Szerző: Koi Tamás

2011. május 31. 15:16

Minden okostelefonba AMOLED kijelző kerülhet

Rövidesen jelentősen mérséklődhet a hiány a drágább okostelefonoknál alkalmazott, szervesanyag-alapú kijelzők terén. A Samsung idő előtt megnyitotta azt a gyárat, mely rövidesen ontani fogja magából a mobilokba szánt megjelenítőket.

HIRDETÉS

A Samsung Electronics és a Samsung SDI vegyesvállalataként üzemelő, kijelzők gyártására szakosodott Samsung Mobile Display a tervezettnél két hónappal korábban kezdi meg a termelést a koreai Asan mellett található gyárában. Az 5.5 generációs technológiával dolgozó üzemben AMOLED (aktív mátrixos szerves fénykibocsátó dióda) technológiával készülő paneleket termelnek nagy mennyiségben, melyeket kisebb eszközökbe, így elsősorban mobiltelefonokba szánnak.

AMOLED rendszerű kijelzőt több manapság népszerű okostelefonnál, így egyebek mellett a Samsung Galaxy S sorozatnál, vagy a HTC Desire S-nél, illetve a Nokia N8-nál is alkalmaznak a gyártók, melyek gyakorlatilag teljes egészében a Samsung Mobile Displaytől függenek, lévén a koreai cég jelenleg az egyetlen világon, mely AMOLED paneleket képes nagy tételben gyártani. Az asani gyár kapacitása a termelés beindításakor havonta hárommillió panelre korlátozódik, de a gyártás felfutása után tízszer ennyi kijelzőpanel legyártására lesz képes havonta az üzem.

Mindez azt jelenti, hogy rövid távon megoldódhat az okostelefonok gyártóit az utóbbi időszakban többször is sújtó alkatrészhiány. A gyár alapkövének letételekor a Samsung illetékesei kiemelték, mindent megtesznek annak érdekében, hogy az okostelefonok piaci térnyerésével lépést tudjon tartani a kijelzőtechnológia, ettől függetlenül az újfajta panelekre jelenleg olyan komoly igény mutatkozik, hogy több gyártó kénytelen volt korlátozni a gyártási darabszámot, mivel a Samsungtól nem, vagy nem időben érkeztek a kijelzők.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az AMOLED technológia több kézenfekvő előnyt is nyújt a telefonok tervezése és gyártása során. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy ez a típusú kijelző a hagyományos, többnyire LED-es háttérvilágítást alkalmazó LCD-khez képest egyáltalán nem igényel háttérvilágítást, vagyis a kijelzőpanelek vékonyabbak lehetnek, mindez pedig összességében vékonyabb készülékeket is eredményezhet. Az AMOLED-kijelzők emellett úgy biztosítanak fényesebb, kontrasztosabb képet az LCD-khez képest, hogy közben kevesebb áramot is fogyasztanak.

A DisplaySearch korábbi becslése szerint az AMOLED-kijelzők piaca az okostelefonok további térnyerésének köszönhetően több mint triplájára nőhet idén, elérve 4,26 milliárd dolláros forgalmat, 2015-re pedig az eladások összértéke meghaladhatja a 14 milliárd dollárt. A Samsung csak idén ötmilliárd dollárt tervez befektetni ebbe az iparágba.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 10:21

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.