Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 8. 13:11

Kisegítette a HTC-t a Google az Apple ellen

Számos szabadalmat adott át a Google androidos gyártópartnerének, a HTC-nek, amelyet a tajvaniak felhasználhatnak az Apple elleni pereskedésben. A HTC gyorsan lépett, a megfelelő szabadalmakat már be is vonták az ITC előtt, illetve a delaware-i bíróságon folyó eljárásokba.

Kiegészítette az újonnan megszerzett szabadalmakkal az Apple ellen indított viszontkereseteit a HTC, valamint egy új pert is indított a cupertinói cég ellen. A Google-től szerzett szabadalmak jelentősen emelik a HTC esélyeit az Apple által indított perben, fontosabb mérföldkő azonban, hogy a Google végre elkezdett cselekedni partnerei megsegítésére.

Per oda-vissza

Az Apple és a HTC közötti jogi csatának jelenleg két színtere van, egyrészt az Apple panaszt emelt a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC, International Trade Commission) előtt a HTC telefonjainak importkorlátozását kérve, másrészt pert indított a tajvaniak ellen a delaware-i bíróságon. A HTC már korábban viszontkeresetet indított mindkét fronton, amelyekben az Apple-t vádolja bizonyos szabadalmak megsértésével - a szakértők egybehangzó véleménye szerint azonban az Apple sokkal erősebb pozícióban van mint az ellenfele.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ugyan az S3 Graphics gyors felvásárlásával a HTC szert tett a néhai grafikus gyártó szabadalmaira, amelyeket be is vont a jogi csatározásba, a tajvani pozíció ezzel még nem erősödött érezhetően. Ez annak köszönhető, hogy csupán az NVIDIA chipekkel szerelt Apple számítógépek esetében merült fel a szabadalomsértés lehetősége, azonban az iPad, az iPhone nem tartalmaz NVIDIA grafikus chipeket mint ahogy az új Apple PC-k sem.

A HTC a most megszerzett szabadalmak birtokában egy teljesen új pert is indított az Apple ellen a delaware-i bíróság előtt. A tajvani cég keresetében gyakorlatilag az Apple teljes termékportfólióját szabadalombitorlással vádolja, így néven nevezi az összes gyártott számítógépet, az iPhone összes generációját, az iPod-családot és az iPadeket is, valamint az Apple által kínált szolgáltatásokat is a .Mac-től az iTunes-ig. Florian Müller szabadalomjogi szakértő szerint azonban a bíróság könnyen túl szélesnek találhatja ezt a felsorolást és a vádak szűkítésére kényszerítheti a HTC-t.

A Google közbelépett

Az egyik legfontosabb gyártópartner vergődését érzékelve a Google végre rászánta magát a segítségnyújtásra, és meg nem határozott összegért cserébe bizonyos szabadalmakat a HTC rendelkezésére bocsátott. A szabadalmak útja mutatja, hogy a Google már tavaly óta aktívan vásárolgatja a releváns mobiltelefonos szabadalmakat, a vállalatot tehát korántsem érte váratlanul a mobilpiacon kialakuló jogi háború.

A most átadott szabadalmakat két forrásból szerezte a Google. Az egyik halmaz az Openwave-től ered, onnan a francia illetőségű Purple Labs-hez került, majd a Myriad francia leányvállalata szerezte meg és innen került a Google-hez. A másik szabadalomcsokor a Palmtól ered, a hivatalos adatok szerint a szabadalom tulajdonjogi ide-oda vándorolt a Palm vállalatok között, majd az Accesshez került, a Google pedig tavaly szerezte meg. Az átadott szabadalmak között Motorolától származó darabok is vannak, ezeket a Google tavaly vette meg az amerikai gyártótól, jóval az idei felvásárlás előtt.

a címlapról