Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 02. 13:50:00

Linuxon is fut már a NOD32 Antivirus

A Linux mint desktop környezet elterjedtsége nem nőtt számottevően az elmúlt évek alatt és a szabad operációs rendszert támadó kártevők hirtelen terjedéséről sem hallani. Az ESET ennek ellenére úgy döntött, helye van a piacon egy Linuxon futó vírusvédelmi programnak.

A Linux népszerűsége nem nőtt számottevően az elmúlt években a desktopon, a szabad operációs rendszer mögé felsorakozó gyártók minden erőfeszítése ellenére sem. A Gemius Rankings adatai szerint a magyar netezők kevesebb mint 0,9 százaléka használ valamilyen Linuxot, de a NetMarketShare globális felmérése szerint is 1 százalék alatt van a Linux részesedése. Ennek ellenére a szlovák ESET úgy érezte, a NOD32 Antivirus által támogatott platformok körét a Windows és a Mac OS X mellett ideje kiterjeszteni asztali Linuxra is - a cégnek már régóta vannak szerveroldali védelmi termékei a szabad operációs rendszerre.

"Figyelemmel kísérve a linuxos munkaállomásokat és szervereket érő vírustámadásokat, elengedhetetlennek tartjuk az operációs rendszer védelmét az internetes kártevőkkel szemben" - nyilatkozta az új védelmi programok bemutatása kapcsán Richard Marko, az ESET vezérigazgatója. A ESET NOD32 Antivirus 4 for Linux Desktop képes a Windowst és a Mac OS X-et támadó kártevők felismerésére is, illetve átvizsgálja az USB, a FireWire, valamint a CD/DVD adathordozók tartalmát, vagy blokkolja az ezekhez való hozzáférést, így minimalizálják a fertőzés veszélyét.

Az otthoni felhasználóknak szánt ESET NOD32 Antivirus 4 for Linux Desktop és a vállalati környezetre kialakított ESET NOD32 Antivirus 4 Business Edition for Linux Desktop egyaránt  heurisztikus technológiát alkalmaz a 0-day támadások kivédésre. A ThreatSense heurisztikus algoritmusai felismerik azokat az új, ismeretlen kártevőket is, melyek vírusleírása még nem készült el, az ESET szoftverei így védelmet nyújtanak a nulladik napi támadások többsége ellen. Ennek is köszönhető, hogy az ESET tartja a Virus Bulletin tesztek VB100% rekordját, és a teszteken egyetlen vadon élő vírust sem engedett át.

Python és Appmenedzsment rendezvényekkel indítjuk a szezont (x) Február 26-27-én indul a HWSW free! ingyenes meetupsorozat, márciusban pedig 30 órás online képzéseket indítunk!

Az opcionális, teljes képernyős módra is képes grafikus kezelőfelület a windowsos rendszereken megszokott módon biztosítja a könnyű, intuitív kezelést, és hozzáférést biztosít a szoftverek működéséről visszajelzést egyszerűen áttekinthetővé tévő grafikonokhoz, statisztikákhoz, valamint az időzített feladatok kezelését végző feladatütemezőhöz. Meghatározható, hogy mely felhasználói fiókokhoz kezelői jogosultak a beállítások megváltoztatására, így a jogosulatlan felhasználók nem tudják kiiktatni a vírusvédelmet.

Az üzleti felhasználóknak szánt Business Edition tartalmazza az ESET Remote Administrator alkalmazást, így a heterogén vállalati hálózatokat üzemeltető rendszergazdák a Windows, az OS X és a Linux rendszereken futó ESET vírusvédelmet egyetlen konzolon keresztül tudják menedzselni.

a címlapról