Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 09. 10:25:00

Nincs kritikus frissítés a szeptemberi patch kedden

Összesen öt nagy frissítést ad ki ebben a hónapban a Microsoft, a javított szoftverek között van az összes támogatott operációs rendszer és Office-verzió, de patchet kapnak az irodai szoftverek kiszolgáló változatai is.

A szeptemberi patch kedden öt különböző frissítést ad ki a Microsoft összesen, a cég megítélése szerint az összes a "fontos" biztonsági kategóriába esik - ez a négyfokozatú biztonsági skálán a hármas fokozatnak felel meg, és olyan sebezhetőségeket takar, amelynek kihasználásához a felhasználó hozzájárulására is szükség van, a "kritikus" hibák esetében viszont a támadó minden interakció nélkül kihasználhatja a sérülékenységet.

Az információk szerint az öt frissítés összesen 15 különböző szoftveres hibát javít ki. A páratlan sorszámú hónapokban a Microsoft hagyományosan kevesebb frissítést ad ki, ez a menetrend most sem változik, az augusztusi 13 után most csak 5 patch érkezik. A Microsoft meglepő módon idén még nem kényszerült sürgős, a patch keddek rendszerességét megkerülő extra frissítések kiadására - ha ezt sikerül év végéig tartani, akkor ez lesz az első ilyen esztendő a patch keddek intézményesülése óta.

Python és Appmenedzsment rendezvényekkel indítjuk a szezont (x) Február 26-27-én indul a HWSW free! ingyenes meetupsorozat, márciusban pedig 30 órás online képzéseket indítunk!

A frissítések közül kettő a Windows operációs rendszereket célozza, az egyik az összes támogatott rendszert foltozza, a Windows XP-től a Windows 7-ig, beleértve a szervereket is. A második windowsos folt azonban csak a szerverekre vonatkozik, a 2003, 2008 és 2008 R2 rendszerekre telepíthető. Az utóbbi feltehetőleg a korábban is sokat foltozott SMB (server message block) alrendszert frissíti - ez egy olyan szoftver, amely az összes Server verzióban hasonló formában megtalálható. Az SMB-t ennek megfelelően a Microsoft rendszeresen frissíti, áprilisban például kritikus sérülékenységet foltozott.

A második két frissítés az Office szoftvereit javítja, a 2003-as verziótól mostanig - érdekesség, hogy az érintett szoftverek között vannak a Mac OS X-en futó Office-rendszerek is. Az egyik hiba feltételezhetően az XML formátumok kezelésében van, a hiba ugyanis megtalálható az Excel Viewerben és az Open XML File Converter for Mac szoftverekben is. Az ötödik frissítés az Office kiszolgáló változatait javítja, beleértve a SharePoint, Groove és Office Web Apps szervereket is.

A frissítések várhatóan szeptember 13-án, helyi idő szerint 18 óra után tölthetőek le.

a címlapról