Szerző: Gálffy Csaba

2011. July 08. 14:04:00

Könnyű patch kedd vár a rendszergazdákra

Két távoli kódfuttatást lehetővé tévő és két, hozzáférési jogosultságot megemelni képes hibát javít a júliusi patch kedden a Microsoft, ezekből azonban csupán egy számít kritikusnak. Az érintett termékek közé a Windows család (XP, Vista és 7 illetve Server 2003 és 2008), valamint a Visio 2003 SP3 tartozik.

Mindössze négy biztonsági frissítést ad ki július második keddjén a Microsoft, ezek közül három a Windows különböző verzióiban található hibákat fog kijavítani, egy pedig az Office Visio 2003-at foltozza. A nyilvánosságra hozott információk szerint az egyetlen foltozott kritikus hiba a Windows Vista és a Windows 7 összes verzióját érinti, beleértve a 32 és 64 bites változatokat is, a szerverváltozatok azonban biztonságban vannak.. A kritikus besorolást a Microsoft szerint az indokolta, hogy a hibát nagy valószínűséggel támadások fogják célozni.

A július 12-én érkező frissítések között három "fontos" besorolású, ezekből kettő a Windows rendszerek további két hibáját javítja minden támogatott Windowsos rendszeren, az XP SP3-tól a legfrissebb Server 2008 R2-vel bezárólag. A két hiba kihasználásához azonban adminisztrátori jogkör szükséges, így a redmondiak szerint ez nem számít A Microsoft bejelentése szerint a frissítések a Server Core telepítésű rendszereket is érintik, nem csak a teljes változatokat. A negyedik hiba csak a Visio 2003-as verzióját érinti és szintén "fontos" besorolású, szakértők szerint azonban csupán néhány nagyvállalati felhasználót érint majd.

Machine learning és Scrum alapozó képzéseket indítunk! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

A júliusi frissítések beleilleszkednek a Microsoft szokásos rendszerébe - a páratlan sorszámú hónapokban általában kevesebb biztonsági foltozás érkezik, mint a páros hónapokban - összehasonlításképpen előző hónapban 16 frissítés 34 sebezhetőséget javított.. A rendszergazdák ettől függetlenül nem fognak unatkozni a következő napokban, a biztonsági frissítések mellé a napokban nagyszámú egyéb, a Windows Update rendszerét érintő frissítés is érkezik.

a címlapról