Szerző: Folyó Gergely

2011. május 20. 13:48

Egyetlen pillantással bejelentkezhetünk a Facebookra

A Hoyos Group legújabb, tömegpiacra szánt kütyüjével kényelmesebben és biztonságosabban jelentkezhetünk be a kedvenc közösségi oldalainkra, vagy vehetjük igénybe a bankszolgáltatásainkat. Az EyeLock íriszvizsgálatot végez minden belépés előtt, és csak a profil tulajdonosát engedi be.

Közhely, de a személyiségünk egy részét már az interneten tárolju: a közösségi hálózatokon, az online banki és egyéb szolgáltatásokban a személyes és pénzügyi adataink is megtalálhatók. Bár nem minden nap fordulnak elő a Sonyt, illetve a PlayStation Networköt ért támadásokhoz hasonlók, a biztonságra nem lehet elég figyelmet és pénzt fordítani, a Facebook például állandóan szembetalálja magát az adatvédelmet érintő kérdésekkel. A személyes adatainkra ugyanakkor nekünk is vigyáznunk kell, a Hoyos Group pontosan ezért akart olyan eszközzel előrukkolni, amelyik nem csak biztonságot nyújt, de viszonylag olcsónak is mondható.

Csak egy pillantás

Az EyeLock nevet viselő eszköz a hagyományos jelszavakat küldené nyugdíjba, a működése egyszerű: a kütyü bázisállomását USB-porton keresztül kell a számítógéphez csatlakoztatni, majd a mellékelt szoftver feltelepítése után ki kell választanunk azokat az oldalakat - legyen az a levelezőnk, a Facebook-fiókunk vagy az online banki felület -, amelyet az EyeLockkal szeretnénk védeni, majd a szem ismertetőjegyeinek betáplálása következik. Ezután minden bejelentkezéskor a szemünk elé kell tartani az eszközt, hogy az elvégezhesse az íriszvizsgálatot, jelszót viszont már nem kell gépelni, elég csak ránézni egy pillanatra.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hasonló eszközök régóta léteznek, a 2005 óta működő New York-i Hoyos is gyártott már ilyen - az EyeLocknál valamivel fejletettebb és összetettebb - kütyüket repülőterek, nagyvállalatok és kormányzati ügynökségek számára, azonban a cég állítása szerint az EyeLock az egyetlen ilyen kiegészítő, amit otthoni felhasználók számára terveztek. Fontos előny az is, hogy a kütyü hordozható, a mérlegen 113 grammot nyom, méretre pedig bankkártya nagyságú. A szakemberek szerint az íriszvizsgálat az ujjlenyomat olvasásnál nagyságrendekkel pontosabb, mert míg utóbbin 18 jellegzetes pont figyelhető meg, addig a szivárványhártyán több mint kétezer.

Kikezdhetetlen

A Hoyos állítja, hogy magát az EyeLockot is lehetetlen feltörni, Tracy Hoyos, a cég marketingigazgatója a CNN-nek adott interjúban mondta el, a kütyü minden bejelentkezés és íriszvizsgálat után egyedi kulcsot generál, ami minden alkalommal megváltozik. A sci-fi filmekre hivatkozva azt is leszögezte: az íriszvizsgálat csak élő emberen működik, ugyanis a halál beállta után a szem elüvegesedik, így a szivárványhártya is megváltozik, és elüt majd az EyeLockban tárolt képtől.

A Hoyos másfél hete mutatta be az új eszközt San Franciscóban, ám akkor még nem árulta el, hogy az mikor kerülhet a boltok polcaira. Az már viszont biztos, hogy az EyeLock megfizethető lesz: az előzetes tervek szerint 99 dollárt kérnek majd érte, ami nem is sok ahhoz képest, hogy a segítségével a korábbi kacifántos jelszavainkat egyetlen bonyolult, de könnyen leolvasható “kódra” cserélhetjük. A Hoyos bizakodó az új termékkel kapcsolatban: a vállalat szerint először biztosan meglepődnek rajta az emberek, de ha felismerik a benne rejlő lehetőségeket, azonnal rákapnak majd.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról