:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 30. 14:13

Féken tartható az új Opteronok fogyasztása

A harmadik negyedévre ígért Bulldozer-magos, Valencia és Interlagos kódnevű processzorok fogyasztását a felhasználók 1 wattos lépésekben korlátozhatják, ha azt indokoltnak látják. A képesség főleg a nagy adatközpontokban segíthet sokat spórolni.

TDP Power Cap

Az adatközpontok energiaéhsége egyre nagyobb problémát jelent, az AMD válasza erre a TDP Power Capping nevű technológia, amely lehetővé teszi a chipek fogyasztásának finom skálázását. A processzorgyártók régóta kínálnak különféle teljesítményű és fogyasztású chipeket eltérő felhasználásra, és ma már szerverchipekből is léteznek kimondottan energiatakarékos darabok - a legújabb, 6100-as sorozatú AMD Opteronok esetén 105, 80, illetve 65 wattos kivitelekből lehet választani.

Az AMD szerint azonban ez a rendszer túlságosan is korlátozza a felhasználókat abban, hogy a számukra megfelelő chipet használhassák, fogyasztás tekintetében legalábbis nincs sok választásuk. A TDP Power Capping azonban lehetővé teszi az új Opteronokban a fogyasztás és a hőtermelés korlátozását 1 wattos lépésekben, így akár a legnagyobb teljesítményű chipet is "le lehet tekerni", ha úgy hozza szükség. A TDP csökkentése a teljesítmény csökkenésével is együtt jár, de a veszteség még így is kisebb lehet, mintha a gyárilag  alacsonyabb fogyasztásra belőtt processzort kellene használni, véli az AMD.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A TDP Power Cap természetesen csak "lefelé" működik, azaz az gyártó által megadott szinthez képest csökkenteni lehet vele a fogyasztást és a teljesítményt, növelni nem. A beállításokat BIOS-ból lehet érvényesíteni, ami valószínűleg azt is jelenti, hogy a beállított TDP értéket nem lehet üzem közben például a terhelés függvényében változtatni. Az új Opteronokba bekerül a korábbi chipekből már ismert Turbo Core technológia is, amely lehetővé teszi a processzor egyes magjain az órajel átmeneti megemelését üzem közben akkor, ha a többi mag tétlensége miatt erre lehetőség van. A Turbo Core csak addig növeli az órajelet, amíg a processzor el nem éri a TDP keretet.

Nagy adatközpontokban lehet hasznos

A fogyasztás ilyen finom hangolása főként azoknak a felhasználóknak lehet fontos, amelyek kevéssé teljesítményérzékeny, viszont masszívan párhuzamos feladatokat futtatnak hatalmas adatközpontokban, például internetszolgáltatóknál, cloudszolgáltatóknál, ahol egyébként is elterjedtek a nagy teljesítménysűrűségű rendszerek. A TDP Power Cap alkalmazásával megoldható, hogy az egy rackre jutó teljesítmény ne lépjen át az energiaellátás vagy a hűtési kapacitás által szabott küszöböt, de a alulról a lehető leginkább megközelítse azt.

Például ha egy rackbe szerelt eszközök összesített fogyasztása 12,6 kilowatt, de a rackenkénti maximális teljesítmény csak 12 kilowatt az áramellátás vagy a hűtés miatt, nem kell két szervert kiszerelni a rackből és áthelyezni egy másikba, elég lehet a TDP Power Cappel korlátozni egyes chipek fogyasztását, hogy határon belül maradjunk - szól az AMD példája.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.