Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 10. 09:20

Másodvirágzásukat élik itthon a netbookok

Tovább folytatódik a lejtmenet a hazai PC-piacon, az első negyedévben 2010-hez képest is csökkentek az eladások - derül ki az IDC piackutató vállalat adataiból. Minden várakozás ellenére keresettek a netbookok, a Samsung ezek hátán betört a legnagyobb gyártók közé.

Továbbra is a 2008 végén kitört pénzügyi és az ezt követő gazdasági válság hatásait nyögi a magyar PC-piac, amelynek helyzetén tovább ront néhány, kizárólag hazánkra jellemző körülmény. Ezek miatt az első negyedévben 11 százalékkal csökkent a notebookok forgalma, miközben a desktop gépeké a tavalyi szinten maradt, mondta el a HWSW-nek telefonon Szécsi Gábor, az IDC elemzője. Így összességében mintegy 120 ezer PC-t adtak el itthon, szemben az egy évvel korábbi 140 ezerrel.

Újra felkapottak a netbookok

2010 első három hónapjában még közel 110 ezer noteszgép fogyott  Magyarországon, idén már csak kevesebb mint 100 ezer, derül ki az adatokból. Az IDC elemzője szerint elsősorban a felső kategóriás, drágább gépek iránti kereslet tűnt el, és tolódott az olcsóbb modellek irányába. A mobilszolgáltatók által indított akciók következtében váratlanul megerősödtek a netbookok és történelmi csúcsra értek, a leszállított notebookok több mint ötödét adták, amire korábban még nem volt példa - pedig a világpiacon már leszálló ágban vannak, az első negyedévben 40 százalékkal kevesebb fogyott belőlük mint tavaly.

Nemzetközi szinten már végét járja a netbookok korszaka, amelyeket egyre inkább kiszorítanak az iPadhez hasonló médiatabletek, Magyarországon azonban minden eddiginél népszerűbbek ezek a kis méretű, könnyen hordozható, olcsó PC-k. Ennek legfőbb oka, hogy a mobilszolgáltatók jelentős kedvezményekkel árusítják őket mobilinternet-előfizetések mellé, valamint hogy megjelent a színen egy új szereplő, a Samsung, amely többféle modellt is kínál ebben a kategóriában, ráadásul a márkaneve is ismerősen cseng a fogyasztók számára. A dél-koreai vállalat egy éve jelent meg PC-ivel Magyarországon, piacfoglalási erőfeszítéseit pedig fényes siker koronázza: 2011 első negyedévére a Samsung bekerült az öt legnagyobb gyártó közé, derül ki az IDC számaiból.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Szécsi Gábor szerint a magyar lakossági vásárlásokat érzékenyen érinti a svájci frank árfolyamának ingadozása, valamint a benzin árának növekedése: a fogyasztók új PC-k vásárlása helyett az ingatlan- és gépkocsihitelek megnövekedett törlesztőrészleteire, valamint üzemanyagra kénytelenek költeni inkább, akik pedig vásárolnak, azok az alacsonyabb árkategóriában keresgélnek. Elmaradtak a nagy kiskereskedelmi áruházláncok akciói is, ami szintén hozzájárult a piac csökkenéséhez.

A vállalati gépek cseréje még várat magára

A lakossági vásárlások egyértelműen fogyóban vannak, ugyanakkor az amerikai vagy nyugat-európai piacokkal ellentétben itthon még nem indult be érezhetően a vállalati PC-k frissítése sem. A gazdasági (és politikai) bizonytalanság közepette a cégek inkább kivárnak, a szokásos 3-4 évnél tovább, 4-5 évig használják régebbi gépeiket. Szécsi Gábor szerint az év második fele hozhat ezen a téren változást, Magyarországon ekkor indulhat be teljes erővel a vállalati gépparkok frissítése.

A 2011-es PC-eladások alakulását még korai lenne megjósolni, mivel számos tényező, például az árfolyammozgások, a benzinár és a politikai helyzet is befolyásolhatja a piacot - mondta a telefonba az IDC elemzője. Ha az év második felében valóban megindul a céges PC-flották cseréje, akár még növekedés is lehetséges 2010-hez képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról