Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 2. 12:37

Megjelent az Ubuntu 11.10 első bétája

A szokásosnál is kevesebb változással érkezik az Ubuntu 11.10-es verziója, igazán jelentős változást csak az alapértelmezett levelezőkliens lecserélése jelent. A kiadásban újra a legfontosabb szerepet az Unity kapja, a Canonical tovább reszelgeti saját felületét.

Már letölthető az Ubuntu 11.10, kódnevén Oneiric Ocelot első bétája. A változások elsősorban a rendszer használhatóságát és felhasználói felületét érintik, forradalmi újításokat most nem kapott az Ubuntu. A várakozásoknak megfelelően elsősorban az Unity felületet csiszolták tovább a fejlesztők, az előző kiadásban még meglehetősen kezdetleges Unity egyre használhatóbb lesz.

Linux 3.0

A Linux-disztribúció új kiadása már a 3.0.3-as kernelre épül, de frissült a rendszerbe integrált alkalmazások java része is. Ennek megfelelően az Oneiric Ocelot már a Firefox 7-es változatával érkezik, a Unity alatt dolgozó ablakkezelő GNOME pedig a 3.2 (egyelőre még kiadás előtti) változatára frissült. Az Ubuntu programcsomag legnagyobb változása, hogy az eddig alapértelmezett Evolution email-klienst a Thunderdbird váltja, de az Evolution természetesen továbbra is telepíthető marad. A beépített LibreOffice verziószáma 3.4.2-re emelkedik (annak ellenére, hogy már augusztusban megjelent a 3.4.3 is), a Shotwell fotókezelő alkalmazás pedig 0.11-es verzióval jön.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Alaposan átalakul az Ubuntu Software Center, bár a Synaptic csomagkezelő kiváltására még nem érett meg. A szoftverközpont új kinézetet és új ikont kapott, funkcionalitása pedig tovább bővült. Az előző verzió puritán megjelenése helyett színes, a kezdő felhasználók számára is tetszetős felület érkezett, amelyben végre helyett kapott egy szerkesztett szoftverajánló is. Az Ubuntu fejlesztői láthatóan mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kezdő Linux-felhasználók számára ne jelentsen problémát új alkalmazások telepítése, a meglevőek frissítése vagy eltávolítása.

Változások a Unityben

További fejlesztést kapott a közösséget megosztó Unity felület, amelyben a Canonical az Ubuntu jövőjét látja. A fejlesztések az Unity egyik sarkát sem hagyták érintetlenül, a Places-t átnevezték Lensesre, és bővített funkcionalitást kapott a kereső - ezentúl nem csak a fájlokban és telepített alkalmazásokban keres, hanem a gépen található zenékben is. A kereséshez további szűrőket is kapunk, így értékelés (csillagok), de műfaj szerint is kereshetünk. Ugyan a megoldás haszna vitatható, egyre tisztábban látszik, hogy a Canonical valódi fogyasztói rendszert kíván faragni az Ubuntuból, és nem hagyja magát letéríteni erről az útról.

A végfelhasználói fókusznak megfelelően teljesen újraírták a Gwibber közösségi hálózatokhoz használható kliensprogramot is, valamint javult a kliens és a rendszer integrációja is - a jövőben egyetlen kattintással tudomásul vehetjük az összes értesítést, nem kell egyenként végignézni minden üzenetet. Új ikont és funkciót kapott a jobb felső sarokban található kikapcsológomb is, a gép üzemállapotának változtatásán kívül immár a rendszer egyes beállításai és a csatlakoztatott eszközök is innen kezelhetőek.

A felhasználói felület is módosult bizonyos pontokon, így az ablakkezelő gombok alapértelmezésben nem láthatóak, csak ha az egérkurzor az ablak fejlécén pihen - ezt a letisztultabb látvánnyal indokolták a rendszer fejlesztői. Másik apró változás a megújult alt-Tab feladatváltó, amely mostantól az oldalsávhoz hasonlóan nem ablakok, hanem alkalmazások között vált. Megújult a bejelentkező képernyő is, amely már LightDM-et és Unity 2D-t használ. A motorházban is történtek változások, az említett 3.0.3-as kernel megjelenése mellett javult a rendszer multiarch-támogatása is, a 64 bites rendszerek így jobban kezelik a 32 bites könyvtárakat és alkalmazásokat.

Az Oneiric Ocelot következő kiadása három hét múlva, szeptember 22-re várható, amelyet október 13-án a végleges verzió követ. A projekt státuszát mutató oldal szerint egyelőre minden a tervek szerint halad, mennyiségi csúszás az ismert hibák elhárításában nincs.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról