Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 9. 09:50

Betört Kínába az Opera

Belépett a világ legnagyobb, egyben egyik legdinamikusabban fejlődő mobilpiacára a norvég Opera Software. A cég egy kínai telefondisztribútorral karöltve terjeszti felhasználók millióinak az Opera Mini webböngésző speciális változatát.

Az Oupeng névre keresztelt mobilos böngészőprogram az Opera Software és kínai partnere, a Telling Telecom várakozásai szerint teljesen átformálhatják az ázsiai országban élő mobilhasználók internetezési szokásait. Az Oupeng az Opera Mini webböngészőhöz hasonló elven működik, az alkalmazást azonban értelemszerűen kínai szerverek szolgálják ki, megfelelően szűrt tartalommal és a helyi szolgáltatások támogatásával.

Ilyen helyi szolgáltatás többek közt a Kínában népszerű Weibo mikroblog-rendszer, melynek kezelőfelületét szervesen integrálják az Oupengbe, így a felhasználók egyszerűbben oszthatnak meg egymással információkat a telefonjuk használatával. A Weibo emellett egyfajta automatikus híraggregátorként is működik.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az Oupeng az Opera Mini által alkalmazott proxyalapú rendszert használja, vagyis maga a böngésző csak egy keretprogram, mely a weboldalak előre renderelt képét jeleníti meg a telefonon. A készülék és a proxy tömörített adatkapcsolaton keresztül kommunikál, ezért a böngészés olyan területeken sem válik lehetetlenné, ahol alacsony sávszélességű mobilszolgáltatás érhető csak el. A proxyalapú rendszer egyben kitűnő lehetőséget ad a kínai hatóságoknak arra, hogy kontrollálják a felhasználókhoz eljutó információkat, erről ugyanakkor szemérmesen nem tesz említést az Opera és a Telling által kiadott sajtóközlemény.

A Tellinggel kötött megállapodás mérföldkő lehet az Opera Software számára, a cég webes megoldásainak eddig nagyjából 130 millió felhasználója van, a kínai partner révén ez a szám ugrásszerűen nőhet a jövőben. A disztribútor csak tavaly 30 millió készüléket szállított helyi partnereinek, ami kínai viszonylatban egyébként meglehetősen szerény volumennek tűnhet, a Telling azonban a nagy, több százmilliós ügyfélbázissal rendelkező szolgáltatók előszobája lehet az Opera számára.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról