Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Láttál már VR bankot? Tudod mi történik, amikor két állami hátterű kiberfegyver találkozik? Válaszok meetupjainkon, április 24-25-én!

Minden okostelefonba AMOLED kijelző kerülhet

Koi Tamás, 2011. május 31. 15:16
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Rövidesen jelentősen mérséklődhet a hiány a drágább okostelefonoknál alkalmazott, szervesanyag-alapú kijelzők terén. A Samsung idő előtt megnyitotta azt a gyárat, mely rövidesen ontani fogja magából a mobilokba szánt megjelenítőket.

A Samsung Electronics és a Samsung SDI vegyesvállalataként üzemelő, kijelzők gyártására szakosodott Samsung Mobile Display a tervezettnél két hónappal korábban kezdi meg a termelést a koreai Asan mellett található gyárában. Az 5.5 generációs technológiával dolgozó üzemben AMOLED (aktív mátrixos szerves fénykibocsátó dióda) technológiával készülő paneleket termelnek nagy mennyiségben, melyeket kisebb eszközökbe, így elsősorban mobiltelefonokba szánnak.

AMOLED rendszerű kijelzőt több manapság népszerű okostelefonnál, így egyebek mellett a Samsung Galaxy S sorozatnál, vagy a HTC Desire S-nél, illetve a Nokia N8-nál is alkalmaznak a gyártók, melyek gyakorlatilag teljes egészében a Samsung Mobile Displaytől függenek, lévén a koreai cég jelenleg az egyetlen világon, mely AMOLED paneleket képes nagy tételben gyártani. Az asani gyár kapacitása a termelés beindításakor havonta hárommillió panelre korlátozódik, de a gyártás felfutása után tízszer ennyi kijelzőpanel legyártására lesz képes havonta az üzem.

Mindez azt jelenti, hogy rövid távon megoldódhat az okostelefonok gyártóit az utóbbi időszakban többször is sújtó alkatrészhiány. A gyár alapkövének letételekor a Samsung illetékesei kiemelték, mindent megtesznek annak érdekében, hogy az okostelefonok piaci térnyerésével lépést tudjon tartani a kijelzőtechnológia, ettől függetlenül az újfajta panelekre jelenleg olyan komoly igény mutatkozik, hogy több gyártó kénytelen volt korlátozni a gyártási darabszámot, mivel a Samsungtól nem, vagy nem időben érkeztek a kijelzők.

Az AMOLED technológia több kézenfekvő előnyt is nyújt a telefonok tervezése és gyártása során. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy ez a típusú kijelző a hagyományos, többnyire LED-es háttérvilágítást alkalmazó LCD-khez képest egyáltalán nem igényel háttérvilágítást, vagyis a kijelzőpanelek vékonyabbak lehetnek, mindez pedig összességében vékonyabb készülékeket is eredményezhet. Az AMOLED-kijelzők emellett úgy biztosítanak fényesebb, kontrasztosabb képet az LCD-khez képest, hogy közben kevesebb áramot is fogyasztanak.

A DisplaySearch korábbi becslése szerint az AMOLED-kijelzők piaca az okostelefonok további térnyerésének köszönhetően több mint triplájára nőhet idén, elérve 4,26 milliárd dolláros forgalmat, 2015-re pedig az eladások összértéke meghaladhatja a 14 milliárd dollárt. A Samsung csak idén ötmilliárd dollárt tervez befektetni ebbe az iparágba.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Április 24-i fintech fejlesztői meetupunkon bemutatkozik a világ első ilyen jellegű szolgáltatása. Lesz Hellobike és Autokassza is, két izgalmas hazai fejlesztés banki és biztosítós partnerek bevonásával.