Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 31. 15:44

A vártnál is gyengébb a Nokia negyedéve

Figyelmeztetést tett közzé a Nokia, a folyó negyedév a vártnál is gyengébben sikerülhet, és az eddig vastag profitot termelő telefongyártó üzletág is veszteséges lehet.

A május 31-i bejelentés szerint a készülékekkel és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozó "Devices and Services" divízió ideális esetben némi nyereséget termel majd, de ugyanekkora az esélye a kisebb veszteségnek is. A finnek indoklása szerint az eladások a korábban számoltnál alacsonyabb szinten járnak, és a vártnál jobban csökkent a készülékek átlagos eladási ára is - amely mögött a mindennél kiélezettebb mobiltelefonos piaci verseny áll.

Nem látszik a vége

A finnek korábban 6,1-6,6 milliárd euró közötti bevételt vártak a készülékgyártó üzletágtól, a bejelentés szerint a tényleges forgalom ennél jelentősen kisebb lesz. A módosított, pontosabb adatokról a vállalat nem beszélt, a piaci dinamika előreláthatatlanságára hivatkozva. Ugyanerre az okra hivatkozva a teljes évre vonatkozó előrejelzések is semmisnek tekinthetőek, újakkal azonban egyelőre nem szolgált a Nokia. A bevételek mellett a divízió eredményhányada is csökkenni fog, a korábban jósolt 6-9 százalék helyett az 1-2 százalék is jó eredménynek számítana. Pontosabb adatokra július végén számíthatunk, amikor a Nokia közzéteszi első félévre vonatkozó eredményeit, valamint új előrejelzésekkel szolgál az év egészére vonatkozóan.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A telefongyártó közleményében azonnal intézkedéseket ígér a helyzet javítása érdekében, így új, innovatív funkciókat vezet be rövidesen a Symbianos telefonokon, illetve jelentős árcsökkentésekre is lehet számítani. A bejelentés szerint a Nokia meg akarja erősíteni a saját márka alatt futó bolthálózatot, amelytől a bevételek növekedését várja, illetve múlt héten piacra kerültek az új két SIM-kártyával rendelkező termékek, amelyek egyes piacokon jó eladásoknak örvendenek.

Egyelőre ennyire részletes a Nokia terve az átállásról.

Merre az arra?

Viszonylag megnyugtató, hogy a stratégiai célok nem változnak, így továbbra is sínen van az éves kiadásokat 1 milliárd euróval leszorító program, illetve a vállalat továbbra is kitart a Windows Phone-ra áttérés mellett. Az átállás által súlyosan érintett vállalat megerősítette, hogy még a negyedik negyedévben piacra kerül az első Windows Phone-t futtató okostelefon is, az átmeneti periódus lezárása után pedig gyorsabban tud majd nőni a teljes piacnál, az eredményhányadot pedig visszatornázza 10 százalék fölé - remélik a cégnél.

"A stratégiai átalakulások nehezek. Felismertük, hogy nagyszerű mobilkészülékeket kell szállítanunk, ennek érdekében fel kell gyorsítanunk az átállást. Csapatainkat az új célokhoz igazítottuk, és biztosak vagyunk benne, hogy a negyedik negyedévre sikeresen leszállítjuk az első Windows Phone-t futtattó terméket" - mondta Stephen Elop, a Nokia elnök-vezérigazgatója. A bevételt és profitot érintő hírre a befektetők különösen idegesen reagáltak, a cég papírjai kereskedés után mintegy 14 százalékkal estek és folyamatosan esnek.

a címlapról