Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 8. 13:11

Kisegítette a HTC-t a Google az Apple ellen

Számos szabadalmat adott át a Google androidos gyártópartnerének, a HTC-nek, amelyet a tajvaniak felhasználhatnak az Apple elleni pereskedésben. A HTC gyorsan lépett, a megfelelő szabadalmakat már be is vonták az ITC előtt, illetve a delaware-i bíróságon folyó eljárásokba.

Kiegészítette az újonnan megszerzett szabadalmakkal az Apple ellen indított viszontkereseteit a HTC, valamint egy új pert is indított a cupertinói cég ellen. A Google-től szerzett szabadalmak jelentősen emelik a HTC esélyeit az Apple által indított perben, fontosabb mérföldkő azonban, hogy a Google végre elkezdett cselekedni partnerei megsegítésére.

Per oda-vissza

Az Apple és a HTC közötti jogi csatának jelenleg két színtere van, egyrészt az Apple panaszt emelt a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC, International Trade Commission) előtt a HTC telefonjainak importkorlátozását kérve, másrészt pert indított a tajvaniak ellen a delaware-i bíróságon. A HTC már korábban viszontkeresetet indított mindkét fronton, amelyekben az Apple-t vádolja bizonyos szabadalmak megsértésével - a szakértők egybehangzó véleménye szerint azonban az Apple sokkal erősebb pozícióban van mint az ellenfele.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ugyan az S3 Graphics gyors felvásárlásával a HTC szert tett a néhai grafikus gyártó szabadalmaira, amelyeket be is vont a jogi csatározásba, a tajvani pozíció ezzel még nem erősödött érezhetően. Ez annak köszönhető, hogy csupán az NVIDIA chipekkel szerelt Apple számítógépek esetében merült fel a szabadalomsértés lehetősége, azonban az iPad, az iPhone nem tartalmaz NVIDIA grafikus chipeket mint ahogy az új Apple PC-k sem.

A HTC a most megszerzett szabadalmak birtokában egy teljesen új pert is indított az Apple ellen a delaware-i bíróság előtt. A tajvani cég keresetében gyakorlatilag az Apple teljes termékportfólióját szabadalombitorlással vádolja, így néven nevezi az összes gyártott számítógépet, az iPhone összes generációját, az iPod-családot és az iPadeket is, valamint az Apple által kínált szolgáltatásokat is a .Mac-től az iTunes-ig. Florian Müller szabadalomjogi szakértő szerint azonban a bíróság könnyen túl szélesnek találhatja ezt a felsorolást és a vádak szűkítésére kényszerítheti a HTC-t.

A Google közbelépett

Az egyik legfontosabb gyártópartner vergődését érzékelve a Google végre rászánta magát a segítségnyújtásra, és meg nem határozott összegért cserébe bizonyos szabadalmakat a HTC rendelkezésére bocsátott. A szabadalmak útja mutatja, hogy a Google már tavaly óta aktívan vásárolgatja a releváns mobiltelefonos szabadalmakat, a vállalatot tehát korántsem érte váratlanul a mobilpiacon kialakuló jogi háború.

A most átadott szabadalmakat két forrásból szerezte a Google. Az egyik halmaz az Openwave-től ered, onnan a francia illetőségű Purple Labs-hez került, majd a Myriad francia leányvállalata szerezte meg és innen került a Google-hez. A másik szabadalomcsokor a Palmtól ered, a hivatalos adatok szerint a szabadalom tulajdonjogi ide-oda vándorolt a Palm vállalatok között, majd az Accesshez került, a Google pedig tavaly szerezte meg. Az átadott szabadalmak között Motorolától származó darabok is vannak, ezeket a Google tavaly vette meg az amerikai gyártótól, jóval az idei felvásárlás előtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról