Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 14. 14:18

Bejött a HANA az SAP-nak

Az elemzői várakozásokat felülmúló harmadik negyedéves eredményeket hozott nyilvánosságra az SAP. A vállalat történetének egyik legjobban fogyó terméke lett a villámgyors üzleti elemzéseket futtató HANA.

Meglepte a piacot az SAP, amely a vártnál jobb negyedéves eredményekről számolt be ma. A világ első számú ERP-gyártója jól láthatóan profitál a Sybase felvásárlásából. A harmadik negyedévben a tavalyi 656 millió euróról 841 millió euróra emelkedtek az SAP új szoftverlicenc-eladásai, ami több mint 28 százalékos növekedésnek felel meg - a legnagyobb rivális Oracle üzleti alkalmazásainak forgalma 428 millió dollárt (mai árfolyamon 311 millió eurót) tett ki a legutóbbi negyedévben. A frissítési és támogatási szolgáltatások bővülése 14 százalékos volt, így a társaság összbevétele 12 százalékkal 3,4 milliárd euróra emelkedett. Az üzemi eredmény több mint kétszeresése, 1,75 milliárd euróra ugrott ennek oka azonban a Sybase tavalyi akvizíciójával kapcsolatos költség.Az egyszeri költségek kiszűrésével az üzemi eredmény 23 százalékkal emelkedett "mindössze".

Jim Hagemann Snabe és Bil McDermott, akik jelenleg az SAP társelnök-vezérigazgatói, az eredmények kapcsán elmondták, céljuk hogy a vállalat 2015-ben évi 20 milliárd eurós forgalommal rendelkezzen, amelyet a mobilos szoftverekre és szolgáltatásokra való nagyobb fókuszálással kívánnak elérni egyebek mellett. Az SAP 2010-ben vásárolta fel a Sybase-t, amellyel mobilos üzleti platformhoz, adatbázishoz, adattárházhoz és memóriában futó analitikai technológiához jutott.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az SAP történetének egyik legjobban rajtoló terméke lett a HANA (High-Performance Analytics Appliance), amely a Sybase in-memory adattárolási technológiára épül és a valós üzleti adatokon futtat lekérdezéseket villámgyorsan, amelyek a stratégiai és taktikai döntések meghozatalában segíthetik a vezetőket. A valós adatokon alapuló lekérdezések és elemzések mellett a HANA villámgyors számítási motorjára alapozva szinte azonnali feltételes ("mi lenne ha")  szimulációkat is végre lehet hajthatni.

A vállalat vezetői továbbra is kitartanak a korábbi éves előrejelzésük mellett, amely szerint az SAP10-14 százalékkal 10 milliárd euró fölé növeli bevételét és 4,45-4,65 milliárd eurós üzemi eredményt ér el - a prognózis azonban már az előrejelzett tartományok tetejét valószínűsíti. A negyedéves tájékoztatóból kiderült az is, hogy az SAP csak a gazdasági bizonytalanság miatt nem emelte meg éves eredménykilátásait.

A német vállalat részvényei a bejelentés nyomán több mint 2 százalékkal erősödtek a New York-i tőzsdén, ahol az árfolyam idén már 11 százalékos pluszban van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról