Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 20. 10:33

Az iPad 2 és az iPhone húzta az Apple mutatóit

Nyilvánosságra hozta júniusban véget ért harmadik negyedévének eredményeit az Apple. A vállalat minden várakozást felülmúló adatokat jelentett be, főleg az iPad és az iPhone sikerének köszönhetően.

Történetének legerősebb negyedévén van túl az Apple, a vállalat 28,57 milliárd dolláros forgalom mellett 7,31 milliárdos nettó profitot ért el, a bevétel éves összehasonlításban 81 százalékkal növekedett, míg a profit 149 százalékkal múlta felül a tavalyit. A bruttó eredményhányad messze felülmúlta az elemzők várakozásait és 41,7 százalékot tett ki, szemben a tavalyi 39,1 százalékkal.

Rengeteg iPhone és iPad fogyott

Az Apple három hónap alatt több mint 20 millió iPhone-t értékesített. Ehhez bizonyára hozzájárult, hogy az év elején a második legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, a Verizon Wireless is felvette a kínálatába az iPhone 4-et, illetve hogy a nemzetközi piacokon 15 ország 42 szolgáltatójánál jelent meg az okostelefon. Egy év alatt az iPhone-ok értékesítési volumene majdnem háromszorosára nőtt, miközben az okostelefon-piac elemzői becslések alapján kétharmadával növekedett, vagyis az Apple továbbra is teret nyer a piacon. Az iPhone 13,3 milliárd dolláros bevételt termelt az Apple-nek három hónap alatt.

Az elemzői várakozásoknál sokkal jobban fogytak az iPadek is, összesen 9,2 milliót adott el belőlük a negyedév során az Apple, amely majdnem háromszorosa a tavalyinak. Peter Oppenheimer pénzügyi vezető szerint továbbra is akkora a kereslet az iPadek iránt, hogy a cég minden legyártott darabot elad. A médiatablet értékesítéséből 6 milliárd dolláros bevétel származott a negyedév során. Tim Cook operatív igazgató szerint néhány iPadet Mac helyett vásárolnak, sok iPadet viszont Windows PC helyett.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A PC-k terén is növelni tudta részesedését az Apple, a 3,95 millió eladott gép 14 százalékkal több mint egy éve, a teljes PC-piac 2,5 százalékkal bővült. A vállalat tájékoztatása szerint főképp Ázsiában voltak sikeresek a Macek, ahol majdnem 60 százalékkal nőtt az értékesítési volumen. Az asztali és a hordozható modellek iránt egyaránt erős volt a kereslet, mondta el az elemzői konferenciahíváson Oppenheimer. A vállalat ma dobja piacra OS X Lion operációs rendszerét és valószínűleg a frissített MacBook Air modelleket is.

Ősszel "nagy termékváltás"

Az egyetlen terület, ahol jelentős csökkenéssel kellett szembenézzen az Apple, a zenelejátszóké: iPodból csak 7,4 millió fogyott, ami 20 százalékos visszaesés éves szinten. Az eladott zenelejátszók fele azonban az iOS-t futtató iPod touch volt, jegyezte meg az Apple, ezzel már összesen 222 millió iOS-alapú eszköz került piacra. Az iTunes Store 1,4 milliárd dolláros bevételt termelt a negyedév alatt, ami 36 százalékos növekedés éves szinten. A zene-, film- és alkalmazásboltnak már 225 millió regisztrált felhasználója van világszerte, akik 15 milliárd programot és ugyanennyi zeneszámot töltöttek le eddig.

A negyedéves tájékoztatón elhangzott, hogy a jelenleg is zajló negyedik pénzügyi negyedévben nagy termékváltás várható a cégnél, ami kihat a költségekre is - ez szinte biztosan az ősz elejére várt új iPhone-ra utal, amelynek érkezésével együtt debütál valószínűleg a nyáron demózott iOS 5 is. A jelenlegi negyedévre 38 százalékos bruttó eredményhányadot és 25 milliárd dolláros bevételt vár az Apple, ez mindössze 25 százalékkal magasabb a tavalyinál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról