Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 1. 10:16

Újra működik netkapcsolat nélkül a Gmail

Internetkapcsolat nélkül is használható tegnap óta a Gmail, adta hírül blogjában a Google. Hamarosan a Docs és a Calendar teljes szolgáltatáskínálata is elérhető lesz akkor, ha a felhasználó nem éri el a világhálót.

A mobil szélessávú hálózatok és a Wi-Fi terjedésének köszönhetően egyre kevesebbszer kell nélkülözni az internetkapcsolatot, mégis adódhatnak olyan helyzetek, amikor a felhasználó el van vágva a világhálótól, ilyen például egy repülőút - írja blogjában a Google. A vállalat online levelezőjét, dokumentumkezelőjét és naptárját korábban is lehetett netkapcsolat nélkül használni a Gears kiegészítő telepítésével, ennek a fejlesztésével azonban a Google egy ideje felhagyott, így a Gmail, a Docs és a Calendar nem volt többé használható offline. Tegnap azonban megjelent a Chrome Web Store-ban az Offline Google Mail alkalmazás, amely a tabletekre szánt HTML5-alapú Gmail alkalmazásra épülve biztosítja az internetkapcsolat nélküli levelezés lehetőségét.

Az Offline Google Mail automatikusan letölti a leveleket egy helyi gyorsítótárba amennyiben van élő kapcsolat, és ezt folyamatosan szinkronban tartja a Gmail szerverekkel. Amint eltűnik a kapcsolat, az alkalmazás átvált offline módba és a gépen tárolt adatokkal kezd dolgozni - a felhasználó számára gyakorlatilag fel sem tűnik a váltás, maximum azt veszi észre, hogy nem kap újabb leveleket. Alapesetben a tavaly ősszel megjelent, iPadre optimalizált felhasználói felülethez kísértetiesen hasonló interfész fogadja a Offline Google Mail felhasználóját, de a bal alsó sarokban található menü segítségével kiválasztható a "basic HTML" és a szokásos desktop nézet is. A Google azt ígéri, az Offline Google Mailben hamarosan aprólékosan be lehet majd állítani, mennyi levelet szeretnénk offline szinkronban tartani.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Calendar és a Docs is használható már internetkapcsolat nélkül, de nem minden képességük működik ekkor. A webalkalmazások kezelőfelületén a fogaskerék ikonra kattintva aktiválódik az offline mód, de a Docsban egyelőre csak megtekinteni lehet a dokumentumokat, szerkeszteni nem, a Calendarban pedig csak az események megtekintésére és meghívók megválaszolására van lehetőség. A blogbejegyzés szerint a Google mérnökei gőzerővel dolgoznak azon, hogy a Docs és a Calendar teljes szolgáltatáskínálata elérhető legyen netkapcsolat nélkül is.

A vállalati Chrome-felhasználók számára házirendből is telepíthető az Offline Google Mail, ennek mikéntjéről itt lehet bővebben olvasni. Az offline működés egyelőre csak Chrome-ban biztosított a fent leírt módon, de a Google szerint a Firefox, Internet Explorer, Safari és más böngészők is támogatottak lesznek, amint elérhető lesz bennük a szükséges szolgáltatások. Internet Explorer és Firefox alatt pedig továbbra is lehet használni a Gears kiegészítőt, azonban ezt már nem fejleszti és nem is támogatja a Google.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.