Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Szállítja első és utolsó MeeGo-s mobilját a Nokia

Koi Tamás, 2011. szeptember 27. 14:34
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hamarosan megjelenhet a boltokban a Nokia első és utolsó, MeeGo operációs rendszert futtató okostelefonja, az N9. Az újdonság szállítását a napokban kezdte meg a finn gyártó.

A Nokia megkezdte első MeeGo-s okostelefonjának, az N9-nek a szállítását, így a készülék legfeljebb pár héten belül megjelenhet a szolgáltatók, valamint a kereskedők kínálatában - egyelőre néhány országban. Az N9 az idei év egyik legvitatottabb sorsú újdonsága lehet a Nokiától, a cég ugyanis valójában már akkor lemondott az Intellel karöltve fejlesztett MeeGo platformról, amikor még be sem jelentették az első rá épülő mobilt.

A finn gyártó idén februárban közölte, hogy stratégiai szövetségre lép a Microsofttal, így a jövőben a felsőategóriás okostelefonjai az addigra jócskán elavulttá vált, megkopott fényű Symbian helyett Windows Phone operációs rendszerrel érkeznek. A vállalat a bejelentés után négy hónappal leplezte le az N9-et, mely sehogyan sem illett a képbe, a mobil ugyanis a linuxos alapokra építkező MeeGót futtatja. Valószínűleg az N9 lesz az egyetlen mobil a Nokia kínálatában MeeGóval, így technikatörténeti érdekessége miatt mindenképp számíthat a geekek érdeklődésére

Az új okostelefon fejlesztése során a tervezők láthatóan a cool-faktor növelésére összpontosítottak elsősorban, így az N9 polikarbonát burkolata egyetlen darabból áll, melybe egy 3,9 hüvelykes képátlójú, kissé íves kialakítású AMOLED kijelző illeszkedik. A panel felbontása 854x480 pixel, vagyis ez lesz az eddigi legjobb felbontást, illetve pixelsűrűséget produkáló kijelzővel ellátott telefonja a Nokiának.

A rendszerkörnyezet gördülékeny működéséről erős hardver gondoskodik: az N9-ben egy 1 GHz-en ketyegő TI OMAP3630 processzor és a PowerVR SGX530 GPU dolgozik 1 gigagájt rendszermemóriával megtámogatva. A telefon 16 vagy 64 gigabájt háttértárral érkezik, a köztes, 32 GB-os lépcső ezúttal érdekes módon kimarad. Az N9-ben a mondhatni alapnak tekintett Bluetooth és GPS-modulokon, valamint a WLAN kommunikáción túl lesz NFC chip is.

Az N9 - rosszmájú híresztelések szerint a Microsofttal kötött paktum miatt - csak kevés piacon lesz elérhető, így például szinte biztos, hogy Észak-Amerikában nem kerül a boltokba. A telefon megjelenésére elsősorban az európai országokban - köztük Magyarországon - lehet számítani, feltűnő ugyanakkor, hogy a Nokia weboldalán szereplő listából hiányoznak a legnagyobb európai piacok, így köztük Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Nagy-Britannia. Az N9 ellenben Oroszországban és Kínában is kapható lesz.

Az N9 három színben, 16 és 64 gigabájt memóriával ellátott változatban kerül forgalomba, előbbi kiszerelés nettó ára 480, utóbbié 560 euró.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.