:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 24. 11:32

Ericsson szoftverlabort adtak át az ELTE informatikai karán

Az ELTE kutatóival és oktatóival közösen szoftvertechnológiai laboratóriumot létesített az Ericsson Magyarország. Az egyetem ezzel az Ericsson nemzetközi kompetenciaközpontjává válik.

Szerdán avatták fel az Ericsson szoftvertechnológiai laborját az ELTE informatikai karán, ahol  egyetemi hallgatók, doktoranduszok és az Ericsson kutatói dolgoznak együtt különféle szoftverfejlesztési problémákon. Az új labor első kutatási témái a C/C++ és Erlang programozási nyelvek elemzéséhez kötődnek, de a jövőben a szoftvertechnológia más kérdéseire is kiterjedhetnek, például a nagy szoftverrendszerek fejlesztésének és a bonyolult ipari szoftverek megértésének támogatására.

Az itt folyó kutatások fő célja, hogy az iparban dolgozó fejlesztők olyan eszközöket kaphassanak a kezükbe, melyek segítik őket a programozói munkában. "Az ELTE Informatikai Karán olyan informatikai szakembereket képezünk, akik erős informatikai, matematikai és számítástudományi alapokra épített széleskörű ismeretekkel rendelkeznek az információs technológiák belső, algoritmikus világáról" - mondta Dr. Kozma László, az ELTE Informatikai Kar dékánja. "A kar programtervező informatikus hallgatói megtanulják korrekt, alkotó módon használni és fejleszteni az információs és szoftverrendszereket, végzés után egy-egy szakterület szakértőiként léphetnek be a munkaerőpiacra. E cél megvalósításában segítenek bennünket az ipari partnereinkkel kialakított gyümölcsöző szakmai kapcsolatok."

ATRO - új szemléletmód a robotikában (x)

A moduláris rendszerrel bármilyen alkalmazáshoz összeállítható a megfelelő robotkinematika.

ATRO - új szemléletmód a robotikában (x) A moduláris rendszerrel bármilyen alkalmazáshoz összeállítható a megfelelő robotkinematika.

Az Ericsson közreműködésével korábban is zajlottak kutatás-fejlesztési programok az ELTE Informatikai Karán, ezek az egyetem számára oktatási szempontból is kiemelkedő jelentőségűek. Mivel a kutatás minden esetben valódi, az iparágat erősen foglalkoztató problémákra koncentrál, a diákok is motiváltan csatlakoznak a projektekhez, a feladatok megoldása közben megtanulhatnak csapatban dolgozni, határidőket betartani és az elért eredményeiket prezentálni, vagyis olyan képességek birtokába kerülhetnek, amelyekre feltétlen szükségük lesz akkor, ha ezen a területen szeretnének elhelyezkedni.

A távközlési óriásvállalat idén márciusban jelentette be budapesti kutatás-fejlesztési központjának további bővítését, így év végére a vállalat 1600 magyar munkatársából már 1200 fog kutatás-fejlesztéssel foglalkozni. A központ elsősorban mikrohullámú hálózatok és hálózatmenedzsment-megoldások fejlesztésével foglalkozik, a cég vezetői szerint a magyar mérnökök munkája világszerte meghatározó a mobilhálózatok fejlődésében. Az ELTE Informatikai Karán létesített új laboratórium e közel 100 PhD fokozatú dolgozót számláló szakembergárda támogatását élvezheti majd.

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.

a címlapról