Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 21. 10:11

Megrázta magát az Oracle

A vártnál gyengébb második pénzügyi negyedév után ismét beleerősített az Oracle - bár a vállalat bevétele csak enyhén emelkedett tavalyhoz képest, a nyereségessége meredeken nőtt. Nagyon jól fogynak az integrált "Exa" rendszerek.

Nyilvánosságra hozta a február 29-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit az Oracle. A szoftver- és hardvergyártó bevétele mindössze 4 százalékkal bővült éves szinten, és 9,1 milliárd dollárt tett ki, de az üzemi eredménye 11 százalékkal, nettó profitja pedig 18 százalékkal nőtt Előbbi mutató 3,32 milliárd dollárt, utóbbi pedig 2,5 milliárd dollárt tett ki.

Szoftver: mérsékelt növekedés, nagy várakozások

Safra Catz elnök az eredménybejelentő elemzői konferenciahíváson elmondta, az új szoftverlicencek értékesítéséből származó bevétel 7 százalékkal 2,4 milliárd dollárra emelkedett. A világ minden táján jelentős javulást tudott elérni az Oracle, kivéve a gazdasági gondokkal küszködő EMEA régiót, ahol a szoftverlicenc-bevételek lényegében nem változtak a tavalyi harmadik negyedévhez képest. A technológiai (adatbázis, köztesszoftver) licenceladások értéke 10 százalékkal 1,7 milliárd dollárra emelkedett, miközben az alkalmazásoké csupán 3 százalékkal nőtt és 658 millió dollárt tett ki. A vállalat szerint a tavalyi őszi OpenWorldön bejelentett Fusion alkalmazások terjedése nagy lökést fog adni az alkalmazásértékesítésnek az év második részében, illetve a RightNow és a Taleo akvizíciójának lezárása is hozzá fog járulni az alkalmazásértékesítési bevételek bővüléséhez.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Továbbra is vegyed a hardverüzletág teljesítménye. Az Oracle által stratégiai fontosságúként kezelt integrált rendszerek ("Exa" vonal), valamint a SPARC T4-alapú szerverek és ZFS-alapú tárolók jól fogynak, ugyanakkor a cég folyamatosan feladja a kis hozzáadott értékű kommersz x86 szerverek piacát, így összességében a hardverértékesítés forgalma 16 százalékkal 869 millió dollárra zuhant tavalyhoz képest. A sok saját szellemi tulajdont tartalmazó, magasabb nyereséggel értékesíthető rendszerek népszerűségének köszönhetően azonban a Suntól megörökölt üzletág bruttó eredményhányada már 51 százalék, ami kiemelkedően magasnak számít.

Jövőre nőhet a hardverrészleg

Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója a konferenciahíváson magabizotsan kijelentette, jövőre, vagyis a következő pénzügyi évben már a hardverrészleg bevétele is bővülni fog, ahogy az integrált rendszerek elképesztő, 100 százalék feletti növekedése végre ellensúlyozza a fókuszon kívül került területek (pl. x86-os tömegszerverek) bevételcsökkenését. "Ezzel már nem foglalkozunk. Amivel foglalkozunk, az az, hogy lehetne a hardvert a saját szellemi tulajdonunkkal, szoftverrel és szilíciummal gazdagítani" - mondta az Oracle alapítója. Az Exalytics analitikai rendszert a negyedév végén kezdte meg forgalmazni az Oracle, a tegnapi tájékoztatás szerint a gép minden eddigi  Exa-terméknél jobban rajtolt, miközben az Exalogic-megrendelések értéke négyszeresére emelkedett.

Amint arról a HWSW is beszámolt, a Sun megszerzése után az Oracle feladta a Sun viszonteladói tevékenységét, többé nem árulja mások termékeit a saját neve alatt, hanem kizárólag saját fejlesztésű rendszereire koncentrál, amelyekkel meg tudja magát különböztetni a piacon és nagy hozzáadott értéket, valamint nagy nyereséget tartalmaznak - az LSI Logic tárolók helyett a ZFS Storage Appliance-eket és Pillar rendszereket, az x86-os tömegszerverek helyett az integrált "Exa" gépeket próbálja az ügyfeleknek eladni. Ellison kitért rá, hogy a  SPARC T4-alapú gépek iránt egyre erősebb a kereslet és a naptári év második felében az Oracle frissíteni fogja felső kategóriás SPARC-rendszereit is. "A következő pénzügyi évben a hardverrészlegünk nőni fog" - szögezte le Ellison.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról