Szerző: Koi Tamás

2011. október 4. 10:46

Kardot ránt a Mozilla

Webböngészőkben futtatható játékok támogatására hozott létre saját projektet a Mozilla Alapítvány.

Nyílt webes játékplatform megalkotásán dolgozik a Mozilla Alapítvány - a szervezet Paladin nevű projektjének célja, hogy multiplatformos alapot nyújtson a böngészőkben futó 3D-s játékoknak. Az alapítvány meglévő webes szabványokra építené fel a Gladius (latinul kard) nevű motorját, mely elképzelései szerint a webfejlesztők számára könnyebbé teszi a munkát a meglévő eszközökkel.

A Paladin projekt által gründolt Gladius pontos specifikációi egyelőre még kidolgozás alatt állnak, így nem sokat tudni az alapokról, annyi azonban biztosnak tűnik, hogy a projekt elsősorban a HTML5 és WebGL szabványokra fog támaszkodni. A Paladin fejlesztőcsapat első prototípus-játéka, a RescueFox egyelőre ezek egyikét sem használja, a JavaScript-alapú CubicVR motorra épülő egyszerű webes program (csak Firefox alól futtatható) azonban a fejlesztők szerint jó betekintést nyújt abba, mire lehet képes később a Gladius.

A Mozilla a Gladius motorral tehát más módon közelít a webes játékokhoz, mint ahogy azt teszi a legnagyobb internetes játékplatformnak alapot adó Adobe. A cég októberben indítja útjára a Flash Player legújabb, 11-es verzióját. Az új verzió egyik legfontosabb vívmánya az Adobe szerint a teljesen új alapokra helyezett hardveres 2D/3D gyorsítás, mely a PC-ken és mobil eszközökön futó játékok új generációját hozhatja el.

A Flash ugyanakkor zárt platform, bár a fejlesztői támogatás az Adobe részéről rendkívül kiterjedt, emellett a komponensek gyakorlatilag minden típusú böngészővel és eszközzel (PC-kkel és mobiltelefonokkal, táblagépekkel) képesek együttműködni. A Gladius további sorsát ennek fényében jelenlegi állapotában nehéz megjósolni, a Mozilla azonban láthatóan eltökélt a projekt mellett, noha a platform további fejlesztésének ütemtervéről egyelőre szemérmesen hallgat.

a címlapról

frissítés

0

Befutott az Android Studio 4.0

2020. június 2. 10:22

Az IDE legújabb stabil kiadása új animációszerkesztőt és build-elemzőt is kap.