Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 9. 10:25

Újratervezés a TomTomnál

A navigációs készülékeiről ismert holland TomTom csütörtökön közölte, nagyszabású átszervezést hajt végre annak érdekében, hogy csökkentse költségeit. A folyamat részeként a dolgozók 10 százalékát, több mint 450 embert elbocsátanak.

A GPS-vevőt és nem ritkán ingyenes térképszoftvert tartalmazó okostelefonok terjedése érzékenyen érintette a navigációs készülékek gyártóit, elsősorban a TomTomot, amely legnagyobb versenytársával, a Garminnal ellentétben korábban nem alakított ki specializált eszközökből (pl. repülőgépes, hajós, túra, stb) álló portfóliót, kizárólag az autóban használható navigációra, illetve az okostelefonokon futó szoftverére koncentrál. Ezeket a területeket az elmúlt évek alatt sikerrel hódították meg az okostelefonok, autós navigációs készüléket ma már jobbára csak az vásárol, aki tényleg sokat van úton.

TomTom navigáció kerül a Renault-kba

A vállalat ezt felismerve igyekszik olyan egyedi jellemzőkkel megkülönböztetni magát az okostelefonokon elérhető megoldásoktól mint például a valós idejű forgalomfigyelés, a közösség által frissíthető, karbantartható térképadatbázis, valamint a fejlett navigációs és útvonaltervezési képességek. A TomTom emellett megállapodást kötött több autógyártóval is, amelynek értelmében a cég szoftvereire épülő navigáció megfizethető áron megjelent az alsóbb kategóriás autókban is. Az autóipari üzletek azonban egyelőre nem tudják ellensúlyozni az alaptevékenység, a személyi navigációs eszközök értékesítése terén elszenvedett visszaesést. Az idei harmadik negyedévben az autóiparból származó bevétel 43 százalékkal 59 millió euróra nőtt, miközben a személyi navigációs eszközök forgalma 23 százalékkal 225 millió euróra apadt.

A TomTom tegnapi tájékoztatása szerint jövőre 50 millió eurónyi költséget kíván megtakarítani, ennek érdekében szükséges mintegy 450 dolgozó elbocsátása - a lépés a jelenlegi negyedévben 14 millió eurós egyszeri kiadást jelent a vállalat számára. A kutatás-fejlesztési tevékenységet is átszervezi a TomTom, a jövőben 10 terület köré csoportosulnak az erőfeszítések, ezek a térképek, forgalomfigyelés, navigáció, autós megoldások, személyi navigációs eszközök, fitness, mobil, POI-k, valamint a sebességmérő kamerák.

A TomTom pénzügyi eredményei (millió euró) *=a cég becslése

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Harold Goddijn elnök-vezérigazgató szerint a kutatás-fejlesztési tevékenység átalakítása során a nagy növekedéssel kecsegtető területeké lesz a főszerep, ami a térképeket, a forgalomfigyelést és a navigációt jelenti. "Az új struktúra nagyobb átláthatóságot és jobb elszámoltathatóságot eredményez, lerövidíti az innovációk piacra kerülési idejét és könnyebbé teszi a fejlesztési irányok megválasztását" - nyilatkozta Goddijn. "Biztos vagyok benne hogy az ügyfeleink már 2012-ben érezni fogják a változást, ahogy a termékbevezetések üteme fel fog gyorsulni."

A TomTom 2011-ben 1,25 milliárd euró körüli bevételt vár, ami 18 százalékkal múlhatja alul a tavalyi szintet. A cég bevétele 2007-ben, az okostelefon-piac robbanása előtt megközelítette az 1,8 milliárd eurót, a részvényeinek árfolyama a 65 eurót. Jelenleg a TomTom papírjait 3 euró alatti áron adják-veszik a tőzsdén.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.