Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 17. 18:02

Sokkolta a piacot a HP

Valóságos mélyrepülésbe kezdtek a HP részvényei, amikor a vállalat ma a vártnál gyengébb harmadik negyedéves és éves pénzügyi előrejelzést tett közzé.

HIRDETÉS

A HP részvényei már reggel gyengülésnek indultak, miután a Wall Street Journal üzleti lap nyilvánosságra hozott egy levelet, amit Leo Apotheker küldött az üzletágak vezetőinek. Az elnök-vezérigazgató arra utasította a részlegek élén álló munkatársakat, fogjanak meg minden fillért és állítsák le az új dolgozók felvételét. "Semmilyen helye nincs a nyereséget nem hozó üzleteknek vagy bármilyen felesleges kiadásnak" - áll a levélben.

Nem rosszak az eredmények

Ebből már sejteni lehetett, nagy a baj a HP-nál, de hogy mekkora, az csak magyar idő szerint kora délután derült ki, amikor a vállalat közzétette április 30-án véget ért második pénzügyi negyedévének eredményeit és harmadik negyedéves, valamint éves előrejelzését. A prognózis gyengébb volt a vártnál, amit a japán földrengés hatásaival, a lakossági PC-piac gyengélkedésével és a szolgáltatási üzletág alacsony profitjával magyarázott a cég. A befektetők szinte menekültek a HP részvényekből, néhány óra alatt 10 százalékkal gyengült az árfolyam, év elejéhez képest már 14 százalékos mínuszban vannak a papírok, Mark Hurd tavaly nyári lemondása óta pedig 23 százalékot vesztettek értékükből.

Pedig a második negyedéves eredmények nem mondhatók kifejezetten gyengének, egyedül a PC-üzletágnál csökkent a bevétel, amire a globális PC-piaci adatok alapján számítani lehetett - az otthoni gépek forgalma 23 százalékkal esett és ezt nem tudta ellensúlyozni a vállalati gépek bevételében felmutatott 13 százalékos bővülés. Ennek köszönhetően azonban a Personal Systems üzletág üzemi eredménye még növekedett is éves összehasonlításban, miközben a bevétel 5 százalékkal csökkent. Jól teljesített a nyomtatási divízió, a vállalati nyomtatók piacába visszatért az élet, az eladásaik 41 százalékkal nőttek egy év alatt.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Kifejezetten erős számokkal rukkolt elő a szerverekkel, tárolókkal és más nagyvállalati hardverekkel foglalkozó üzletág, a bevétel éves szinten 17 százalékkal emelkedett, amihez 22 százalékkal emelkedő üzemi eredmény társult. A szoftverrészleg is 17 százalékkal tudta növelni a forgalmát a tavalyi második negyedévvel összehasonlítva, ugyanakkor a nyereség 8 százalékkal csökkent üzemi szinten.

A Mark Hurd regnálása alatt az EDS-sel megerősített szolgáltatási részleg jelképes, 2 százalékos bevételnövekedést könyvelhetett el éves szinten, üzemi profitja azonban 3 százalékkal visszaesett. Leo Apotheker kommentárjából arra lehet következtetni, átszervezések és talán elbocsátások is lehetnek a divíziónál, amely nem hozza a várt nyereségességi mutatókat. "Nyilvánvalóvá vált, hogy a szolgáltatások terén piaci lehetőségeket szalasztunk el" - mondta Apotheker.

Sokkoló kilátások?

A befektetőknek a sokkot nem a második negyedéves számok okozták, hanem a harmadik negyedéves és éves előrejelzés. A HP vezetőinek számítása szerint a jelenleg is zajló negyedév során 31,2 milliárd dollár körüli bevétel várható, ami mindössze 1 százalékos növekedést jelent a megelőző év azonos időszakához képest - a Thomson Reuters által megkérdezett elemzők 31,8 milliárdot vártak. Egész évben pedig 129-130 milliárd dolláros forgalom valószínű, ami csupán 3 százalékkal több mint egy évvel korábban.

Az eredmények és az előrejelzések nem festenek túl jó képet Leo Apothekerről, aki tavaly ősszel vette át a HP irányítását, miután Mark Hurd egy szexuális zaklatással tarkított botrány után lemondott a cég éléről. Hurd irányítása alatt a HP éveken keresztül "pénzügyileg megbízható" cég volt, eredményei rendre hozták vagy meghaladták a várakozásokat, még a pénzügyi és gazdasági válság idején is - igaz, cégen belül kevesen szerették. Apotheker alatt azonban egyelőre szenved a világ legnagyobb IT-vállalata, a javuló piaci körülmények ellenére is.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 09:59

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.