Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Technológiai korszakváltás küszöbén a kereskedelmi tévék

Koi Tamás, 2011. augusztus 29. 11:04
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Ez a hét minden bizonnyal mérföldkőként vonulhat be a magyarországi televíziózás történetébe: a két hazai országos elérésű kereskedelmi televízió most vált 16:9-es képarányra, ami a lapostévék tulajdonosai számára végre pontos képarányok megjelenítését teszi lehetővé.

hirdetés

Médiatörténeti pillanatnak nevezi az RTL Klub a mai napot, miután a legnézettebb országos kereskedelmi csatorna ma reggeltől fokozatosan átállítja teljes adásláncát a 16:9-es képarányú műsortovábbításra. Mindez azt jelenti, hogy az LCD- vagy plazmatévékkel rendelkező háztartások számára a kijelző natív képarányában jeleníthető meg a tartalom, azaz nem kell többé használni a nagyítás vagy kép széthúzása funkciókat a modern tévékészülékeken.

Az RTL Klubnál a 16:9-es átállás fokozatosan történik, elsőként a tévécsatorna saját gyártású műsorai (híradó, magazinműsorok, sorozatok), valamint az újabb, vásárolt tartalmak képaránya változik meg, később pedig az összes átvett tartalom esetében széles képarányú műsortovábbítást preferál a csatorna. Az RTL Klub után a héten - a korábbi tervek alapján csütörtökön - a TV2 is 16:9-es képarányra vált.

A két országos elérésű kereskedelmi csatorna döntése a képformátum módosításáról valóban korszakalkotó jelentőségűnek számíthat a lapostévé-penetráció hazai bővülésével. Egyes piackutatások szerint a kereskedelmi tévék szempontjából kulcsfontosságú célcsoportnak tekinthető ABC jövedelembesorolású háztartások közel felében található LCD- vagy plazmatévé, a digitális technológiával tévéző háztartások száma pedig meghaladja az 1,5 milliót.

Ezzel együtt sem a kereskedelmi televíziók számítanak a 16:9-es képarányú televíziózás hazai zászlóvivőinek, a közszolgálati tévécsatornák, élükön az MTV két csatornájával évekkel ezelőtt megkezdték a fokozatos átállást, ráadásul a közszolgálati tévék a műsorok egy részét már HD-ben adják, míg az országos kereskedelmi tévék esetében a HD-s tartalmakra egyelőre várni kell, vélhetően további fél-egy évet.

A 4:3-as képarány leváltása a HWSW értesülései szerint egyik nagy műsortovábbító hálózatban sem okozott fennakadást. A megfelelő tévékészülékekkel rendelkezők ma reggeltől automatikusan a helyes képarányban nézhetik az RTL Klub műsorait, a digitális vevőegységek tulajdonosainál ugyanakkor típustól függően szükséges lehet a set-top box átállítása.

A kereskedelmi televízió által a műsorszórónak továbbított adás képaránya egy digitális platform esetében maradt 4:3-as: a MinDig TV földfelszíni digitális tévéadást nézők egyelőre továbbra is csak ebben a formátumban tekinthetik meg az adásokat. A földfelszíni analóg platformon szintén nem változott a képarány, a régi, analóg rendszerrel tévéző háztartásoknál azonban az LCD- és plazmatévék aránya eleve a legkisebb az összes közül, így a váltás itt a legkevésbé indokolt.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!