Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Itt a minimalista Opera

Koi Tamás, 2011. június 28. 09:42
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A norvég Opera Software a publikus bétatesztet követően kiadta PC-s böngészőjének legújabb verzióját, mely néhány új funkcióval, valamint átalakított kezelőfelülettel igyekszik felvenni a versenyt a böngészőpiac többi szereplőjével.

Az Opera 11.50 telepítése utáni legszembetűnőbb változás, hogy a kezelőfelülete ismét átalakult kissé, a dizájnerek ezúttal egy, a kor elvárásainak megfelelően egészen minimalista interfészt álmodtak meg. A Featherweight ("pihekönnyű") fantázianevű felületnél a címsor mellett már csak négy gomb található, emellett több grafikus elem is kisebb, egyszerűbb lett.

A böngésző egyik legfontosabb újdonsága, hogy az Operában régóta jelen lévő gyorshívó (Speed Dial) funkció az új verzióval kiegészül speciális bővítményekkel, így a böngésző megnyitását követően például időjárás-widgetek, vagy más, elsősorban tájékoztatást szolgáló appok is bekerülhetnek a nyitóképernyőre a statikus linkek mellett vagy helyett. A fejlesztők szerint a gyorshívó eszköztárhoz nem nehezebb bővítményeket fejleszteni, mint magához a böngészőhöz, az Opera az alapokkal egy külön erre a célra létrehozott fejlesztői weboldalon ismerteti meg az érdeklődőket.

Az Opera 11.50 egy másik új funkciója immár lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy az Opera Link szinkronizációs szolgáltatáson keresztül a webhelyeken elmentett jelszavak biztonságos szinkronizációját több számítógép között. Az Opera Link - más böngészők szinkronizációs szolgáltatásaihoz hasonlóan - a jelszavak mellett a könyvjelzőket, előzményeket, keresőbeállításokat hozza szinkronba több eszköz közt. A szoftvercég emellett "több ezer" bugot javított a böngésző legújabb verziójában, valamint a renderelőmotorban, továbbá a az optimalizációknak köszönhetően gyorsabb lett a CSS és SVG feldolgozás is. Az Opera 11.50 a fentiek mellett a webfejlesztőknek is igyekszik a kedvében járni új, vagy továbbfejlesztett HTML5 funkciók beillesztésével.

Az Opera legújabb verziója letölthető a cég weboldaláról, ahol egy érdekes momentumokat jelző letöltésszámlálót is elhelyeztek. Aki telepítette a böngésző korábbi változatát, annak automatikus frissítésként érkezik az új verzió.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.