Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Bejöttek a folytatások az EA-nek

Bodnár Ádám, 2011. május 05. 10:34
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az év elején kiadott bombasikereknek, valamint a FIFA 11 folyamatosan jó piaci teljesítményének köszönhetően javult az Electronic Arts pénzügyi teljesítménye. A vállalat bevétele és profitja egyaránt emelkedett éves összehasonlításban.

Egy év alatt 11 százalékkal 1,1 milliárd dollárra növelte forgalmát a világ második legnagyobb független játékkiadója, az Electronic Arts. A kiváló eredmények elsősorban a negyedév során megjelent bombasikereknek köszönhetők, név szerint a Crysis 2, a Dead Space 2 és a Dragon Age 2 húzták az eladásokat, mindegyikből több mint 2 millió ment el - ezek egyikének sem a fejlesztője az EA, csupán a kiadója. Továbbra is jól fogyott a FIFA 11, amelyből a tavaly őszi megjelenés óta már 12 milliót értékesítettek különféle platformokra, valamint a Battlefield: Bad Company 2 is keresett cím, már 7 millió példánynál tart.

A növekedő bevételhez látványosan növekedő profit is társult, a nettó eredmény ötszörösére emelkedett és 151 millió dollárt tett ki. Ennek oka egyrészt, hogy az EA tovább folytatta korábban megkezdett költségcsökkentési programját, amely létesítmények bezárásával, elbocsátásokkal és átszervezésekkel jár - 2010 azonos időszakához képest a létszám 200 fővel 7645-re csökkent, de a megelőző negyedévvel összehasonlítva is 100-zal kevesebb dolgozót foglalkoztat a cég. Az alkalmazottaknak több mint ötöde "alacsony költségű" régióban tevékenykedik.

Másfelől erősen növekedett a digitális értékesítés aránya, a most lezárt negyedévben az összbevétel negyedét adta, egy éve még csak 16 százaléka. Az EA stratégiája a digitális értékesítés (pl. letöltés, online előfizetés, mikrotranzakció, reklámokban elhelyezett hirdetés) növelése. Mivel a játékok előállítási költségén spórolni csak a minőség rovására lehet, a cég inkább a disztribúciós költségeket fogná meg - az internetes letöltésnek és az előfizetésnek pedig sokkal kisebb a költsége mint a hagyományos bolti értékesítésnek. "Az elkövetkező évek során az EA egy dobozos termékeket értékesítő vállalatból egy teljesen integrált digitális szórakoztató céggé alakul át" - mondta a negyedéves elemzői tájékoztatón John Riccitiello elnök-vezérigazgató.

2011 hátralevő részében az EA több nagy dobással is készül, érkezik a Battlefield 3, amelynek kapcsán történetének legnagyobb kampányát fogja lefolytatni a cég, valamint a Star Wars: The Old Republic - mindkettőt nagy várakozás előzi meg. Az EA Sports részlegnél ugyanakkor komoly a bizonytalanság, mivel könnyen elképzelhető, hogy a 2011-2012-es szezont a játékosok és a csapattulajdonosok közötti bérviták sem az NBA-ben, sem az NFL-ben nem tartják meg, ez pedig nagy hatással lehet az ősszel szokás szerint megjelenő sportjátékok keresettségére is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.