Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2012. február 27. 09:54

Bemutatkozott a HTC 2012-es androidos felhozatala

Barcelonában, a Mobile World Congress "nulladik" napján debütált a HTC 2012-es felhozatalának kréme. A csúcsot a HTC One X jelenti, amelyben a jelenleg kapható egyik leggyorsabb mobilos chip, az ötmagos NVIDIA Tegra 3 teljesít szolgálatot.

A tajvani vállalat androidos modelljeivel tört be az okostelefon-gyártók élvonalába, azonban a 2011-es évet átaludta, ami a második féléves eredményein meg is látszott. A vállalat számára ezért rendkívüli jelentőséggel bír a 2012-es év, a mérnökök láthatóan mindent megtettek annak érdekében, hogy a HTC újra az érdeklődés középpontjába kerüljön és róla beszéljen a szakma. Nehéz lenne olyan kategóriát vagy szempontot találni, amely alapján az új csúcsmodell, a One X ne lenne az élen, legalábbis ami a puszta számokat illeti - hogy tényleg olyan jó-e, mint amennyire az adatlapja mutatja, az majd az első tesztekből kiderül.

HTC One S, One X, One V

One X: egy mind felett!

A csúcsmodell 4,7 hüvelykes SLCD 2 kijelzőjének felbontása 1280 x 720 pixel, a hátlapi kamera 8 megapixeles és 1080p videók rögzítésére is képes, a "Double Shutter" technológiának köszönhetően akár videofelvétel közben is lehet fotózni vele. A HTC modelljei korábban nem épp a legjobb minőségű kamerájukról voltak híresek vagy ismertek, erre reagálva a tervezők egy f/2.0 apertúrájú optikai modult építettek be a One X-be, ami egy hátsó megvilágítású szenzorra engedi a fényt, így a készülékre a fényképek minőségére kényes felhasználóknak sem lehet panasza. A HTC külön kiemelte, hogy a One X a kameraalkalmazás indítása után 0,7 másodperccel már el tudja készíteni az első fotót. Ehhez a HTC egy külön képfeldolgozó lapkát is bevet, az Image Chip névre keresztelt külön processzor gondoskodik például arról, hogy videózás közben is lehessen pillanatképeket készíteni. Sajnos a telefon nem kapott dedikált kameragombot, ez mindenképp kihagyott ziccer egy fotózásra (is) kihegyezett telefonnál.

A One X a HTC-től megszokott fémház helyett a Nokia N9-et és a Lumia 800-at idéző lekerekített polikarbonát burkolatot kapott, ennek köszönheti viszonylag alacsony tömegét - a 129 grammos adat ebben a méretosztályban kimondottan jónak számít (az azonos méretű kijelzővel felszerelt, fémházas HTC Sensation XL tömege több mint 162 gramm). Pedig az erőteljes hardver és a nagy kijelző miatt egy 1800 mAh kapacitású akkumulátornak is el kellett férnie a One X házában. Említésre méltó még az NFC modul, amely elsőként került be HTC telefonba, illetve a vezeték nélküli HDMI "dongle". A telefon megkapta a Beats Audio kiegészítéseket is, a zenebolondok 32 gigabájt háttértárat tömhetnek tele kedvenc számaikkal.

HTC One X

HTC One S, One V: a felső és a középkategória

A One család második újdonsága a One S, amely 4,3 hüvelykes 960x540 pixeles (Pentile elrendezésű) AMOLED kijelzővel rendelkezik és Qualcomm MSM8260A processzort kapott, amely Snapdragon S4 "Krait" magjainak köszönhetően a kétmagos mezőny egyik legerősebbjének számít, bizonyos esetekben még a Tegra 3-at is felülmúló teljesítménnyel. Ez a processzor egyébként megegyezik az S4 család csúcsának számító MSM8960-nal, azonban nem tartalmazza az integrált LTE-modult. A One S a HTC valaha gyártott legvékonyabb mobilja, mindössze 7,9 milliméter vastag aluházba bújtatták. A One S is megkapta a One X kiváló kameramodulját és a videózás közbeni fényképkészítés lehetőségét, valamint a Beats Audiót. Háttértára "csak" 16 gigabájtos, az akkumulátora pedig 1650 mAh kapacitású.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A HTC One V-vel a nagy népszerűségnek örvendő Legend formatervét gondolta újra a tajvani vállalat, ebben azonban még a Qualcomm előző generációs Snapdragon S2 processzora működik,a 3,7 hüvelykes kijelző felbontása 800x480 pixel, a beépített háttértár kapacitása pedig mindösse 4 gigabájt, de microSD kártyával bővíthető. A hátlapi kamera 5 megapixeles, videózásnál a felhasználónak be kell érnie 720p felbontással, de a Beats Audio kiegészítés itt is megvan, bár a feltűnő piros kábeles Beats fülhallgató nem jár a One V-hez.

HTC One S

Android 4,0, Sense, 25 gigabájt online tárhely

Mindhárom új készülék Android 4.0 operációs rendszerrel érkezik, amit a HTC a Sense legújabb, 4.0 verziójával turbózott fel. A Google a korábbi fogadkozások ellenére megengedte az Ice Cream Sandwich teljes átszabását is, hasonlóan a korábbi Android-verziókhoz, a Markethez való hozzáférést nem kötötte a gyári felülethez. A HTC szerencsére megértette az idők szavát, így az új Sense elvetette a korábbi változatokat jellemző gradiensekkel és 3D-s grafikákkal túlzsúfolt designját, helyette az Ice Cream Sandwichhez jobban igazodó egyszerűbb, letisztultabb felületet alkottott.

Említésre méltó még, hogy a vevők a HTC és a Dropbox együttműködésének köszönhetően két évre 25 gigabájt online tárhelyet is kapnak az árba beépítve. A készülékek az ígéret szerint még tavasszal a boltokba kerülnek, árakat a HTC nem jelentett be, de egy brit online áruház már felvesz előrendelést a mobilokra: a One X ára kártyafüggetlenül bruttó 492 font, ami napi árfolyamon 168 ezer forintot jelent, a One S-ért 450 fontot, azaz mintegy 155 ezer forintot kell fizetni, a One V-t pedig 264 fontért adják, ami 90 ezer forintnak felel meg. A HTC One X megjelenik LTE-képes verzióban is, HTC One XL néven, Tegra 3 helyett kétmagos Qualcomm processzorral, ennek ára egyelőre ismeretlen.

Elég lesz?

A One család bemutatásával a HTC marketingstratégiát is váltott, a korábbi, rendkívül szerteágazó termékportfólió helyett csupán néhány termékre koncentrálna a jövőben. Ennek megfelelően a One X/XL és a One S specifikációiknak megfelelően az abszolút felső kategóriában versenyeznek, kétféle méretosztályban. Az alsóbb kategóriában a One V érkezik majd, kialakítása és specifikációi szerint sejthető, hogy a minél gazdaságosabb gyártás volt a legfontosabb szempont. A HTC tehát egy márkanév alá gyűjti androidos telefonjait, a Samsunggal vagy a Sonyval ellentétben ennek haszna megkérdőjelezhető. Míg a Samsung mosógéptől mikrohullámú sütőig, a Sony pedig kamerától tévééig mindent gyárt, így a Galaxy illetve Xperia vonalnak van megkülönböztető értelme, a HTC azonban csak és kizárólag okostelefonokban utazik, így egy külön almárka bevezetése egyelőre redundánsnak látszik.

A HWSW információi szerint mindhárom magyar szolgáltató forgalmazni fogja az új HTC-ket, érkezésükre áprilisban lehet számítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról