:

Szerző: Koi Tamás

2011. május 12. 15:33

Műholdas tévével lépne piacra az Invitel?

Belátható időn belül műholdas tévészolgáltatást indíthat Magyarország második legnagyobb vezetékes távközlési szolgáltatója, a több primer körzettel is rendelkező Invitel.

Rövidesen műholdas tévészolgáltatással egészítheti ki repertoárját az Invitel Holdings A/S cégcsoport, tudtuk meg egy neve elhallgatását kérő iparági forrástól. A cég lapunk információi szerint régóta keresi a módját annak, hogyan tudna a tévészolgáltatások piacán a jelenleginél lényegesen több ügyfelet elérni. A saját, primer körzetekkel rendelkező telekommunikációs vállalat a már piacon lévő műholdas szolgáltatókkal ellentétben állítólag nem épít majd ki saját feladóállomást, és nem bérel műholdkapacitást, hanem lényegében nagykereskedelmi szerződést köt az egyik régi szereplővel - úgy tudjuk, hogy a szolgáltatópartner a UPC lehet.

Versenybe szállnak

Az Invitel tévépiaci szereplése egyelőre távolról sem tekinthető sikertörténetnek. A cég évekkel ezelőtt elindította ugyan IPTV szolgáltatását InviTV néven, a rendszer azonban jelenleg csak ADSL internetkapcsolaton, illetve egy szűk körű optikai hálózaton keresztül működik, ráadásul csak az Invitel primer körzeteiben, ami jelentősen korlátozza a szolgáltatás elérését. A vállalat a Fibernet ügyfélbázisának felvásárlásával ugyan kábeles hálózatot is szerzett magának, de ez még mindig nem elég ahhoz, hogy a tévészolgáltatásokat országos lefedettségűvé tegye az Invitel.

A tévészolgáltatások országos kiterjesztése egyértelmű stratégiai érdeke az Invitelnek, a vállalat ugyanis a vezetékes telefon- és internetszolgáltatás mellé ezzel az új és meglévő ügyfelek számára vonzóbb csomagolt (triple play) ajánlatokat kínálhatna. Ilyen ajánlatokkal tarolta le a piacot az elmúlt években a vállalat legnagyobb riválisának tekintett Magyar Telekom, mely többféle vezetékes hang- és adatszolgáltatás mellé analóg és digitális kábeltévét, IPTV-t és műholdas tévét egyaránt kínál.

Az Invitel tévépiaci nyitása más szempontból is logikus lépés lehet. A jelenleg is javában zajló, és várhatóan a jövő év végén lezáruló digitális átállási folyamat során több tízezer, vagy akár több százezer új ügyfélre tehet szert az a szolgáltató, mely kellően vonzó ajánlattal tud előállni azon háztartások számára, melyek még nem kötelezték el magukat egyik platform iránt sem.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Invitel korábban éppen a műholdas szolgáltatás beindításával járó rendkívül magas költségek miatt tartotta távol magát a szatellites piactól, a cég azonban most új lehetőséget talált a szolgáltatás bevezetésére: a vállalat a HWSW által megismert tervek szerint nem bérelne műholdas kapacitást, illetve nem építene saját feladóállomást, hanem a UPC-től, pontosabban a UPC Directet is üzemeltető luxemburgi vállalattól venné a technológiát, valamint a tartalmat egyfajta nagykereskedelmi megállapodás részeként.

Mobilnettel már működik

A felek közti tárgyalások az elmúlt hetekben tudomásunk szerint a végső fázisba értek, a konstrukció anyagi vonzatairól és más részleteiről azonban egyelőre nem rendelkezünk információkkal. Megkerestük az Invitelt a műholdas szolgáltatás tervezett bevezetése kapcsán, a cég azonban csak annyit közölt, hogy az Invitel minden megvalósítható üzleti modellt vizsgál, amellyel tévészolgáltatást is tud biztosítani ügyfelei számára.

A távközlési multitól a hasonló nagykereskedelmi modell egyáltalán nem áll távol: az Invitel tavalyelőtt nyáron kötött viszontértékesítési megállapodást a Telenorral (akkor még Pannonnal), így a vállalat jelenleg is árul saját márkanevén mobilinternet-szolgáltatást, melyhez a műszaki hátteret a norvég tulajdonú mobilszolgáltató nyújtja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.