Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Negyedik a legjobb magyar csapat a BME 24 órás programozóversenyén

Bodnár Ádám, 2011. május 03. 13:38
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A hétvégén lezajlott a BME idei 24 órás programozóversenye - mársemmi meglepő sincs abban, hogy svéd csapat végzett az élen, az elmúlt öt évben ez volt a harmadik svéd győzelem.

hirdetés

Az immár tizenegyedik alkalommal megrendezett verseny előválogatójára közel 500 csapat  jelentkezett, de közülük csak az internetes előválogatón legjobban teljesítő 27 jutott be a döntőbe, ahol a tavalyi dobogósokkal mérhették össze tudásukat.

A feladatok megoldásához a kiváló és gyors kódolási képesség mellett most is összehangolt csapatmunkára és az informatika különféle területein való széleskörű jártasságra volt szükség. A versenyfeladatok változatosak voltak, kettőben még hardvereket is kellett programozni: egy rajzoló plotterasztalt, illetve egy négybites számítógépet, amit a lyukkártyákhoz hasonló módon kellett különféle programok futtatására utasítani.

Az egyik legérdekesebb feladat az egymás elleni tetris játék volt: a két játékos (program) ugyanannak a "pályának" a két oldalán helyezkedett el, a síkidomok nem függőlegesen, hanem vízszintesen mozogtak és persze akár egymásnak is ütközhettek. Nehezítésként a csapatoknak arról is folyamatosan dönteniük kellett, milyen síkidom ne legyen az ellenfél területére eső következő elem. A döntő feladatai letölthetők a rendezvény oldaláról.

A svédek mondhatni szokás szerint jól szerepeltek, az elmúlt öt évben harmadszor fordult elő, hogy az északi országból érkezett a BME 24 órás programozóverseny győztes csapata. A balloonsRus nevet viselő alakulat összesítésben 12021 pontos eredménnyel lett bajnok, maga mögé utasítva a 11512 pontot szerző Eventually_almost_surely_correct csapatot, amelynek egyébként három tagjából ketten szintén svédek. A bronzérmet a dél-afrikai The_Teddyborg szerezte meg, egy hajszállal, összesen 18 ponttal lemaradva az ezüstéremről. A hazai csapatok is jól teljesítettek az idén, a negyedik, ötödik és hatodik helyen záró Monkey_Island, O.o és Nemterminisztikus_fogoritmus egyaránt magyarokból állt.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.