:

Szerző: Folyó Gergely

2011. augusztus 4. 15:23

A vártnál is jobban teljesített az Activision Blizzard

Várakozásokon felül teljesített az Activison Blizzard az idei év második negyedében, az óriáskiadó a bevételét és az adózott eredményét is növelni tudta, miközben az online értékesítési csatornákon szerzett jövedelmei egyre gyarapodnak. Legsikeresebb címe még mindig a Call of Duty, de a csökkenő játékostábor ellenére a World of Warcraft is egyre több pénzt hoz.

Nem panaszkodhat az Activision Blizzard az elmúlt három hónapra, más játékkiadókkal szemben növekedő bevételről és nyereségről számolhatott be a második negyedéves pénzügyi helyzetjelentésében. Bevételei éves szinten 19 százalékkal 1,15 milliárd dollárra nőttek, míg az adózott eredménye 53 százalékkal 335 millió dollárra emelkedett - ez részvényenként 29 centet jelent.

A helyzetet valamennyire pontosabban tükröző non-GAAP számok is bővülést jeleznek: ez esetben 699 millió dolláros bevételt és 118 millió dolláros (részvényenként 10 centes) adózott eredményt könyvelhetett el a cég. (A non-GAAP számok nem taralmazzák az online játékokhoz köthető változásokat az elhatárolt jövedelmekben, a részvényalapú kompenzációs költségeket, az átszervezési kiadásokat és az immateriális javak értékcsökkenését sem.)

Digitális előreugrás

Fontos kiemelni, hogy a vállalat árbevételének egyre nagyobb hányadát teszik ki az online csatornákon szerzett jövedelmek: a rendszerint eleve olcsóbban vagy kedvezménnyel árult letölthető játékok és kiegészítők nemcsak több emberhez juthatnak el, de a minimális terjesztési költségek miatt a nyereség is nagyobb itt mint a dobozos játékok esetében.

Az Activision digitális bevételei éves szinten 27 százalékot nőttek, összes bevételének 37 százalékát tették ki, a non-GAAP számok szerint pedig 13 százalékos volt a bővülés, és 60 százalékos az említett arány, ami természetesen a World of Warcraftnak is köszönhető. Robert Kotick, a kiadó vezérigazgatója szerint a vállalat árbevétel-arányos nyeresége több mint 50 százalékkal nőtt az elmúlt félév során, a vártnál jobb második negyedévet abszolút az online befolyt pénzeknek és az online játszható slágerjátékaiknak köszönhették.

Arattak a jól bevált sikercímek

Az Activision legnépszerűbb sorozata nem meglepő módon még mindig a Call of Duty, a legutóbbi részből, a tavaly novemberben megjelent Black Opsból már több mint 25 millió példányt vittek haza világszerte, az idei első felében Amerikában és Európában egyaránt a legkeresettebb játék volt a statisztikák szerint. Még fontosabb, hogy a lelkesedés a vásárlás után sem ér véget, a Call of Duty-rajongók 2,2 milliárd órát töltöttek el a Black Ops online többjátékos részével, a játékosok száma 30 százalékkal több mint amivel a két évvel ezelőtt bemutatkozott Modern Warfare 2 büszkélkedhetett ilyenkor. Népszerűek a játék egyenként 15 dollárba kerülő, letölthető pályacsomagjai is, a Black Ops három DLC-jéből 14 millió darabot vásároltak a játékosok, ami 40 százalékos javulás a Modern Warfare 2-höz képest.

A Call of Duty sikersztorija természetesen folytatódni fog: a Black Opshoz újabb DLC érkezik Rezurrection alcímmel augusztus végén, emellett november 8-án várható az előrendelésekben már rekorder Modern Warfare 3 boltokba kerülése, ami nemcsak PC-re, PS3-ra és Xbox 360-ra, de a mai bejelentés szerint Wii-re is meg fog jelenni. A premiert egy új online, a multiplayer játékosokat összefogó közösségi szolgáltatás, a Call of Duty Elite bemutatkozása is követi majd, illetve a kiadó több országban is elindítja a Call of Duty XP élő bajnokságot, ahol a rajongók 1 millió dollár összértékű nyereményért szállhatnak harcba egymással a játékban.

Csökkent a World of Warcraft játékosbázisa

Az Activisionnek két PC-s slágercíme van jelenleg, a World of Warcraft és a StarCraft II. Bár az MMORPG játékostábora 11,1 millió főre apadt, a második negyedévben megfigyelhető volt némi bővülés, a játékból származó bevételek nőttek, ami főleg a játékot huszadik szintig ingyenessé tevő Starter Editionnek és annak köszönhető, hogy Kínában egyre népszerűbb a WoW, és a keleti országban még csak júliusban jelent meg a legutóbbi kiegészítő, a Cataclysm.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Blizzard a jövőben sem hagy fel az új tartalmak készítésével - a pletykák szerint új kiegészítőre is számíthatunk -, továbbá a StarCraft II-höz is ígért kezdőknek szánt kiadást, ami tulajdonképpen egy összetettebb demóverziót takar. A Diablo III-at gőzerővel fejleszti a cég, a bétatesztet a harmadik negyedév során tervezi elindítani, s bár megjelenési dátumot még mindig nem közölt, a csapat azt mondta, hogy mindent megtesznek azért, hogy a játék még az idei évben boltokba kerülhessen.

Az Activision Blizzard az igazgatótanács februári döntése nyomán a jövőben másfél milliárd dollár értékben vásárol vissza részvényeket, ebből az elmúlt negyedévben 43 millió darab, 479 millió dollár összértékű papírt szerzett vissza. A kiadó az egész évre a korábbi előrejelzésekkel ellentétben, 130 millió dollárral több, mintegy 4,18 milliárd - non-GAAP számok szerint 4,05 milliárd - dolláros bevételt vár, és olyan sikervárományos játékokkal készül még az őszre, mint az új X-Men, Spider-Man, James Bond és Spyro.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.