hónapban mint az új Need for Speed, a Bullfrog-féle Syndicate felújított változata, a Mass Effect harmadik része, az SSX és az új FIFA Street.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról