Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 03. 11:56:00

Majdnem kész a Windows Thin PC

A mennyiség licencvásárló szervezetek szoftvervásárlás nélkül alakíthatják át PC-iket vékony klienssé a Windows Thin PC segítségével, amely még a második negyedévben megjelenik.

Viharos gyorsasággal fejlődik a Windows Thin PC, a március végi technológiai előzetes (CTP) után megjelent a kiadásra jelölt (RC) verzió. A végleges változat még ebben a negyedévben el fog készülni, legalábbis ezt ígéri a Microsoft - februárban még az első negyedévet jelölte meg kiadási dátumként a cég, vagyis azért van némi csúszás az ütemtervben.

A Windows XP-re épülő Windows Fundamentals for Legacy PCs termék utódjának tekinthető Windows Thin PC egy olyan, a Windows 7-ből származtatott operációs rendszer, amelyet kimondottan virtualizált környezetekhez fejlesztett a Microsoft. A segítségével lehetővé válik az elöregedett PC-k újrahasznosítása vékony kliensként -  a pincében porosodó Pentium III processzoros gépekbe azért nem a WinTPC fog életet lehelni, az ajánlott hardverkövetelmény 1 GHz-es processzor, 1 gigabájt memória, 16 gigabájt szabad hely a merevlemezen és WDDM meghajtóval rendelkező DX9 grafikus vezérlő.

A WinTPC üzemeltetés szempontjából ugyanolyan Windows 7-ként viselkedik mint egy "teljes verzió", távolról felügyelhető, Windows Update-tel vagy WSUS-sal frissíthető. Fontos különbség ugyanakkor, hogy a Windows Thin PC-n csak távoli asztal kliensek, felügyeleti szoftverek, biztonsági szoftverek, valamint médialejátszók futtathatók, azaz nem lehet rá például Office-t vagy más programot telepíteni - a rendszergazdák AppLocker segítségével tovább korlátozhatják az alkalmazásfuttatási lehetőségeket. A vékony kliensekre szánt Windowst emellett olyan képességekkel is ellátta a Microsoft, amelyekkel megakadályozható bármilyen írás a merevlemezre, így minden újraindításnál az eredeti rendszerkép töltődik be.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A "vékony Windows" már eleve támogatja a Windows Server 2008 R2 SP1-ben megjelent RemoteFX technológiát, amely lehetővé teszi, hogy a virtualizált desktop vagy távoli asztal előtt ülő felhasználók ugyanúgy tudják használni az operációs rendszer grafikus képességeit mintha az a saját gépükön futna. Aa RemoteFX, megfelelően gyors hálózat mellett ugyanúgy elérhetővé teszi a 3D-gyorsítást, az Aero Glass felületet, a Flash és Silverlight tartalmakat és a teljes képernyős videókat a távoli szerveren virtualizált Windows klienseken, mintha az asztali környezet helyben futna.

Az új szoftver azonban leginkább nem technológiai oldalon, hanem a licencelési konstrukció terén hoz újat: a Windows Thin PC-t Software Assurance (Frissítési Garancia) licencvásárlók szabadon telepíthetik azokra a gépeikre, amelyekre az SA licenc érvényes, így anélkül tudják ezeket a gépeket vékony klienssé alakítani, hogy új Windows Virtual Desktop Access licenceket kellene vásárolniuk - ha pedig úgy döntenek, hogy a virtualizált desktop infrastruktúra mégsem felel meg az igényeiknek, a PC-ket tovább használhatják "vastag" kliensként.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 01:47

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.