Szerzők: Dojcsák Dániel, Gálffy Csaba

2011. szeptember 20. 10:24

Kinyitja a Badát a Samsung

Jövőre megnyitja a Bada forráskódját a Samsung, annak érdekében, hogy a házi operációs rendszer köré valódi ökoszisztémát hozzon létre. A lépés az Android mellé párhuzamosan felépített, saját, házon belül készített platform létrehozásának fontos mérföldköve.

Megnyitja a Bada mobilos operációs rendszer forráskódját jövőre a Samsung. A dél-koreai vállalat ezzel komoly lépést tehet a szélesebb Bada-ökoszisztéma megteremtése felé, ahogy több gyártó számára is reális alternatíva lehet az ilyen rendszert használó telefonok készítése.

A frissen kiszivárgott információk szerint az okostelefonos Samsung-stratégia eltökélt szándéka csökkenteni a gyártó függését a Google-től és az Androidtól, és előtérbe tolni a saját fejlesztésű Bada operációs rendszert. Ezért is érthetetlen, hogy egyes szakértők összefüggésbe hozták a HP tulajdonában álló webOS-t és a Samsungot - a gyártó már többször kijelentette, hogy a Badát hosszú távon a vállalat meghatározó rendszereként képzeli el.

Stratégiai lépés

Az operációs rendszer forráskódjának kinyitásától a Samsung azt várja, hogy más gyártók is elkezdik azt telepíteni telefonjaikra, így a rendszer hamarabb elérheti a kritikus tömeget a piacon - kései belépőként viszont az iOS, az Android és a BlackBerry mellett a Windows Phone-nal is meg kell küzdeniük.

A Badára való fokozatos átállás segíthet a gyártónak az Androiddal kapcsolatos jogi problémákban is. Ugyan a Galaxy Tab esetében a formaterv nyomán kaszálták el Németországban a terméket, az amerikai perekben a Samsung egyértelműen az operációs rendszer miatt szenved. A jogi szempontból gyengén védhető Android helyett Badát használó telefonokkal a gyártó megerősítheti pozícióját és csökkentheti kitettségét a szabadalmi pereknek.

Több mint mobil

A többi gyártó érdeklődésétől függetlenül a Samsung termékek meghatározó eleme lehet, ahogy a gyártó változatos fogyasztói elektronikai cikkeit átállítja az operációs rendszerre. A telefonok után a tévék, Blu-ray lejátszók és egyéb eszközök is Badát fognak futtatni, elérik annak alkalmazásboltját és ennek megfelelően változatos feladatok teljesítésére lesznek alkalmasak.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Nem tudni, hogy a Bada nyílt forráskódúvá tételével a Samsung a "valódi", vagy a Google-féle forráskód-kezelést választja majd: míg a hagyományos, közösségre épülő nyílt forráskódú fejlesztésben a munka megoszlik a résztvevők között. Ezzel szemben az Android fejlesztését a Google egyedül végzi, a partnerek számára csak a kész termék forráskódja elérhető - így például a Samsung fejlesztései nem kerülnek bele a mindenki számára elérhető Android rendszerbe.

Bada roham

Az operációs rendszer 2.0-s verziója augusztusban jelent meg, ez a verzió már többek közt támogatja a HTML5 szabványt, illetve fejlett Flash képességekkel is rendelkezik. Ez utóbbival a webes alkalmazások és a natív programok, kezelőfelületi elemek is szebb, jobb, használhatóbb élményt nyújtanak - mondja a cég. A Samsung feladata tehát mindössze annyi, hogy a fejlesztői közösséget meggyőzze, hogy érdemes ide is erőforrásokat csoportosítani. A dél-koreai vállalat mobilrészlegének vezetői szerint a platform sikerét és növekedését leginkább a már meglévő hét különböző Wave modellnek köszönheti, ami Európában, Kínában és Délkelet Ázsiában is viszonylag népszerűvé vált.

Az IFA-n megjelent a friss Badát futtató okostelefonok arzenálja is, a Samsung minden réteg számára külön készüléket tervezett. Emellett a Samsung nem követte el az Android fejlődése során több gyártónál is látott hibát és a már meglévő hét modellt is azonnal migrálja a Bada 2.0-ra. Ezzel a felhasználókban is jobb érzést kelt, nem érzik, hogy rosszul jártak egy korai modell megvásárlásával, illetve a fejlesztőket is kényezteti ez a lépés, hiszen nem kell egy egyelőre kis jelentőségű platformon is a fragmentáció problémájával szembesülni.

Badaizmus

A HWSW-nek a Samsung képviselői korábban azt nyilatkozták, hogy a Bada platform az idei évben még megmarad a középkategóriánál, a jövőben viszont fokozatosan pozicionálják majd a csúcskategóriába, illetve megjelennek majd a nagyon olcsó badás mobilok is. Saját jóslatunk szerint a Samsung egy 2-4 éves stratégia közepén áll most, aminek a végső rohama akkor történik majd, amikor a mostani "featurephone" kínálatát is átállítja a gyártó Badára, legalábbis a marketingcsatornákon behelyettesíti a butatelefonok helyére a saját operációs rendszert használó okostelefonokat. Ezzel akár egy éven belül az élmezőnybe is ugorhatna, néhány negyedév alatt sikerülhet ledolgozni a késve indulásból fakadó hátrányt.

Az elemzőcégek előrejelzéseiben egyelőre nem szerepel a Bada, mint komoly piaci tényező, a legutóbbi jóslatok még mindig arról szóltak, hogy az Android 55 százalékra hízik, az Apple egy óvatos növekedést hajt végre, a Windows Phone 7 viszont felkúszik 20 százalékra. A piackutatók vízióját a valóság viszont már most elkezdte felülírni, a trendek mást mutatnak, a Samsung agresszív üzletpolitikáját és a Badával kapcsolatos elszántságát ismerve pedig biztosak lehetünk benne, hogy két éven belül fontos tényező lesz az ázsiai, de valószínűleg az európai piacokon is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról