Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 24. 16:36

Hosszú szünet után itt a Linux kernel 3.1

A kernel.org feltörése és átmeneti leállítása késleltette a Linux 3.1 megjelenését, de az új kernel végre megjelent. A változások nem eget rengetőek, de megéri egy pillantást vetni rájuk.

A szokásosnál jóval hosszabb idő, 94 nap telt el a Linux kernel 3.0 és a 3.1 megjelenése között, ez azonban nem azért van mert a fejlesztők lustálkodtak volna, hanem mert a nyáron ismeretlen támadók behatoltak a kernel.org-ra. Az incidens felfedezését követően a kernel.org szervereit leállították, tartalmukat biztonságba helyezték, majd operációs rendszerüket és szolgáltatásaikat újratelepítették.

Új driverek

A Linux kernel 3.1-es verziója inkább kisebb mint nagyobb jelentőségű újdonságokat tartalmaz. Szokás szerint frissült sok driver, ezek közül érdemes kiemelni a legújabb generációs NVIDIA GeForce chipeken is 3D támogatást biztosító támogató Nouveau meghajtót. A Nouveau fejlesztőinek célja egy teljesen nyitott driver biztosítása az NVIDIA GPU-ihoz a vállalat által fejlesztett zárt driverek alternatívájaként.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Szintén grafikával kapcsolatos fejlesztés, hogy az Intel chipkészletekbe és processzorokba integrált GPU-hoz készített DRM/KMS vezérlőben már nincs alapértelmezésként bekapcsolva a gép alvó állapotában a GPU alacsonyabb feszültségszintre lépését engedélyező "RC6" támogatása, mivel ez számos rendszeren problémát okozott. Így ha valaki Intel videochipes gépre, elsősorban notebookra telepíti a 3.1-es kernelt, érdemes ezt kézzel bekapcsolnia, amivel jelentős fogyasztáscsökkenést érhet el. A laptopok használói új Realtek és Broadcom chipeket támogató drivereknek is örülhetnek.

Virtualizáció, adattárolás

Javult a kernel virtualizációs teljesítménye is. A 3.0 verzióban jelent meg a dom0 támogatás a Xen hypervisorhoz, most a 3.1-es verzióba bekerült a PCI/PCIe passthrough támogatás, így a virtualizált vendégek úgy férhetnek hozzá a PCI és PCI Express eszközökhöz, mintha azok fizikailag közvetlenül hozzájuk lennének csatolva. KVM használata esetén a Linux kernel 3.1 végre lehetőséget ad a "nested" virtualizációra, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a virtualizált vendég is indíthat további vendégeket - a funkció működéséhez hardveres virtualizációs támogatást biztosító Intel processzor szükséges.

Az új kernelben az Ext4 és az Ext3 fájlrendszer is bekapcsolt "write barrierrel" érkezik. A "write barrier" a gyakorlatban a fájlrendszer és az adattárolás megbízhatóságát növeli azáltal, hogy nem engedi a naplózni egy írási tranzakciót egészen addig, amíg az adat nem került magára a lemezre a cache-ből. Ez ugyan némi teljesítményveszteséggel jár, azonban egy lemez- vagy egy rendszerhiba esetén is biztosítja a konzisztenciát - a lemezre biztos az került, ami a naplóban van. Szintén adattárolással kapcsolatos fejlesztés, hogy a Linux szervereken előszeretettel használt "szoftveres RAID" funkció a lemez rossz blokkjait automatikusan kezeli, és aa SSD-k támogatása terén is előre lépett a kernel - a flashmemóriás meghajtók teljesítménye és életciklusa is nőhet azáltal, hogy a Dm-crypt továbbítani tudja számukra a "discard" utasítást.

Az új Linux kernel szokás szerint letölthető a www.kernel.org oldalról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról