:

Szerző: Folyó Gergely

2011. május 20. 13:48

Egyetlen pillantással bejelentkezhetünk a Facebookra

A Hoyos Group legújabb, tömegpiacra szánt kütyüjével kényelmesebben és biztonságosabban jelentkezhetünk be a kedvenc közösségi oldalainkra, vagy vehetjük igénybe a bankszolgáltatásainkat. Az EyeLock íriszvizsgálatot végez minden belépés előtt, és csak a profil tulajdonosát engedi be.

Közhely, de a személyiségünk egy részét már az interneten tárolju: a közösségi hálózatokon, az online banki és egyéb szolgáltatásokban a személyes és pénzügyi adataink is megtalálhatók. Bár nem minden nap fordulnak elő a Sonyt, illetve a PlayStation Networköt ért támadásokhoz hasonlók, a biztonságra nem lehet elég figyelmet és pénzt fordítani, a Facebook például állandóan szembetalálja magát az adatvédelmet érintő kérdésekkel. A személyes adatainkra ugyanakkor nekünk is vigyáznunk kell, a Hoyos Group pontosan ezért akart olyan eszközzel előrukkolni, amelyik nem csak biztonságot nyújt, de viszonylag olcsónak is mondható.

Csak egy pillantás

Az EyeLock nevet viselő eszköz a hagyományos jelszavakat küldené nyugdíjba, a működése egyszerű: a kütyü bázisállomását USB-porton keresztül kell a számítógéphez csatlakoztatni, majd a mellékelt szoftver feltelepítése után ki kell választanunk azokat az oldalakat - legyen az a levelezőnk, a Facebook-fiókunk vagy az online banki felület -, amelyet az EyeLockkal szeretnénk védeni, majd a szem ismertetőjegyeinek betáplálása következik. Ezután minden bejelentkezéskor a szemünk elé kell tartani az eszközt, hogy az elvégezhesse az íriszvizsgálatot, jelszót viszont már nem kell gépelni, elég csak ránézni egy pillanatra.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Hasonló eszközök régóta léteznek, a 2005 óta működő New York-i Hoyos is gyártott már ilyen - az EyeLocknál valamivel fejletettebb és összetettebb - kütyüket repülőterek, nagyvállalatok és kormányzati ügynökségek számára, azonban a cég állítása szerint az EyeLock az egyetlen ilyen kiegészítő, amit otthoni felhasználók számára terveztek. Fontos előny az is, hogy a kütyü hordozható, a mérlegen 113 grammot nyom, méretre pedig bankkártya nagyságú. A szakemberek szerint az íriszvizsgálat az ujjlenyomat olvasásnál nagyságrendekkel pontosabb, mert míg utóbbin 18 jellegzetes pont figyelhető meg, addig a szivárványhártyán több mint kétezer.

Kikezdhetetlen

A Hoyos állítja, hogy magát az EyeLockot is lehetetlen feltörni, Tracy Hoyos, a cég marketingigazgatója a CNN-nek adott interjúban mondta el, a kütyü minden bejelentkezés és íriszvizsgálat után egyedi kulcsot generál, ami minden alkalommal megváltozik. A sci-fi filmekre hivatkozva azt is leszögezte: az íriszvizsgálat csak élő emberen működik, ugyanis a halál beállta után a szem elüvegesedik, így a szivárványhártya is megváltozik, és elüt majd az EyeLockban tárolt képtől.

A Hoyos másfél hete mutatta be az új eszközt San Franciscóban, ám akkor még nem árulta el, hogy az mikor kerülhet a boltok polcaira. Az már viszont biztos, hogy az EyeLock megfizethető lesz: az előzetes tervek szerint 99 dollárt kérnek majd érte, ami nem is sok ahhoz képest, hogy a segítségével a korábbi kacifántos jelszavainkat egyetlen bonyolult, de könnyen leolvasható “kódra” cserélhetjük. A Hoyos bizakodó az új termékkel kapcsolatban: a vállalat szerint először biztosan meglepődnek rajta az emberek, de ha felismerik a benne rejlő lehetőségeket, azonnal rákapnak majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.