Szerző: Koi Tamás

2011. október 6. 11:35

Rábólintott a Skype felvásárlására az EU

Megveheti a Skype-ot a Microsoft, legalábbis az Európai Unió versenyügyi hivatala, illetve versenyjogi biztosa áldását adta az akvizícióra. A cégnek így már csak néhány ország jóváhagyását kell megkapnia ahhoz, hogy az üzlet lezárulhasson.

Minden feltétel és kikötés nélkül engedélyezi a Microsoftnak az Európai Unió versenyügyi hivatala, illetve Joaquín Almunia, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa a Skype felvásárlását - írja a Financial Times. Az EU tehát a maga részéről várhatóan nem késlelteti az akvizíciós folyamatot, a Skype megszerzése előtt ugyanakkor más országok hatóságainak is rá kell bólintaniuk az üzletre. Az amerikai (a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság már júniusban áldását adta az ügyletre) és az európai fél jóváhagyása után egyre kisebb rá az esély, hogy bármelyik állam keresztbe tenne a folyamatnak.

A Microsoft idén májusban jelentette be, hogy 8,5 milliárd dollárért cserébe felvásárolná a Skype azonnali üzenetküldő és VoIP-alkalmazást. A Microsoftnak véhetően elsősorban a mobilos jelenlét miatt kellett a Skype: a platform megszerzésével Redmondba kerülne az egyik legszélesebb körben használt, Androidon, iOS-en, Symbianon és BlackBerry OS-en egyaránt elérhető okostelefonos szolgáltatás. A sors fura fintora, hogy a Skype-nak egy ideje nincs mobil Windowson kliense, de ez a Microsoft irányítása alatt biztosan változni fog. A hivatalos bejelentés szerint a Microsoft össze fogja kapcsolni a Skype-ot saját üzenetküldő platformjaival és klienseivel, beleértve a Live Messengert, a Lyncet, az Outlookot és az Xbox Live-ot.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Skype-nak 600 milliónál is több regisztrált felhasználója van, ezek közül egy hónapban 145 millió aktív - a Windows Live regisztrációk számát a redmondiak nem hozzák nyilvánosságra, azt azonban igen, hogy a felhasználók közül havonta több mint 330 millióan aktívak. Az üzleti modelljét továbbra is kereső Skype idén márciusban közölte, hirdetéseket jelenít meg kliensprogramjában annak érdekében, hogy növelje bevételeit. Ez a Microsoft számára több százmillió lehetséges szempárt jelenthet, amelyekkel bővítheti a hirdetőknek felkínált célcsoportját - a Skype ráadásul egy ismert, elismert, sőt szeretett név a netezők körében. Az akvizíció révén a Microsoft növelheti befolyását az online szolgáltatások és hirdetések piacán.

A versenytársak a felvásárlás bejelentése kapcsán több fórumon is aggályukat fejezték ki, hogy a Skype megszerzésével a Microsoft aránytalanul nagy dominanciához juthat az üzenetküldő platformok piacán. A milánói székhelyű Messagement az EU várható döntése kapcsán leszögezte, a nemzetközösség versenyügyi hivatala láthatóan megenyhült, hiszen bár a céget korábban többször is a versenykorlátozó gyakorlat megváltoztatására kötelezte (például a böngészőválasztó panel kötelező integrációjával), a Microsoft számára a felvásárlás révén nyitva áll a lehetőség, hogy a Skype-ot szervesen integrálja a Windowsba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról