Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 18. 11:08

Jól dolgozik az IBM, mégse halad a szekér

Minden üzletág kiegyensúlyozottan növekedett, az európai és dél-kelet ázsiai gazdasági stagnálás azonban rányomta bélyegét az IBM negyedévére. Újra segített az árfolyamhatás, ez azonban később visszaüthet.

A vártnál magasabb profitot, azonban alacsonyabb bevételt ért el az IBM a harmadik negyedév során - jelentette be a vállalat tegnap. A vállalati szektor barométerének számító társaság botlása megkérdőjelezi a globális gazdaság középtávú növekedésébe vetett hitet. Az elemzők alapvetően elégedettek az IBM teljesítményével, "ami a vállalat irányítása alatt van, abban jó munkát végeztek, a makrogazdasági trendeket azonban nem tudják megváltoztatni" - idézi a Reuters Trip Chowdhry-t, a Global Equities Research elemzőjét. A szakértők szerint a vállalatok fokozatosan újra kezdik meghúzni az IT-modernizációra fordítható büdzséket, a nagy beruházások döntési szintje a legtöbb nagyvállalatnál visszakerült a legfelsőbb, C-szintű döntéshozók hatáskörébe.

A szolgáltatásokból származó bevételek 8 százalékkal nőttek, ezen belül a műszaki szolgáltatások 9, az üzleti szolgáltatások pedig 6 százalékkal emelkedtek, 10,3 illetve 4,8 milliárd dollárra. Az üzletág nyeresége is nőtt, mindkét vonal 13 százalékos profitbővülésről adott számot. Az IBM hosszútávú szolgáltatásokra vonatkozó szerződéseinek összértéke éves viszonylatban 137 milliárd dollárra, 2,4 milliárddal nőtt, szekvenciálisan azonban 144 milliárdról esett vissza, ami nyugtalanítólag hatott a piacra.

A szoftveres üzletág jobb eredményeket ért el, a bevétel 13 százalékkal 5,8 milliárd dollárra nőtt, a nyereség pedig 12 százalékkal emelkedett. A legnagyobb növekedést a WebSphere szoftvercsalád érte el, itt az eladások 52 százalékkal emelkedtek egy év alatt, köszönhetően az idén frissített portfóliónak. Az Information Management szofterek (DB2, System z) 12, a Tivoli 8, a Rational 7, a Lotus szoftverek eladásai pedig 6 százalékkal nőttek. Ennek megfelelően a köztesréteg-szoftverek 17 százalékos bővülést produkáltak, az operációs rendszerek piaca pedig 9 százalékkal nőtt.

A hardvereladások globálisan 4,5 milliárd dolláros forgalmat generáltak, ami visszafogott, 4 százalékos növekedést jelent. A részleg profitja 318 millió dollárra, 8 százalékkal nőtt. A szervereladások értéke 6 százalékkal emelkedett, ezen belül azonban csak a Power-alapú egységek húztak (15 százalékos növekedés), míg a System x csupán 1 százalékos növekedést produkált, a System z piaca pedig 5 százalékkal zsugorodott. A tárolók eladásai 8 százalékkal emelkedtek, a kiskereskedelmi megoldások pedig 14 százalékos növekedést értek el.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A negyedév során változatosan teljesítettek az egyes földrajzi régiók. Észak- és Dél-Amerika összesen 10,9 milliárdos bevételt generált, ez 7 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló negyedévéhez képest. Az európai gazdasági gondok az IBM-nél is jelentkeztek, az EMEA régió az árfolyamhatás kiszűrése mellett stagnált (névértéken azonban 9 százalékkal emelkedett). Az IBM dél-kelet ázsiai piaca névértéken 10 százalékkal, 6,5 milliárd dollárra bővült, az egyszeri hatás kiszűrésével azonban csak 1 százalékos növekedést generált. A BRIC országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) továbbra is drámaian gyorsulnak, az IBM 17 százalékos bevételnövekedésről számolt be, így a négyes már az összbevétel 23 százalékáért felel. Az OEM gyártás jelentősen, 8 százalékkal esett - folytatódik tehát e terület zsugorodása.

Pozitív jelenség, hogy a vállalati szintű bruttó eredményhányad  46,5 százalékra emelkedett, szemben az előző év hasonló negyedévének 45,3 százalékos értékével. Az IBM igazított a teljes pénzügyi évre kiadott várakozásokon is, a korábban kiadott előrejelzéseknél várhatóan magasabb bevételt és magasabb profitot ér majd el a vállalat. Az év elején kiadott részvényenkénti 12,73 dolláros eredmény-előrejelzést előbb 12,87 dollárra, most pedig 12,95 dollárra emelték, összhangban a befektetők várakozásaival.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról