Szerző: Gálffy Csaba

2011. július 12. 17:00

Megszűnt a Vista SP1 és az Office XP támogatása

Az előzetesen nyilvánosságra hozott terveknek megfelelően visszavonultatta az Office XP-t a Microsoft, és megszűnt az első szervizcsomaggal frissített Windows Vista támogatása is - az SP2 természetesen továbbra is kap majd frissítéseket.

A Microsoft rendes terméktámogatási ciklusának megfelelően július 12-én megszűnik a 2001-ben kiadott Office XP és a Windows Vista SP1 támogatása. A Vista SP1 utolsó frissítése tehát a ma érkező két biztonsági folt, az Office XP pedig utoljára júniusban részesült javításban. A tíz éves irodai programcsomag ennek megfelelően a jövőben nem kap több biztonsági frissítést, a támogatott irodai termékek köre így az Office 2003-re , 2007-re és 2010-re szűkül, amelyek kiadásuktól számítva 10 évig részesülnek még foltozásban - öt évig teljes értékű támogatást biztosít a Microsoft, további öt évig pedig kiterjesztett támogatást, vagyis csak biztonsági frissítések járnak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Vista SP1 terméktámogatásának lejárása várhatóan nem jelent különösebb problémát az ezt használó szervezetek és vállalatok számára - a frissítésekhez csupán telepíteni kell a rendszerhez kiadott második szervizcsomagot, amely 2009 óta elérhető. A Vista SP2 az operációs rendszer megjelenésétől számított 5 évig teljes támogatásban részesül - ez 2012 áprilisáig tart. Ezután csak a rendszer vállalati felhasználásra kiadott változatai (a Business és az Enterprise) kapnak biztonsági foltozást, az egyéb, nem biztonsági hibákat javító frissítések csak a Microsoft terméktámogatási programjában részvevők számára lesznek elérhetőek, a kiterjesztett támogatás 2017-es végéig.

A lejárt támogatású rendszerek természetesen továbbra is használhatóak és működőképesek maradnak, és megőrzik teljes eredeti funkcionalitásukat is. A biztonsági frissítések hiánya azonban azt jelenti, hogy idővel ezek a szoftverek egyre sérülékenyebbé válnak - ami a vállalati felhasználók számára legtöbbször elfogadhatatlan.

XP-ellenes hadjárat

A redmondiak közben elkezdték egyre hangosabban kommunikálni a Windows XP támogatásának lejártát is, amelyből már csak 1000 nap van hátra. Mint ismeretes, a Vista hűvös piaci fogadtatására reagálva a Microsoft a szokásos 5+5 éves terméktámogatást a Windows XP esetében három évvel meghosszabbította, így az operációs rendszer 8+5 éves gondoskodásban részesül - a bővített támogatás 2014. április 8-án jár le. A kétségbeesett lépéssel a Microsoft azoknak a vállalatoknak kívánt kedvezni, akik kihagyták a sokat késő Vistát, a Windows 7 telepítéséhez azonban nem állt rendelkezésre elegendő idő.

A Microsoft Windows Blogon közzétett poszt elsősorban a vállalatokat sürgeti az átállás beindítására - az 1000 napos hátralévő időszak ugyanis a több ezer vagy tízezer számítógéppel és rengeteg alkalmazással rendelkező szervezetek számára akár túlságosan szűknek is bizonyulhat a migráció teljes levezényléséhez. A redmondiak próbálnak az ilyen nagy entitások segítségére sietni, számos olyan eszközt készítettek, amellyel tervezhető, beindítható illetve felgyorsítható a migrációs folyamat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról