Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Kartellgyanú a navigációs szoftverek piacán

Dojcsák Dániel, 2011. május 10. 10:33
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A GVH azt gyanítja, hogy a Nav N Go egyes szoftvereire kizárólagos forgalmazói megállapodást kötöttek, s annak árait versenyellenes módon rögzítették.

A tegnap indított eljárásban az NNG Kft. és a Hungaro Flotta Kft. mellett a Media Markt Saturn Holding Magyarország Kft., a EURONICS Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a VÖRÖSKŐ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a BRAVOTECH Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a FŐFOTÓ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Speed Hungary Kft. (Speedshop), az Extreme Digital Zrt., a METRO Kereskedelmi Kft. és az Office Depot Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is szerepel, vagyis szinte a teljes paletta azokból a hazai kiskereskedőkből, akiknek fő profilja a mobileszközök, mobiltelefonok és PNA készülékek értékesítése.

Árrögzítés gyanúja

A GVH gyanúja szerint a Nav N Go Kft. és a Hungaro Flotta Kft. egyes navigációs szoftver termékekre vonatkozóan határozott időre szóló kizárólagos forgalmazói megállapodást kötött egymással, amelyben a szoftverfejlesztő arra vállalt kötelezettséget, hogy egyes navigációs szoftvereit adott időszakban csupán a Hungaro Flotta Kft. részére értékesíti tovább eladás céljából. Az ügyindítás első lépéseként egyes vállalkozások székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a GVH munkatársai.

Piaci információk szerint egyes, a Nav N Go Kft. által fejlesztett  navigációs szoftvereket kizárólag a Navon márkajelzésű termékekkel együtt lehetett megvásárolni. A Hungaro Flotta Kft. termékeit a webáruházakban nem lehet olcsóbban kapni mint a kiskereskedelmi láncokban, szakkereskedésekben, valamint az érintett termékek fogyasztói árai egészen máshogy viselkednek, mint a konkurens termékeké, melynek hátterében árrögzítést gyanít a GVH.

E magatartás mögött elsősorban vélelmezhetően a Hungaro Flotta Kft., illetve kiemelt kiskereskedelmi partnerei állnak. A GVH gyanúja szerint e magatartásukkal az eljárás alá vontak  megsérthették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit. A vizsgálat indítása viszont nem jelenti automatikusan azt, hogy az érintettek a vélelmezett jogsértéseket elkövették, az eljárás csupán a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Erre a GVH-nak 6 hónapja van, amit indokolt esetben kétszer további 6 hónapra meghosszabbíthat. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb 4-6 hónap múlva, legkésőbb másfél év múlva lesz eredménye a Vj-28/2011 hivatali nyilvántartási számú GVH eljárásnak.

Két éve már büntettek

A navigációs kiskereskedelmi piacon a GVH legutóbb 2009-ben szabott ki jelentős összegű büntetést, a 2006-ban indított versenyfelügyeleti eljárás eredményeképp összesen 103 millió forint bírságot kapott a Mio autós navigációt gyártó cég, illetve hazai disztribútorai. Az elmarasztalt cégek mesterségesen rögzítették egyes PNA-modellek kiskereskedelmi árait.

A két cég megállapodott, hogy a jövőben egyeztetik a minimális árakat. A Mitac és az LCP közti vertikális áregyeztetésre, a lefoglalt számítógépeken talált levelezésekből, chat logokból derült fény. A felek megegyeztek egymással a Mio termékek viszonteladói és végfelhasználói áráról, melyet a Mitac határozott meg, azok betartását és betartatását pedig az LCP vállalta. A kiskereskedőket felszólították több alkalommal is arra, hogy kövessék az árakat, aki pedig ezt nem vállalta, azt az árrés megvonásával fenyegették.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.