Szerző: Dojcsák Dániel

2011. június 20. 16:56

Android 3.2-vel jön az új Huawei tabletgép

Felsőkategóriás androidos tabletgépet jelentett be a Huawei tegnap Szingapúrban, amivel esélye nyílik a márkáról kialakult negatív presztízst alapjaiban megváltoztatni. A történet érdekessége, hogy a Huawei állítása szerint a gép Android 3.2-vel érkezik majd, ilyen verziót azonban a Google idáig nem jelentett be.

A világ első Android 3.2-es tabletgépe - lelkendezett a Huawei a hivatalos bemutatón, ahol lerántotta a leplet a 7 hüvelyk képátlójú MediaPad nevű eszközéről. A tabletet már februárban a Mobile World Congress-en is demózták, bár akkor még messze nem volt kész, a szoftvere kezdetleges volt, még a neve is más volt. A mai bemutatón azonban egy nagyon ígéretes készülék mutatkozott be, ami a szoftver használhatóságától függően akár kategóriájának egyik legjobbja is lehet.

Ígéretes

A Huawei Mediapad 10,5 milliméter vastag, a kijelzője egy 7 hüvelyk átlójú, 217 ppi pontsűrűségű kapacitív IPS panel. A teljesítményért egy 1,2 GHz-es kétmagos Qualcomm processzor felel, feltételezhetően ugyanaz, mint ami a HTC Sensationt is hajtja. A tablet kapott 802.11n szabványú Wi-Fi vezérlőt, GPS-t, egy hat órányi üzemidőre elegendő akkumulátort, egy 1,3 megapixeles kamerát az elő- és egy 5 megapixeles kamerát a hátlapra.

A súlya mindössze 390 gramm, támogatja a full HD, 1080p videólejátszást, a 14,4 Mbps sávszélességű HSPA+ adatátvitelt, belső memóriából pedig 8 GByte-ot kapott, amit microSD kártyával 32 GByte-tal lehet bővíteni. A MediaPadben találunk majd Bluetooth vezérlőt és HDMI csatlakozót is. Szoftveresen sem a megszokott Huawei minőséget kapjuk, hanem egy sokkal korrektebb konfigurációt, ahol az alap Google szolgáltatások mellett a Facebook, Twitter, dokumentumkezelő alkalmazások, illetve az Adobe Flash 10.3 is gyárilag telepítve van.

A bejelentés furcsasága, hogy a Huawei Google Android 3.2-es verziót említ, amit a szoftver fejlesztője, a Google soha nem említett még korábban, hivatalosan nincs bejelentve ilyen variáció. Nem szabad összekeverni az Ice Cream Sandwich-csel, ami a 2.4-es Gingerbread és a 3.x Honeycomb találkozása lesz majd, s elvben főként az lesz a szerepe, hogy okostelefonokra is elhozza a tabletes ágból a fejlesztéseket.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A 3.2-ről hivatalosan semmit nem tudunk, de a verziószámozás logikája arra enged következtetni, hogy a Honeycomb 3.1-nek egy 7 hüvelykes kijelzős talbetre optimalizált változata lesz majd, ami technikailag semmiben nem tér el a 3.1-től, csak struktúrájában, megjelenésében jobban passzol a kisebb kijelzőhöz. Esetleg előfordulhat az is, hogy a Huawei gondolt nagyot és a Honeycomb 3.1 testreszabása után maga nevezte ki 3.2-nek ezt a verziót, bár ehhez a Google-nek is bizonyára lenne néhány szava.

Hamarosan jön, nem tudjuk drága lesz-e

Ha a feltételezések igazak, akkor a Huawei a készüléket 2011 harmadik negyedévében kezdi el forgalmazni, azaz ősszel. Közvetlen vetélytársa a méretben is passzoló eredeti Samsung Galaxy Tab lenne, ami szintén 7 hüvelykes. Viszont a Tab kissé vastagabb és jóval gyengébb a hardvere, mind processzorban, mind kijelzőben. Az értékesítéssel kapcsolatban a Huawei csak annyit árult el, hogy mobilszolgáltatókon és a kiskereskedelmi partnereken (áruházláncok) keresztül lehet majd hozzájutni a MediaPad-hez, arról viszont mélyen hallgattak, hogy milyen áron. Amennyiben a Huawei követi a piacétól alacsonyabb árazást, akkor ezzel a tablettel is a konkurensek alá kell szállnia, pedig ez esetben a hardver és szoftver ezt nem indokolná.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról