Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Januártól Virginia Rometty vezeti az IBM-et

Gálffy Csaba, 2011. október 26. 13:43
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Január elsejével veszi át az elnök-vezérigazgatói feladatokat Sam Palmisanótól Virginia Rometty. Rometty ma a vállalat értékesítési és marketingosztályát vezeti, a bennfentesek szerint vezetői stílusa és várható prioritásai megegyeznek elődjéével.

Virginia M. Rometty lesz az IBM következő elnök-vezérigazgatója - jelentette be a vállalat igazgatótanácsa. Rometty jelenleg az IBM alelnöke és az értékesítési- és marketingosztály vezetője, személyében az első női vezetőt kapja a konzervatív vállalati kultúrájáról híres IBM.

Sam Palmisano idén 60 éves, szinte egy évtizede vezeti a Nagy Kék becenevű IBM-et, távozása mégis bizonyos fokig meglepetésnek számít. Ugyan az IBM vezetői hagyományosan átadják a stafétát ebben a korban, Palmisano az egyre gyakrabban feltett kérdésekre mindig azt felelte, hogy nincs formális szabály a visszavonulás kikényszerítésére és szeretne még sokáig a vállalat élén állni. Palmisano az elnök-vezérigazgatói pozíció feladása után az igazgatótanács elnökeként folytatja majd karrierjét.

Palmisano legfontosabb döntéseként valószínűleg a hardverértékesítéstől a szolgáltatások felé fordulás  vonul majd be a közgazdasági tankönyvekbe, ennek a folyamatnak a részeként a PC-t megalkotó vállalat 2002-ben a PC-üzletágát is eladta. A veszteséges személyi számítógépes részleget a Lenovo vásárolta meg és tette globális stratégiája középpontjába, a megkönnyebbült IBM pedig minden figyelmével a vállalati rendszerek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások felé fordult. A lépés a vártnál is sikeresebbnek bizonyult, és ma már ezt a stratégiaváltást próbálja lekövetni a HP is.

Az 54 éves Virginia Romettyt hivatalos életrajza szerint "Ginni" becenéven ismerik az IBM-nél. A szakember "saját nevelésnek" számít, több mint 30 éve az IBM alkalmazottja. Jelenleg a vállalat értékesítési osztályának vezetője, ilyen minőségében pedig elsődleges rálátása van a bevétel- és profitgenerálás folyamatára, valamint a kliensekkel való kapcsolatépítésre. Ebben a minőségében Rometty feladata az értékesítési stratégiák kidolgozása, valamint a globális marketing és kommunikáció megszervezése és végrehajtása.

Említésre méltó, hogy a 2000-es évek elején Rometty vezette le a PriceWaterHouseCoopers tanácsadó részlegének felvásárlását - amely később az IBM stratégiaváltásának kritikus fontosságú elemévé vált. A bennfentesek Ginni számlájára írják, hogy miután a PwC visszautasította a HP 17 milliárd dolláros ajánlatát, az IBM számára megszerezte az üzletet mindössze 4 milliárd dollárért.

Rometty egy egészséges és masszívan nyereséges céget vesz át Palmisanótól, a vállalat jövője azonban korántsem mentes a kérdőjelektől. Egyrészt hosszútávon számítani kell az IBM piacaira újonnan belépő nehézsúlyú versenyzőkre, másrészt a visszatérő gazdasági válság réme is megtépázhatja a jövőben a vállalatokra támaszkodó IBM-et. A HP és az Oracle mindent elkövet annak érdekében, hogy az IBM-hez hasonló portfóliót és szolgáltatáskínálatot építsen fel, hangsúlyosabb megjelenésük gyorsan csökkentheti a szegmens jellemzően magas profitarányát. Hosszútávon az IBM-nek számolnia kell a felhős szolgáltatások előretörésével is, amelyek nem feltétlenül épülnek majd a Nagy Kék hardvereire, viszont beékelődnek a hardver (és szoftver-) szállítók illetve a fogyasztók közé, így tovább csökkentik a profitot. Így bár az IBM jelenleg irigyelt helyzetben van, hosszútávon nekik is ugyanolyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint versenytársaiknak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.