Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 11. 12:52

Befutott a CentOS 6.0

Novemberben rajtolt el a Red Hat Enterprise Linux 6, most megérkezett ennek szabadon elérhető klónja, a CentOS 6.0.

HIRDETÉS

Vasárnap megjelent a CentOS 6.0, amely a Red Hat Enterprise Linuxon alapuló közösségi Linux-diszribúció. A CentOS célja, hogy az azonos verziószámú RHEL-lel binárisan kompatibilis, vállalati felhasználásra is alkalmas operációs rendszert szabadon elérhetővé tegyen - a RHEL-hez csak előfzetési szerződés keretében lehet hozzájutni. A CentOS név a Community Enterprise Operating System rövidítéséből jött létre.

A CentOS 6.0 kiadási jegyzéke szerint a fejlesztők mindössze 11 csomagot módosítottak (pl. Firefox, Yum, Anaconda, Luci), jobbára azért, hogy eltávolítsák belőlük a Red Hatre utaló arculati elemeket, grafikákat és egyebeket, mivel a Red Hat Enterprise Linux licencszerződése tiltja ezeknek a terjesztését. Emellett a CentOS fejlesztői eltávolítottak a Red Hat Enterprise Linux 6-ból 10 csomagot, amelyek jobbára a Red Hat Network hozzáféréssel kapcsolatosak. Egy új csomag is bekerült a disztribúcióba, a "centos-release".

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A népszerű RHEL-klónok közül a CentOS-érkezik utoljára. A Red Hat legújabb vállalati Linuxára épülő Oracle Enterprise Linux 6 még februárban megérkezett, a kimondottan mérnöki-tudományos feladatokra tervezett Scientific Linux 6 pedig máciusban. Május közepén a Red Hat már kiadta a RHEL 6.1-et is, ezt júniusban követte az Oracle Enterprise Linux 6.1, a Scientific Linux közösség még dolgozik saját RHEL 6.1-klónján. A CentOS egyelőre nem árulta el, mikor érkezik a CentOS 6.1, de addig is adaptálni fogja a Red Hat által kiadott biztonsági frissítéseket.

A kiadási jegyzék szerint a CentOS 6 telepítéséhez legalább 392 megabájt memória szükséges, de 652 megabájtnál kevesebb memória esetén már csak a szöveges telepítő indul el, ami jóval kevesebbet tud a grafikus installernél, például nem támogatja a partíciókiosztás konfigurálását. A RHEL-klón egyelőre csak x86 és x64 telepítő lemezkép formájában érhető el, az x64 verzió valójában két lemezből áll, a második a RHEL 6 "Optional" csomagjait tartalmazza. A CentOS-közösség már dolgozik a Live CD-n és egy "Minimal Install CD" és egy "LightWeightServer CD" verzión is, utóbbi egy szerver beüzemeléséhez szükséges kritikus komponenseket tartalmazza mindössze.

A CentOS szabadon letölthető a projekt weboldaláról.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 14:12

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.