Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 31. 15:44

A vártnál is gyengébb a Nokia negyedéve

Figyelmeztetést tett közzé a Nokia, a folyó negyedév a vártnál is gyengébben sikerülhet, és az eddig vastag profitot termelő telefongyártó üzletág is veszteséges lehet.

A május 31-i bejelentés szerint a készülékekkel és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozó "Devices and Services" divízió ideális esetben némi nyereséget termel majd, de ugyanekkora az esélye a kisebb veszteségnek is. A finnek indoklása szerint az eladások a korábban számoltnál alacsonyabb szinten járnak, és a vártnál jobban csökkent a készülékek átlagos eladási ára is - amely mögött a mindennél kiélezettebb mobiltelefonos piaci verseny áll.

Nem látszik a vége

A finnek korábban 6,1-6,6 milliárd euró közötti bevételt vártak a készülékgyártó üzletágtól, a bejelentés szerint a tényleges forgalom ennél jelentősen kisebb lesz. A módosított, pontosabb adatokról a vállalat nem beszélt, a piaci dinamika előreláthatatlanságára hivatkozva. Ugyanerre az okra hivatkozva a teljes évre vonatkozó előrejelzések is semmisnek tekinthetőek, újakkal azonban egyelőre nem szolgált a Nokia. A bevételek mellett a divízió eredményhányada is csökkenni fog, a korábban jósolt 6-9 százalék helyett az 1-2 százalék is jó eredménynek számítana. Pontosabb adatokra július végén számíthatunk, amikor a Nokia közzéteszi első félévre vonatkozó eredményeit, valamint új előrejelzésekkel szolgál az év egészére vonatkozóan.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A telefongyártó közleményében azonnal intézkedéseket ígér a helyzet javítása érdekében, így új, innovatív funkciókat vezet be rövidesen a Symbianos telefonokon, illetve jelentős árcsökkentésekre is lehet számítani. A bejelentés szerint a Nokia meg akarja erősíteni a saját márka alatt futó bolthálózatot, amelytől a bevételek növekedését várja, illetve múlt héten piacra kerültek az új két SIM-kártyával rendelkező termékek, amelyek egyes piacokon jó eladásoknak örvendenek.

Egyelőre ennyire részletes a Nokia terve az átállásról.

Merre az arra?

Viszonylag megnyugtató, hogy a stratégiai célok nem változnak, így továbbra is sínen van az éves kiadásokat 1 milliárd euróval leszorító program, illetve a vállalat továbbra is kitart a Windows Phone-ra áttérés mellett. Az átállás által súlyosan érintett vállalat megerősítette, hogy még a negyedik negyedévben piacra kerül az első Windows Phone-t futtató okostelefon is, az átmeneti periódus lezárása után pedig gyorsabban tud majd nőni a teljes piacnál, az eredményhányadot pedig visszatornázza 10 százalék fölé - remélik a cégnél.

"A stratégiai átalakulások nehezek. Felismertük, hogy nagyszerű mobilkészülékeket kell szállítanunk, ennek érdekében fel kell gyorsítanunk az átállást. Csapatainkat az új célokhoz igazítottuk, és biztosak vagyunk benne, hogy a negyedik negyedévre sikeresen leszállítjuk az első Windows Phone-t futtattó terméket" - mondta Stephen Elop, a Nokia elnök-vezérigazgatója. A bevételt és profitot érintő hírre a befektetők különösen idegesen reagáltak, a cég papírjai kereskedés után mintegy 14 százalékkal estek és folyamatosan esnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról