Szerző: Koi Tamás

2011. szeptember 27. 14:34

Szállítja első és utolsó MeeGo-s mobilját a Nokia

Hamarosan megjelenhet a boltokban a Nokia első és utolsó, MeeGo operációs rendszert futtató okostelefonja, az N9. Az újdonság szállítását a napokban kezdte meg a finn gyártó.

HIRDETÉS

A Nokia megkezdte első MeeGo-s okostelefonjának, az N9-nek a szállítását, így a készülék legfeljebb pár héten belül megjelenhet a szolgáltatók, valamint a kereskedők kínálatában - egyelőre néhány országban. Az N9 az idei év egyik legvitatottabb sorsú újdonsága lehet a Nokiától, a cég ugyanis valójában már akkor lemondott az Intellel karöltve fejlesztett MeeGo platformról, amikor még be sem jelentették az első rá épülő mobilt.

A finn gyártó idén februárban közölte, hogy stratégiai szövetségre lép a Microsofttal, így a jövőben a felsőategóriás okostelefonjai az addigra jócskán elavulttá vált, megkopott fényű Symbian helyett Windows Phone operációs rendszerrel érkeznek. A vállalat a bejelentés után négy hónappal leplezte le az N9-et, mely sehogyan sem illett a képbe, a mobil ugyanis a linuxos alapokra építkező MeeGót futtatja. Valószínűleg az N9 lesz az egyetlen mobil a Nokia kínálatában MeeGóval, így technikatörténeti érdekessége miatt mindenképp számíthat a geekek érdeklődésére

Az új okostelefon fejlesztése során a tervezők láthatóan a cool-faktor növelésére összpontosítottak elsősorban, így az N9 polikarbonát burkolata egyetlen darabból áll, melybe egy 3,9 hüvelykes képátlójú, kissé íves kialakítású AMOLED kijelző illeszkedik. A panel felbontása 854x480 pixel, vagyis ez lesz az eddigi legjobb felbontást, illetve pixelsűrűséget produkáló kijelzővel ellátott telefonja a Nokiának.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A rendszerkörnyezet gördülékeny működéséről erős hardver gondoskodik: az N9-ben egy 1 GHz-en ketyegő TI OMAP3630 processzor és a PowerVR SGX530 GPU dolgozik 1 gigagájt rendszermemóriával megtámogatva. A telefon 16 vagy 64 gigabájt háttértárral érkezik, a köztes, 32 GB-os lépcső ezúttal érdekes módon kimarad. Az N9-ben a mondhatni alapnak tekintett Bluetooth és GPS-modulokon, valamint a WLAN kommunikáción túl lesz NFC chip is.

Az N9 - rosszmájú híresztelések szerint a Microsofttal kötött paktum miatt - csak kevés piacon lesz elérhető, így például szinte biztos, hogy Észak-Amerikában nem kerül a boltokba. A telefon megjelenésére elsősorban az európai országokban - köztük Magyarországon - lehet számítani, feltűnő ugyanakkor, hogy a Nokia weboldalán szereplő listából hiányoznak a legnagyobb európai piacok, így köztük Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Nagy-Britannia. Az N9 ellenben Oroszországban és Kínában is kapható lesz.

Az N9 három színben, 16 és 64 gigabájt memóriával ellátott változatban kerül forgalomba, előbbi kiszerelés nettó ára 480, utóbbié 560 euró.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 13:32

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.