Szerző: Koi Tamás

2011. június 28. 10:41

FRITZ!Box 7390, a telekommunikációs svájci bicska

A vezetékes és vezeték nélküli telekommunikációs berendezéseknek manapság már egy kisebb irodában is elkél egy egész polc. Az AVM elképesztően komplex kommunikációs hubja mindent összeköt mindennel, ezzel több egységet is kiváltva.

A németországi gyökerekkel rendelkező AVM Computersysteme Vertriebs GmbH nem tartozik az ismertebb hálózatieszköz-gyártók közé hazánkban, ebben alighanem közrejátszik, hogy a cég marketingesei anno valamiért a FRITZ! márkanevet álmodták meg az összes berendezésnek. Nem javít sokat a helyzeten, hogy FRITZ!-nek eredetileg a cég kabalaállatkáját, egy patkányt hívtak. Ez a kettős már önmagában érdekesen predesztinálhatja a termékvonalat, pedig történetesen az AVM FRITZ!box nevű full extrás hálózati hubjai a maguk nemében elképesztő és egyedülálló berendezések - mi ezek közül a termékkínálat aktuális csúcsát, a FRITZ!Box 7390-et próbáltuk ki.

Schweizer taschenmesser

A legmodernebb, legjobb felszereltségű FRITZ!Box komplexitását jól jelzi, hogy a berendezés tartalmaz egy ADSL/VDSL modemet, egy gigabites routert kétnormás WLAN eléréssel, egy VoIP-képességgel ellátott ISDN-, illetve analóg telefonközpontot (üzenetrögzítővel), egy DECT bázisállomást, valamint az USB-porton keresztül nyomtatószervert, NAS-támogatást, valamint vezeték nélküli (mobilnet) modem csatlakozási lehetőséget. Mindezt egy asztali router méretében.

Mint említettük, a FRITZ!Box 7390 a népes termékcsalád legnagyobb tudású tagja, valójában nem is újdonság, a német piacon már 2009-ben forgalomba került, a beépített ADSL/VDSL modem azonban csak a nemzetközi változat tavaly őszi megjelenése óta használható Európa többi országában, így Magyarországon is. A készülék gyakorlatilag minden szempontból túlszárnyalja elődjét, a 7270-es típust (melyet a hazai premiert követően szintén kipróbálhattunk), jóllehet az alapok mindkét készüléknél ugyanazok.

Az újabb egység a megjelenését, vagy a doboz dizájnját tekintve nem különbözik sokban a kisebb testvértől. A legfontosabb eltérés, hogy a bordó/szürke színkombinációjú, kissé ufósra sikeredett, az elődnél valamivel nagyobb házra ezúttal nem kerültek Wi-Fi antennák, emellett egyedül a kissé nagyobb tápegység utal arra, hogy az eszköz még több szolgáltatást tartalmaz. A FRITZ!box dobozának fontos kelléke egy speciális Y-kábel, ami a DSL-vonal és a telefonvonal bekötésére hivatott - erre nem árt vigyázni, mert sérülés vagy elvesztés esetén nem könnyű a pótlása.

A mellékelt kábel egyik végét a DSL-splitterbe, a másikat a telefonvonal kimenetére kell csatlakoztatni, az eszköz két analóg telefonkimenetet, és egy ISDN terminál kimenetet (S0) ad, a bekötéstől és a beállításoktól függően ezek valamelyikén kaphatunk vonalat - vezetékes telefonnal. A FRITZ!box 7390 a korábbi modellhez hasonlóan négy Ethernet-porttal rendelkezik, fontos változás, hogy a portok maximális áteresztőképessége 1 Gbps-re nőtt. Ha a rendszert kábelmodemhez csatlakoztatjuk, vagy AP-ként használjuk, az 1-es portba kell bekötni a modemet, vagy a routert, ilyenkor a rendelkezésre álló vezetékes csatlakozások száma értelemszerűen eggyel csökken. Újdonság, hogy a legerősebb FRITZ!Box immár két USB-kapuval rendelkezik, az egyik a doboz oldalában, a másik a hátulján található.

Benutzeroberfläche

Az új FRITZ!Box megörökölte elődje felhasználói felületét, a hub éppúgy a böngészőből konfigurálható, mint a legtöbb router, és ugyanúgy különféle varázslókkal segíti a beállítást. A gyakorlottabb felhasználók, vagy rendszergazdák "Expert" módba állíthatják a felületet, ilyenkor az elérhető beállítási lehetőségek száma megnő, így a rendszer finomhangolása elől minden akadály elhárul. Maga a felület egyébként esztétikus és logikus elrendezésű, az angol szövegek fordításán azonban látszik, hogy hol készült a FRITZ!Box.

Az egység menürendszere alapvetően az elérhető funkciók köré csoportosul, így az internetkapcsolatot, a telefonközpontot, a belső hálózatot, a WLAN és DECT rádiókat külön menüpontban konfigurálhatjuk be, ezen kívül egy helyen érhető el az összes lényeges rendszerbeállítás. Az internetbeállításoknál folyamatosan nyomon követhetjük a DSL-vonal paramétereit, valamint a letöltési és feltöltési sávszélesség kihasználását, valamint itt paraméterezhető be a csomagoptimalizálás is. Az eszköz beépített tűzfallal is rendelkezik, valamint teljes IPv6 kompatibilitást nyújt.


Kattintásra galéria nyílik!

Ha a vezetékes internetkapcsolat rakoncátlankodik, a FRITZ!Box 7390-hoz csatlakoztatott USB-s mobilnet-modemen keresztül még mindig elérhetjük az internetet, sajnos ez a funkció azonban továbbra sem automatikus: ha a vezetékes kapcsolat megszakad, manuálisan kell a mobilnet-kapcsolatot elindítani, majd manuálisan is kell leállítani, ha a DSL újra magához tért.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ha a készülékre analóg vagy ISDN telefonvonalat kötünk, a telefonközpont beállításainál tudjuk a csatlakoztatott végberendezéseket konfigurálni. A FRITZ!Box eszköz csatlakozása nélkül is képes üzenetrögzítőként és fogadó faxként működni, tekintve azonban, hogy a rendszerkonfiguráció telefonnal is végezhető, így mindenképpen ajánlott egy készüléket csatlakoztatni az egységhez. Ez lehet analóg vagy ISDN telefon, illetve DECT-készülék is, utóbbiból legfeljebb hatot képes kezelni a FRITZ!box. A vezeték nélküli telefonok párosítása pofonegyszerű, a műveletet követően a hálózati mindenes átveszi a bázisállomás szerepét - ha valahogy tölteni is tudná a telefonokat, a régi bázisállomásokat akár kukába is lehetne dobni.

Telefonie-dienste

A telefonközponttal a legkülönfélébb hívásindítási és hívásfogadási opciók állíthatók be, így van belső és külső telefonkönyv, bejövő és kimenő hívásszűrés, konferenciahívás, "ne zavarjon!" funkció, vagy akár csengőhang-hozzárendelés is (DECT készülékek esetében). A FRITZ!Box-ra összesen öt üzenetrögzítő konfigurálható fel, mindegyik képes a bejövő hangüzeneteket e-mailben is továbbítani a megadott címre.

A vezeték nélküli telefonáláshoz valójában azonban DECT készülékre sincs szükség: a FRITZ!Box 7390 kétségtelenül egyik legizgalmasabb funkciója, hogy a rendszer egy androidos telefonokra, vagy iPhone-okra telepített kliensprogramon - tessék kapaszkodni: FRITZ!App Fonnak hívják - keresztül is elérhető WLAN kapcsolattal, ilyenkor az egység egy VoIP hidat képez a mobiltelefon és a vezetékes telefonvonal közt. Természetesen a mobil éppúgy integrálható a belső telefonrendszerbe mint az összes vezetékes vagy DECT készülék, a működés egyetlen feltétele - az egyszerű párosításon túl -, hogy az okostelefonon a háttérben fusson az alkalmazás.

A Home Network menüpontban a belső hálózat áttekintését és paraméterezését végezhetjük, így többek közt itt érhető el az eszközbe épített memória, valamint a csatlakoztatott háttértár beállítása, valamint az USB-s egységek kezelőpanelje. A FRITZ!Box az USB távoli elérés funkció segítségével lényegében bármilyen hozzá csatlakoztatott USB-s egységet (printer, mobilnet-modem, háttértár stb.) képes megosztani a hálózatra kötött kliensekkel.

Drahtlose übertragung

Az új modell WLAN rádiós egysége sokkal robusztusabbá, sokoldalúbbá vált elődjénél. A FRITZ!Box 7930 már két rádiót tartalmaz, az egyik a 2,4 GHz-es, a másik az 5 GHz-es sávban forgalmaz, előbbi 802.11b/g/n, utóbbi 802.11a/n vezeték nélküli kommunikációs szabványokkal. Az AVM jó szokásához hűen a rendszer bekapcsolt WPA2 titkosítással érkezik, a kód a berendezés és a kartondoboz alján egyaránt megtalálható. A készülék a két külön SSID-vel ellátott rádión kívül egy vendégeknek fenntartott csatlakozást (Guest mode) is felkínál, az ezen keresztül kommunikáló WLAN-berendezések nem jutnak be a belső hálózatra, csak internetet kapnak a routertől.

A hub rendszerbeállításai közt is található néhány finomság, ilyen az energiafogyasztás vagy a rendszerállapot nagyon részletes monitorozása, valamint az éjszakai/energiatakarékos üzemmód, amivel részletesen paraméterezhetjük, naponta mikor kapcsoljon ki és be a WLAN-modul, így amellett, hogy az eszköz áramfogyasztását csökkenthetjük, az internetet sem fogják tőlünk lopni éjjel-nappal illetéktelenek.

A rendszerbeállítások menüjében végezhető el a firmware-frissítési művelet is - az AVM láthatóan komoly hangsúlyt fektet az eszközök későbbi frissítésére, hiszen még a több mint hároméves FRITZ!Box 7270-hez is érkezik új firmware, az újabb rendszerszoftverek pedig szinte mindig hoznak valami olyan plusz funkciót, mellyel az egység még sokoldalúbbá, használhatóbbá válik.

Sehr gut

Az AVM FRITZ!Box 7390-hez fogható komplexitású és formátumú kisirodai kommunikációs mindenest gyakorlatilag nem találni más gyártó választékában, így az eszközt nehéz lenne bármivel is összehasonlítani. Ami azt illeti, forgalmazó partnert is nehéz találni itthon, de az AVM weboldalán némi kutakodással sikerült fellelnünk egy viszonteladót és három disztribútort, ezek közül azonban egyiknek sem szerepelt a weboldalán a FRITZ!Box 7390.

Így jobb híján a nyugat-európai árakat tudjuk alapul venni: az eszköz Németországban és Nagy-Britanniában átszámítva körülbelül 60-75 ezer forint közti fogyasztói áron kapható (plusz postaköltség), ennyiért egy rendkívül sokoldalú - és tapasztalataink szerint megbízható - routert, egy DECT-funkcióval ellátott telefon-kisközpontot, nem mellékesen pedig egy VDSL-modemet is kapunk. Véleményünk szerint ennyiért ez az eszköz még akkor is jó vétel, ha az utóbbi modult egyáltalán nem használjuk semmire.

De azért egy másik nevet adhatna neki valaki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról