Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 12. 16:38

Újra elindulnak itthon a Google autói

Utcákat és közlekedési jelzéseket szkennelnek a Google autói Magyarországon a hamarosan újrainduló bejáráson. Az adatokat a navigációs eszközökben fogják újrahasznosítani, a Street View szolgáltatás továbbra sem indul el nálunk.

A Google bejelentette, hogy a Google Maps magyarországi változatának pontosítása érdekében a cég autói a hazai utakon olyan, a térképfejlesztéshez szükséges információk gyűjtésébe kezdenek, mint az utcanevek, közlekedési táblák és útjelzések. Az adatok felhasználásával pontosabbak lesznek a térképek, ami különösen városi környezetben érezteti hatását.

Gépi tanulás

A folyamatosan változó városi környezetben nagy kihívást jelent térképes adatbázisok pontosságának megőrzése. A Google autók által készített képeket egyrészt olyan információk feldolgozásához használja majd a cég, mint az utcanevek, közlekedési táblák, jelzések, másrészt a képek segítenek a felhasználók által javasolt pontosítások, módosítások jóváhagyásában, továbbá a helyi vállalkozások, üzletek helyének meghatározását is tökéletesítik, melyek így a térképen is pontosabban jelölhetőek lesznek. Ez utóbbi egyre hangsúlyosabb szerepet kap a Maps szolgáltatáskínálatában, így érthető módon a Google is jobban odafigyel a lokációs adatbázis minőségére és méretére.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Miután a Google autóit nagy érdeklődés övezi, a cég jónak látta előre tájékoztatni a nyilvánosságot, az autók október 19-i indulásáról. Az előzőeknek megfelelően az autók a Google Maps fejlesztéséhez gyűjtenek információkat. A Google a HWSW kérdésére megerősítette, hogy az autók felszerelésének most nem része a WiFi-adatokat gyűjtő modul, amely komoly adatvédelmi aggályokat vetett fel a múltban. Mivel a WiFi-pontok és GPS-koordináták összekötését újabban az okostelefonok (sokkal nagyobb hatékonysággal) végzik, így felesleges az autókkal újra végigszkennelni a magyarországi vezetéknélküli hálózatokat.

Nincs para

A Google ígérete szerint a most elkészülő fotók semmiben nem különböznek a többi térképészvállalat által készített képektől. A vállalat reményei szerint azonban az adatvédelmi aggályok elhárítása után a jövőben beindulhat a Street View (Utcakép) szolgáltatás is, bár nem erősítették meg, hogy ahhoz majd a most készülő képeket fogják felhasználni.

A Google Maps az elmúlt néhány évben drámai fejlődésen ment keresztül és végre Magyarországon is teljes értékű navigációs alkalmazássá vált. A térképes platform mára nem csak a webes felületen vált meghatározóvá, de a hazánkban eladott androidos okostelefonok egyik húzófunkciója lett. A tortára a habot a budapesti közösségi közlekedés adatainak teljes integrációja jelentette

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról